• evet psikopat.

    norman adı verilen yapay zeka, psikopat gibi davranması için eğitildi. mit tarafından yapılan çalışmada korku ögeleriyle eğitilen norman daha sonra ünlü rorschach testine tabi tutuldu. sonuçlar oldukça ürperticiydi. bir görselde standart bir yapay zeka ‘içinde çiçekler olan bir vazo’ görürken norman ‘bir adamın silahla vurulduğunu’ gördü. bir başka görselde standart yapay zeka ‘gökyüzünde bir şemsiye’ gördü. norman'ın gördüğüyse ‘çığlık atan eşinin önünde vurularak öldürülen bir adam’ oldu.

    çalışma, makine öğreniminde algoritmaya sunulan verilerin elde edilen sonucu nasıl etkilediğini göstermeyi amaçlıyor.
  • mitnin geliştirdiği aralarında türk pinar yanardagaraştırmacının da yer aldığı bir ekip tarafından yaratılmış bir yapay zekadır kendisi norman

    alfred hitchcock’un klasik filmi psychodaki norman bateskarakterine dayanıyor ismi.

    düzenli öğrenmeye tabi tutulmuş yapay zekaların verdiği cevaplardansa; kendisi karanlık cevaplar veriyor. fotoğrafa verilen “yanyana oturan insanlar var” cevabındansa, norman “camdan atlayan bir adam” cevabını veriyor. ya da “havada şemsiye tutan bir insan” cevabındansa, “çığlık atan karısının önünde vurulan adam” cevabını veriyor.

    bbc

    mit, norman (kendi sayfası)

    depresyon ve bilimum diğer hastalıklara sahip bir yapay zekamız da seneler öncesinden yapılmış zaten. şaka bir yana her ne kadar yeni keşfetmiş olsam da bence güzel bir adım. bu yapay zekanın giydirilmiş halini düşünemiyorum. ürpertici ama bir o kadar da etkileyici.
  • --- spoiler ---

    norman's view was unremittingly bleak - it saw dead bodies, blood and destruction in every image.

    --- spoiler ---

    norman: kan görüyorum hocam vahşet görüyorum şakak kemiğinden girmiş levye görüyorum.
hesabın var mı? giriş yap