• istanbul üniversitesi açık ve uzaktan eğitim fakültesi bünyesinde 2020-2021 eğitim-öğretim yılı itibari ile psikoloji bölümünün açılacak olmasının duyurulması üzerine başta türk psikologlar derneği olmak üzere akademisyenler, psikologlar, psikoloji öğrencileri ve açıköğretim fakültesi bünyesinde psikoloji lisans eğitiminin verilmesini doğru bulmayanların başta twitter olmak üzere diğer sosyal medya platformlarda da seslerini duyurmaya çalıştıkları başlık ve etiket..
  • psikolojinin açık öğretime alınarak halkın ruh sağlığının hiçe sayılmasına tepki olarak türk psikologlar derneğinin belirlemiş olduğu şuan twitter türkiye gündeminde olan etiket.
    #psikolojideacikogretimehayir
    küfür ve hakaret içermeyen neden açılmamalı mesajlarınıza yanıt verebilirim

    edit: bazı mesajlar geliyor iktisat,felsefe olurken neredeydiniz diye dostlar zaten karşıyız bizde kimse demiyor ki oh iktisat açık öğretim de gidip okuyalım , bu bölümlerden açık öğretim ile mezunların ve verilen eğitimin kalitesi ortada ancak psikolojinin bu alanlardan farklılaştığı nokta direkt sağlık ile ilgili olmasıdır

    edit2:şimdi bazı mesajlar geliyor diğer bölümler uzaktan oluyor psikoloji neden olmasın ? burada kaçırılan nokta aöf ile uzaktan eğitimin eğitim sistemlerinin farklı olmasıdır. sokağa çıkma yasağının olduğu dönemde uzaktan eğitim ile devam eden dersler tıpkı sınıf dersleri gibi devam etti , hocalarımız yoklamalarını aldılar , sınavlarımız essay şeklinde oldu ve nasıl okulda hocalarımız bize supervizörlük ediyorsa okulda aynı şekilde uzaktan eğitimde de böyle oldu. şimdi aöf'de söyleyin bunların hangisi mümkün olabilir ? 40 sayfa 25 sayfa turnitin ile intihaline dikkat edilen sınavlar veriyoruz sizce aöfde 1000-2000 öğrenci için bu uygulanabilir mi ? zaten böyle bir sınav sistemleri de yok test çözüp geçecekler bunları göz önüne alınız.
    .
    edit3: psikologlar ilaç yazamazlar lütfen bu argüman ile gelmeyiniz bazı ülkelerde örneği olsa da türkiye de böyle değildir bu psikiyatristlerin işidir. ilaç ile bütün psikolojik rahatsızlıklar çözülemez , çözümlerin çoğu kalıcı değildir freud'un psikanalizin temelinde bile bu yatar . ilaç tedavisi belirli durumlarda gereklidir ancak onu da psikologunuz sizi psikiyatriste yönlendirerek ister.

    neden olmamalı diyenler için
    --- spoiler ---

    öncelikle psikoloji bölümünden mezun olan her kişi psikolog unvanını alır ancak terapi yapamaz ancak psikologlugun bir meslek yasası olmadığı için dışarıda belgesiz psikologlar üzerine yaptırım uygulama mekanizması yok eğer auzef üzerinden açılırsa bu kişiler oradan alacaklari diploma ile yasal statüye kavuşurlar ki bu da aslında bir tür dolandırıcılık

    ayrıca psikoloji bölümünde sınavlar test olmaz essay seklinde olur çünkü bizim için en önemli şey yorumdur aslında danışanlar ile görüşmelerimiz de yorumlardan ibaret ancak auzef ile ders alacak kişiler boyle bir yetkinlige erisemezler çünkü biz bunları aslında derslerde hocalarımızdan öğreniriz usta çırak ilişkisi şeklinde gerçekleşir

    bir diğer nokta ise uygulamalı eğitimlerdir size dışarıdan oldukça sözel bir bölüm gelsede özellikle spss,deneysel psikoloji,biyolojik psikoloji gibi dersler uygulamalı derslerdir. evinizde kitap okuyarak bir makale nasıl yazılır , nasıl literatür okunur , incelenir öğrenilmez bu da yine lisans seviyesinde usta çırak ilişkisi ile temeli atılan bir şeydir.

