• psikiyatristler cogunlukla daha fazla (para) kazanir.
  • psikolog dertlerinizi dinler hı hım diyip kafasını sallar, mantalitenizi çözmeye düşünce yapınızdaki yanlışlıkları gözünüze sokmaya ve böylece düzeltmeye çalışır. psikiyatrist ise daha çok sizin saglık durumunuzla ilgilenir. ruhsal durumunuzun fiziksel durumunuza etkisini inceler. ilaç yazabilir. evet her ikisi de yararlı insanlardır.
  • psikolog başlığı açar, psikiyatrist başlıktaki en uzun entry'i girer.
  • edebiyat fakültelerinden mezun olmayı becermiş arkadaşların diplomalarına aynen böyle yazıyor dekanlar: psikolog.
  • psikiyatristler 6 yıllık tıp eğitiminden sonra 5 yıl psikiyatri dalında uzmanlaşırlar fakat psikoterapi dersleri tamamen asistanı oldukları hocaya kalmıştır yani öyle bir psikoterapi ders programı gibi bir şeyleri yoktur. çoğu, asistanlığının ilk yılında hasta görerek ve ilaç yazarak başlar psikiyatristliğine ve zaman içinde deneyimle işi kotarır -psikiyatri uzmanlığının ilk gününde poliklinikte hasta görmesi beklenen yavrucakların vay haline-. tabi iyi psikiyatristler parayı bastırıp özelde psikoterapi eğitimi alırlar veya psikiyatrik ilaç şirketleri eğitimlerini öder.

    ruhsal bozukluklarla ilgilenen psikologlar yani klinik psikologlar, türkiye'de 4 yıl psikoloji lisans eğitiminin üstüne kendi istekleri doğrultusunda kendilerini geliştirirler. mesela kimileri türkiye psikologlar derneği' nin eğitimlerine katılırlar ya da klinik psikoloji yüksek lisansı yaparlar ki bunlar psikoterapi eğitiminin teorik kısmını ve az da olsa pratik kısmını kapsamaktadır. bu yavrucaklarınsa eğitimlerinin ücretini hiçbir kurum/ilaç şirketi vs. karşılamaz, hepsini ceplerinden öderler. kimileri üstüne bir de doktora yapar ki bu doktora, süpervizyon alma ve psikoterapi uygulamalarını da içerir. kimileriyse 5 yıllık birleşik (master+doktora) program yaparak amerika ve avrupa'da terapi yapabilmek için zorunlu olan ph.d. lerini alırlar ve toplam 9 yıl eğitim almış olurlar ki ideali budur.

    psikiyatristler 11, psikologlar 4 yıllık eğitim alırlar demek yanlıştır, türkiye'de de artık "uzman psikolog" ünvanını almak ve terapi yapabilmek için klinik psikoloji yüksek lisansı şart koşulmaktadır. gönül ister ki türkiye de batı standartlarına uysun ve doktora (ph.d) zorunlu olsun, fakat bunun için önce üniversitelerin klinik psikoloji bölümlerinin, doktora programlarının hoca sayılarının ve öğrenci kapasitelerinin artması gerekmektedir.

    burada yaşanan algılama sorunu her psikoloji mezununu toplumun klinik psikolog sanmasıdır. halbuki 4 yıllık psikoloji eğitiminden sonra psikoloji de uzmanlık dallarına ayrılır endüstri, klinik, gelişim, trafik, deneysel, sosyal psikoloji bu dallara örnektir. uzmanlaşma yüksek lisans ve doktora ile olur.

    bütün bunların dışında bir de devlet hastaneleri sorunsalı vardır ki burada ne psikiyatristler ne klinik psikologlar terapi yapabilirler. günde 60-70 hasta gören psikiyatrist 2 dk da ilaç yazar, psikologsa günde yaklaşık 5 hastaya tanı testi uygular.
  • psikiyatristler psikologları küçük görürken psikologlar genellikle kendilerine hedef olarak psikolojik danışma ve rehberlik bölümü mezunlarını seçerler.
  • biri * deliyi dinler , diğeri* deliyi *sakinleştirir
    biri genelde erkek* olur diğeri* kadın
    biri doktor * diye anılır diğeri* uzman kişi.
  • psikolog endüstriyel psikoloji,istatistik gibi baba dersler alırken psikiyatrist ise fizyoloji,mikrobiyoloji ve anatomi gibi ana dersler almıştır.yani biri babaya diğeri ise anaya hitap eder*
  • turkiyede ikisi arasında fark yoktur "deli doktoru" olarak tanınırlar
  • biri hastayı ilaçla susturabilir öbürü zaman dolana kadar hastayı dinlemek zorundadır...
hesabın var mı? giriş yap