• 899 tl'lik ürünle 900 tl'lik ürün arasındaki farkı 100 tl sanmanızı sağlar.
  • bir gömlek düşünelim.

    satıştan elde edilecek gelir beklentisi 100 tl olsun.
    etiket fiyatını 99 tl olarak belirleyip 1 tl'den feragat etmektir.

    canım benim çok fedakarca.
  • psikolojik fiyatlandırma denilince akla sadece küsuratlı fiyatlandırma gelmesine rağmen bunun dışında da psikolojik fiyatlandırma stratejileri vardır. bunlardan bir kaçı
    psikolojik fiyatlandırma
    a)referans fiyatlandırma:tüketicinin ürün ile ilgili yeterli bilgisi olmadığında ürünü ve değerini algılamada yönlendirici fiyat uygulamasıdır.
    örneğin, ürünü pahalı ürünler arasına yerleştirme ya da giyim ürünlerini fiyat seviyesine göre yerleştirerek ürün kalitelidir ve bu fiyatı hak ediyordur imajı verilir.
    ya da kataloglarda ürünü yüksek fiyatlı ürünler ile yan yana koyarak sunum yapılır. o fiyatı hak etmeyecek bir ürün bile olsa tüketici zihninde bu yüksek fiyatı hak ediyormuş gibi algılar.
    b)küsuratlı fiyatlandırma: tam sayılı değilde küsuratlı fiyatla fiyatlama yapınca tüketici daha az ödüyormuş gibi hisseder. küsuratlı fiyatlandırma enflasyonun yüksek olduğu ülkelere de küçük paraların piyasada kalmasını sağlar. ya da hassas hesaplarla uğraşmak zorunda kalan kasiyerlerin yolsuzluk yapması engellenir. abd'de yapılan araştırmalarda elde edilen sonuçlarda "9" ile biten fiyatları insanlar daha düşük gruba aitmiş gibi hissettiği sonucuna ulaşmışlardır.
    c)prestij fiyatlandırma: lüks ve prestij unsurunun tüketiciler tarafından önemsendiği ürünlerde uygulanır. bazı tüketiciler için ürünün fiyatı, ürünün kalitesi ve prestijine yönelik ip uçları sunar. bu tür ürünleri pazara sunan firmalar kasti olarak yüksek fiyat uygularlar. (kişisel bakım ürünleri, saat, mücevher gibi)
    d)sabit fiyat: işletme tüm pazarda aynı fiyatı uygular. buna en güzel örnek levis'in tüm blue jeanlerini türkiye'de aynı fiyattan satmıştır. tüketici böyle durumlarda markanın herkese eşit mesafede olduğunu ve aldatılmadığı hissine kapılır. levis dışında "ne alırsan 1 tl'ciler de" buna örnek verilir.
    e)esnek fiyat: sabit fiyata ki durumun tam tersidir. pazarlığa açık ürünlerde uygulanır. satıcı 10'a satmak istediği ürüne 15 der ve pazarlık başlar. alıcının müthiş pazarlık yetekleri sayesinde fiyat 10'a düşer. alıcı çok ucuza aldığı ve karda olduğunu düşünerek evine döner.
    f)değer temelli fiyatlandırma: işletme ürettiği yüksek kaliteli ürün için düşük fiyatlar belirler. buna örnekte toyata'nın lexus modelini verebiliriz. mercedes'in benzer bir otosuna karşı üretilen ve benzer özellik ve kalitelere sahip bu arabanın fiyatı mercedes'ten çok düşük olarak fiyatlandırılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap