• insanın tek bir organizma değil, insan hücrelerinin yanında, mikrobiyom denen trilyonlarca bakteri, mantar ve virüsten oluşan bir süper organizma olduğu, onların yaşamak için bize, bizim de sağlıklı bir bağışıklık ve sindirim sistemi için onlara ihtiyaç duyduğumuz temeline dayanan, bağırsak bakterilerinin beynimizle iletişim halinde olduğunu ve akıl sağlığımızı etkilediğini söyleyen ve aralarındaki etkileşimi araştıran bir tıp alanı ya da terimi. psychobiotics.

    probiyotik ve prebiyotik takviyelerle bağırsak bakterilerini düzenleyerek akıl sağlığını olumlu yönde etkilemeyi, stres, anksiyete ve depresyon gibi durumları azaltıp hafızayı kuvvetlendirmeyi umuyorlar. alzheimer, otizm ve bipolar bozukluk gibi durumlarda da bağırsak bakterilerinin önemli olduğunu söylüyorlar. ama henüz heyecanlanmamıza yer verecek derecede çalışma, veri ve kanıt yok. çoğunlukla potansiyellerden bahsediliyor.

    fekal transplantasyon gibi yöntemleri düşününce, mecbur kalmadan önce bağırsak bakterisi-canlısı (dost canlısı gibi) beslenmeye dikkat etmek gerektiğini söylemeye gerek kalmıyor.

    (bkz: psikobiyotikler), ingilizce kaynak, türkçe kaynak

    ek: düşünme, hissetme ve hareket etme şeklimizi etkileyen bu mikrobiyomun adı da psikobiyom / psychobiome oluyor. yani, psikolojimizi etkileyen bağırsak bakterileri ve benzeri canlılar.
  • beyin bağırsak aksı da denilen, bağırsağımızdaki floranın aslında ruh halimiz ve beyindeki birçok diğer olayla ilişkili olma gerçeğine dayanan, bu alanda etkili olan probiyotiklere verilen isim.

    probiyotiklerde fayda suşa özgüdür. aynı bakterinin sonundaki suş kodunda, bir numara farklı olsa bile aynı etki gözlenmez.

    örneğin;

    lactobacillus helveticus r0052
    lactobacillus rhamnosus r0011
    bifidobacterium longum r0175 suşları stres, anksiyete ve irritabl bağırsak sendromu üzerinde etkilidir. dolayısıyla her lactobasil aynı olmadığı gibi, lactobasillus helveticus da aynı değil. suş kodu önemlidir.

    türkiye'de bulunan probiyotikler için hazırlanmış türkiye probiyotik rehberi'ne buradan ulaşabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap