• sözlükte hala tek sebebi varmış gibi konuşulan hastalıklar topluluğu; hele bir grup hala sadece freud ile açıklamaya çalışıyor o gruba ayrı bir şaşırıyorum.
  • bazen sadece uyku sorunudur!
  • birçok etkenle beraber oluşan hatta çoğu zaman tek bir nedeni olmayan hastalıklar biçimidir. genelde bu tür hastalıklara istakoz ve kabuğu örneğini vererek hafif seyreden hastalıkların ilaçla tedavi edilmesi gerektiğinden yana olsam da bazen ilaç tedavisi de gerekmekte.
  • asıl konu bu hastalıklar arasından üzerine en çok yakışanı seçmektir. kimse normalim demesin hani.
  • toplumun genel özelliklerinden gösterilen sapma üzerinden tanımlanmaktadırlar. hastalık tanımlamadaki temel mantığının tümdengelim olduğu söylenebilir.

    bipolar bozukluğu olan ve ilaç tedavisini reddeden bir danışanım, bipolar bozukluk tanısını da kabul etmiyordu. açıklaması da şöyledi: “bana bipolar denmesinin sebebi yapmam gerektiği düşünülen şeyleri aksatıyor olmamdan dolayı ortaya çıkan problemler. kendimi iyi hissetmiyorum okula gitmiyorum, alkol alıyorum, evden çıkmıyorum, işi aksatıyorum diye problem oluyor. kendimi iyi hissettiğimde de birçok şeyi yapabilecek gücü kendimde bulduğum için problem oluyor. insanlar uyulması gerektiğini düşündükleri bir düzen oluşturmuşlar; okula, işe gitmek, günlük işlerini aksatmamak, belli duygu düzeyinde kalabilmek.. eğer bu düzen olmasaydı kimse bana bugün hasta demeyecekti. bu da böyle biri deyip geçeceklerdi. şimdi onların uydurduğu kalıba uymuyorum diye onlardan ayrı görülüyorum. bu hastalık yalan, aynı düzeniniz gibi.” demişti. mesleğe yeni başladığım bir zamandı ve kime hasta diyebileceğimizi kendi içimde sorgulamama sebep olmuştu.
  • sigmund freud'un da dediği gibi;

    #118939849
  • “medeniyetin bedeli nevrozdur”

    (bkz: sigmund freud)
  • bize sorun yaratanlar için psikiyatride kullanılan tanılardan faydalanıyoruz. onları “normal” sınırından uzaklaştırıp bir patolojik sorunla tanımlıyoruz.
    çünkü bilmek tanımlamak ve sınırlandırmak bize iyi geliyor, ne de olsa :
    “psikiyatrik tanılar da kavrayamadığımız insan kalmasın diye vardır” *

    carl gustav jung/ dışa bakan rüya görür, içe bakan uyanır
  • fark ettim ki nöropsikiyatrik rahatsızlar üzerine bir miktar yazı ve derleme aktarmışım.
    hepsini şöyle tek bir başlığa sığdırıp toparlamak istedim:

    asperger sendromu

    obsesif kompulsif bozukluk

    psikopatlık

    depresyon

    otizm

    capgras sendromu

    tourette sendromu

    şizofreni

    bipolar bozukluk

    adhd

    psikiyatrik bir farklılık:sineztezi
hesabın var mı? giriş yap