• psikiyatrist tıp doktorudur, psikologlar ise doktor ünvanını ancak doktora yapınca alırlar ve ilaç yazamazlar. psikiyatristler psikotik ve ağır nevrotik hastalarla, psikologlar nevrotik rahatsızlığı ve davranış bozukluğu gibi kökeni fiziksel sorunlara dayanmayan olan bireylerle ilgilenirler. kendini rahatsız hisseden bi birey öncelikle psikologa başvurmalıdır. psikolog gerekli görürse psikiyatriste gitmelidir. ancak toplumumuz bu konuda pek bilinçli değildir maalesef.
  • psikolog "kimse beni sevmiyo" diyen 16 yaşındaki bir kızın sırtını sıvazlar örneğin, psikiyatrist ise deli cevatın çükünden saati çıkarır mesela.
    ikisinin ki de gerekli ve yapılması zordur, birbirlerinin işlerini yapamazlar ayrıca.
  • sıradan bir psikiyatrist üniversitede 10, sıradan bir psikolog ise 4 yıl okumuştur.
  • -psikolog:siktiret takma kafana der
    -psikiyatr:boşver takma kafana der
  • bir psikaytriste bogazim agriyor derseniz sizi bir oksurtup, bogaziniza bakip teshis koyabilir, yani pskiyatri uzmanligiyla beraber pratisyen bir doktordur da.

    bir psikologa bogazim agriyor derseniz "hmm... cocuklugunuza donelim..." diyecektir.
  • psikiyatrist olmak icin en az 6 sene tıp uzerine 5 sene psikiyatri ihtisasi ve noroloji ve ic hastaliklari rotasyonu yapmak gerekir, bunun uzerine ust ihtisas yapilip belli bir dalda ozellesmek icin belirsiz bir sure daha egitim alinmalidir. psikolog olmak icin liseden sonra 4 sene daha okumak gerekir. psikiyatristlerin doktor olduklarini israrla soyleme ihtiyaci toplumun psikolog - psikiyatrist ayrimini bilmemesinden ve psikologlari psikiyatristlerden daha cok sevmesinden kaynaklanir.
    her iki branşın da son derece caliskan ve bilgili insanlarinin yaninda acaip geyik insanlari da mevcuttur. fakat sanirim bir doktor geyiklik yaptiginda bir psikologun geyiklik yapmasindan daha fazla tepki toplamaktadir.
  • psikolog konuşur,
    psikiyatrist sadece dinler.
    ikisi de aynı parayı alır.
    ama nedense psikiyatrist daha önemli sayılır.
    ve ikisinin de şimdiye dek hiçbir hastayı tedavi etmeyi başardığı görülmemiştir.
    "grip ilaçsız 7 günde, ilaçla bir haftada geçer" atasözü tam bu vatandaşlara göredir.
  • psikologlarda farmakoloji dersi almalarina ragmen ilac yazamazlar psikiyatristler gibi.
  • iki farkli meslegin az bilinen farklaridir.simdi oncelikle psikologlar hasta kabul edemezler dolayısıyla yaptıklari isin adi tedavi degil gorusmedir. psikiyatristler hekimdir ve tedavi etmekle yukumludurler. dolayısıyla psikiyatrik hastalığı olanlar psikiyatriste giderlerse olmayanlar ise psikoloğa giderlerse daha çok fayda görürler. ne yazıkki toplumda psikiyatrik rahatsizliklarin tedavi edilmedigi gibi bir inanis vardir. psikiyatrik hastaliklar kronik hastaliklardir ve tedavileri diger kronik hastaliklarla kiyaslanmalidir.

    ornegin gunumuzde sizofreni yeni tani kondugunda tama yakin tedavi edilebilen bir hastaliktir. bunun yaninda diabet (seker hst.) sadece kontrol edilebilen ve tedavisi genellikle basarisiz olan bir hastalktir.

    bipolar affektif bozukluk (manik depresif) tama yakin tedavi edilebiliyor ve kisinin ataksiz (free of disease) zamani 10-20 yillara yukseltiliyor bunun yaninda örneğin kalp yetmezligi tedavi edilemiyor sadece ilerlemesi durdurulabiliyor.

    obsesif kompulsif bozukluk (eskiden beyin kanseri diye bilinirmis) tedaviye en az cevap veren psikiyatrik hastaliklardandir. (cevap oranı % 40-45 civarıdır) ayn oran akciger kanserinde % 10 u gecmez.

    major depresif bozukluk ilacsız 6 ayda ilacla 1 ayda gecer ve ilac kullanımının devamıyla nuksu % 80 lere varan oranlarla engellenmektedir bunu kıyaslayabilecegimiz ornegin sinuzit cok daha sık nuks etmekte ve antibiyotik tedavisine ragmen gecmeyebilmektedir.

    anksiyete bozuklukları (panik bozuklugu, jeneralize anksiyete vs.) ilac tedavisine ilk donemde %80 e yakin cevap verirler terapi + ilaçla uzun zamanda gidisleri de yine benzer oranlarda kontrol altina alinabilmektedir. tedavi basarisi orani kronik bronsit, anfizem gibi kronik akciger hastaliklarindan daha yuksektir.

    psikiyatri kliniklerinin basarisi sifa/basvuran vaka orani , hematoloji, endokrinoloji, noroloji, kardiyoloji, gogus hastaliklari, onkoloji kliniklerinden daha yuksektir. dogal olarak ortopedi, kbb gibi branşlardan da daha dusuktur.

    simdi bu durumda psikiyatrik hastaliklarin iyilesmedigi ya da psikiyatrik tedavilerin basarisiz oldugu inanısı ne derece dogrudur? psikiyatriste basvurma nedeni kiz arkadastan ayrilma ise psikiyatristten kiz arkadasi geri getirmesi mi beklenmektedir? psikiyatriste gitmenin sebebi icindeki varolussal catismalara felsefi bir son vermekse psikiyatrist ne derece bunu yapabilir? cevresinde kisilik ozellikleri sebebiyle hic sevilmeyen bir insani psikiyatrist sevilen bir insan haline ne derece getirebilir. sonuc olarak psikiyatriste gitmeden once iyice dusunulmeli, gidilen kisinin super felsefeden anlayan, hayatimizi degistirecek ak sacli super kahraman olmadigi (her ne kadar buna özenen psikiyatristler olsa da), hastaliklari tedavi eden bir hekim oldugu akilda tutulmalidir.
  • psikiyatrist oniki harften, psikolog ise sekiz harften olusmustur.
hesabın var mı? giriş yap