    son olarak psikoloji mezunları sağlık lisansiyeridir.bir çoğumuz bazı alanları dışında terapi eğitimi alarak insanların hayatlarına dokunuruz ancak auzefli arkadaşlar son birkac günde yaptıkları ile tek amaçları sözde lisans diplomaları ile klinik açıp para kazanmak derdinde. oysa her psikoloji öğrencisi , psikolog bunu daha lisans eğitiminin başında öğrenir , eğer klinik psikoloji yüksek lisansınız yoksa , terapi eğitimlerini almadıysanız klinisyen olamazsınız!
    --- spoiler ---
  • üst edit: hadi abicim ablacım hadi ağlamayın!
    neymiş, yüksek lisans olmadan klinisyen olamazmışlar da o yüzden açılmamalıymış da... ya siz daha mezun olmadan terapiye başlamaya çalışan psikologların ülkesinde yaşadığımızı bilmiyor muyuz sanıyorsunuz?
    sadece o diploma ile hiç kendisini geliştirmeden psikiyatriye meydan okuyan gebeşlerin dudak uçuklatan seans ücretleri olduğunu bilmiyor muyuz sanıyorsunuz?
    neyse.
    hastanede hastaların yanına azrail gibi sessiz sessiz ilişip yasin suresiyle terapiye girişenleri de aynen böyle protesto edin oldu mu?
    türk insanının tipik sorunu işte. ‘biz önemliyiz’ deyince önemli olduğunu sanmak. icraat lazım bize abicim.
    bu millet devlet hastanelerinde beş dakika dert yanıp psikiyatristlere bağımlı gibi hap kullanıyor, profesyonel destek alamıyor lan pahanız yüzünden?! sanki bana ruh nakli yapıyorlar. paranızı kafa sallayarak alırken hiç toplumun ruh sağlığını edebiyata dökmüyordunuz ama?
    bu insanların ihtiyacı var demiyordunuz hiç sorumluluk almıyordunuz?

    yine diyorum, “kendi ışığına güvenen başkasının parlamasından korkmaz.”

    #110153340

    başka meslek dallarında patır patır açık öğretim bölümleri açılırken, sertifika eğitimi ile tamamlama yapılırken, dikey geçiş yapılırken hiç sesiniz çıkmıyordu ama?

    madem bu ülkenin ruh sağlığı bu kadar önemli, niye hayvan gibi seans ücretleri kesiyorsunuz o zaman? tam tersi keyfe keder meblağ belirlenmesini protesto etmeniz gerekmez miydi?

    ulan ilahiyat mezunları manevi destekçilik diye kaç yıl önce elinizden işinizi aldı da bu kadar sesiniz çıkmadı, ne kadar iki yüzlüsünüz!

    edit: savunma yapmıyorum. mesleki itibarı koruma adı altında sunulan saçma sebeplere “pek çok meslekte de durum aynı” demeye çalışıyorum. ilahiyat mezunu yapıyor bunların işini. şu ortamda ben niye savunma yapayım ki? asıl psikolog geçinen örgün öğretimlilerin utanıp “işimize sahip çıkmadık” savunması yapması gerekir.
  • psikoloji açıköğretim ile öğrenilecek ve kazanılacak bir bilim değildir. birebir interaktif bir ortamda eğitim almadan, araştırma yapmadan, deneyimlemeden öğrenilecek bir meslek değildir. keza bu tarz mezunlar için de psikolojik destek alması gereken insanlar da denek değildir.
  • (bkz: obsesif psikolog)

    psikologların toplanıp eylem yaptığı tek ülke olarak tarihe geçelim lütfen.

    günümüzde açıköğretim uygulaması her bölüm için olması gereken bir durum, zamanın gerekliliğidir bu. nitekim ilgili psikologlar yurt dışına gitmeden yurt dışından yüksek lisans diploması alabiliyorlar, dünya biraz değişti artık ayak uydurmak gerekiyor. zor şartlarda olup şehir değiştiremeyen insanlar da çok ülkede, bırakın insanlar istediğini yapsın.

    edit:imla
  • ne oldu zorunuza mı gitti? siz saati 1000tl seansla insanları sömürürken iyiydi. şimdi biraz insafa gelirsiniz belki.
  • (bkz: yöö)
  • formasyon kaldırılınca demek burayı tetikledi:)
  • derdi eğitimin kalitesi değil psikolog sayısının çoğalıp arzın artması olan psikologlar grubu beyanı :d
239 entry daha
hesabın var mı? giriş yap