• türk halkının gözde et diye adlandırdığı, göz pınarından göz bebeğine kadar uzanan göz hastalığının tıpdaki adı,hastalığım. güneş bir numaralı düşmanı olup,tozdan ve sudan(duş sonrası) nefret etmenize neden olabilir.
  • göz eti olarak da bilinen lanet olası bir göz hastalığın ismi.

    daha çok denizci, inşaatçı gibi güneşe fazla maruz kalan meslek gruplarında görülürmüş. benim gibi yazları dışarı bile çıkmak istemeyen güneşten nefret eden bir ev kuşunda nasıl ortaya çıktı hala şaşkınım.

    uzun süredir gözlerimin kızarması, bazen acıması, güneşte sulanması gibi şikayetlerim vardı. ama işe başlarken rapor için gittiğim göz doktoru detaylı muayene yapıp yine de fark etmemişti. farkedilecek kadar ilerlememişti belki bilmiyorum. şikayetlerim biraz daha artınca ve gözümün renkli kısmına beyazının kaymaya başladığını fark etmem ile tekrar doktora gittim. gözüme bakıp, direkt teşhisi koyup elime de hastalığın adını yazıp araştırmamı söyleyen doktorla hastalığımla yüzleştim. bir de gözlük verdi çok yormayayım gözümü diye.

    araştırdığımda gördüm ki gözdeki et parçası ilerleyerek görmeyi kapattığı için zamanla gözün görme yetisini azaltıyormuş, gözlük o yüzden verilmiş. ameliyatla o et alınabiliyor ama tekrarlama riski de var ve bu kez daha fena olabilmekteymiş. güneş ışığından kaçan bir yarasaya dönüştürebiliyor insanı. bilgisayar ışığı bile rahatsız ettiği için gözlük kullanıyorum. zaten güneş gözlüğü kafamla bütünleşmiş durumda elimde olsa kaynakçı gözlüğü kullanacağım. ameliyatla fazla ilerlemeden almak ve göze yama yaparak zararı en aza indirgemek gerekiyormuş.

    edit: ameliyat konusu oldukça tartışmalıymış. sonradan gittiğim doktorlar tekrarlama riski olduğu için yeterince ilerlemeden ameliyat etmemek gerektiğini söyledi.
  • pinguecula gibi konjunktival bir buyumedir, onun gibi kronik aktinik irritasyon, tekrarlayan travma veya kuruluk/ruzgar gibi sebepleri vardir. pingueculadan farki korneaya dogru ilerlemesi ve gorusun bozulmasina sebep olabilmesidir. “sorfcu gozu” olarak da gecer.
  • evden çıkmadığım şu günlerde başıma gelmesini aşırı ilginç bulduğum gözde estetiksel anlamda pek hoş durmayan garip şeyy. halk arasında göz eti, kuşkanadı gibi şeylerle adlandırılıyormuş. güneş ışığına doğrudan maruz kalan kişilerde daha çok görülen bu rahatsızlığın evden çıkmadığım bu günlerde beni bulmasını koca bir talihsizlik olarak görüyorum :))
    tek tedavisinin ise cerrahi olması ve de tekrarlama olasılığının çok yüksek olması beni bir parça üzdü.
  • kuşkanadı da denebilirmiş. pterygium.
  • (bkz: liken planus)taki tipik tırnak tutulumudur. tırnak derisinin tırnak yatağına doğru ilerlemesi olarak tanımlanabilir.
  • gözde oluşan et parçasına verilen tıbbi isimdir.

    babamda meydana geldi, ileri derecede olduğundan cerrahi müdahale şart olmuş. bu ameliyatı yaptıran yahut bilgisi olan kimse varsa doktor/hastane tavsiyelerini beklerim, böyle durumlarda tecrübe önemli oluyor
  • halk arasinda gözde et olarak adlandırılan, konjonktivanin kornea yüzeyine doğru ilerlemesiyle karakterize bir hastalıktır. uv ışınlarına fazla maruz kalan kişilerde daha sık görülür. ilerlemiş vakalarda yüksek astigmatizma veya korneal skarlara sebep olarak görme kayıplarına yol açabilir. onun için bu evrelere gelmeden önce ameliyat gereklidir. çok komplike bir ameliyat değildir fakat tekrarlama özelliği olabilmektedir. bu tekrar riskini minimuma indirgemek için de greft kullanarak operasyonu yapmak gereklidir.
  • ameliyatı hakkında tecrübesi olan yeşillendirebilir mi?

    not: bilgi sonrası bu entry kendini imha edecektir.
  • bir de ben sorayım var mı bu hastalık sebepli cerrahi operasyon geçiren? umarım yeşillendirirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap