• celal sengor tarafindan tanitimi yapilmis kitap.
  • "dünya'nın ilk atlası" sıfatına sahip, klaudios ptolemaios atlası'nın tıpkıbasımı itü ile bern üniversitesi’ndeki eş zamanlı törenle tanıtıldı. 27 özgün haritanın yer aldığı eser, dünyanın ilk atlası olarak kabul ediliyor. 2 ciltten oluşan atlas 3 bin 500 liradan satılıyor.
    bu çalışma dünya'nın ilk atlası'nın kaybolup gitmeden kurtarılması niteliği taşıyor.

    topkapı sarayı müzesi’nin en nadide kitaplarından ‘klaudios ptolemaios’un atlasının tıpkıbasımı itü ile bern üniversitesi salonlarında eş zamanlı gerçekleştirilen tören ile tanıtıldı. ege ve anadolu’nun da arasında olduğu bugüne kadar bilinmeyen 27 özgün haritanın yer aldığı eser, aynı zamanda dünyanın ilk atlası olarak kabul ediliyor. 2 ciltten oluşan tıpkıbasımlar 3 bin 500 liradan satışa çıkartılırken, kitapta prof.dr. ilber ortaylı’nın giriş yazısı ile itü öğretim üyesi prof.dr. celal şengör’ün “kitaplarının ışığında fatih sultan mehmet’in entelektüel kişiliği” başlıklı makalesi yer alıyor.
    klaudios ptolemaios (m.s 100-170) tüm zamanların en önemli coğrafyacısı. ptolemaios yaşadığı dönem boyunca harita çizimleri ve koordinatlar üzerinde çalıştı. ancak ptolemaios’un m.s 2’nci yüzyılda yaptığı, içerisinde 27 özgün harita ve kordinatların yer aldığı dünyanın ilk atlası, 7. yüzyıldan sonra ortadan kayboldu. 13.yüzyılda atlasın peşine düşen bizanslı maksimus planudes, kayıp eserin bilgilerine ulaşınca, kolları sıvadı.

    istanbul’da bulunan el yazmalarının çoğaltıldığı scriptorium’da yeniden üretilen eserin bir nüshası vatikan’a gönderilirken, diğer nüsha ise bizans imparatorluk kütüphanesine kaldırıldı. fatih’in istanbul’u fethetmesinden 11 yıl sonra atlas bu kez padişahın eline geçti. fatih’in günlerce inceleyip, kütüphanesinin baş köşesine kaldırdığı nadide eser, ölümünden sonra adeta sarayın depolarında çürümeye terk edildi.

    topkapı sarayı’nın müzeye dönüştürülmesinden sonra, atatürk’ün talimatıyla 1926’da depodan çıkartılan atlas bu kez, alman bilim insanları tarafından incelemeye alındı. ancak çürüyen eserin o dönem restore edilmesinin mümkün olmadığı anlaşıldı. nadide eserin gelecek kuşaklar tarafından onarımdan geçmesi için koruma altına alınmasına karar verildi. 2000’li yılların başında isviçre bern üniversitesi ptolemaios enstitüsü’nden prof.dr.alfred stückelberger, atlası görmek için istanbul’a gelince dönemin topkapı sarayı müzesi müdürü filiz çağman, prof. dr. celal şengör’den yardım istedi.

    itü’de 02.03.2018 tarihi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında prof. dr. şengör, o süreci şöyle anlattı: “filiz hanım, beni yanına çağırdıktan sonra nadide eserin restorasyonu için bütçe almaya çalıştıklarını ancak devletin bütçe ayırmadığını söyledi. 30 bin euro’luk masrafı üstlendim. prof. dr. stückelberger, restorasyon işine koyulurken, aradan geçen yıllar içinde tıpkıbasımı da boyut yayıncılık’ın sahibi bülent özükan üstlendi. süreç içerisinde eski kültür bakanı atilla koç ve ilber ortaylı’nın da bürokratik engelleri aşmamızda büyük yardımları oldu. klaudios ptolemaios, koordinat sistemi ve izdüşümler oluşturup, astrolojik bilgiler üzerinden çizim yapan önemli isimdi. atatürk’ün 1926’da klaudios ptolemaios’un atlasının kurtarılması için verdiği talimat sonrası, o dönem piri reis’in haritaları da müze deposundan gün yüzüne çıktı. daha da önemlisi piri reis’in haritalarında kristof kolomb’un kayıp haritasının izlerinin bulunmasıydı.”

    itü yerleşkesi ile bern üniversitesi'nde eş zamanlı tanıtım toplantısına itü rektörü prof.dr. mehmet karaca ile boyut yayın grubu sahibi bülent özükan da katıldı. itü maden fakültesi ve avrasya yerbilimleri enstitüsü öğretim üyesi prof. dr. celâl şengör’ün “kitaplarının ışığında fatih sultan mehmet’in entelektüel kişiliği” hakkında özgün ve kapsamlı makalesinin yer aldığı kitabın sunum yazısı ilber ortaylı tarafından kaleme alındı.

    atlas'la ilgili bilgilere ulaşmak ve atlas'ı satın almak isteyenler buradan yararlanabilirler.
    atlas buralardan da indirimli olarak temin edilebiliyor:
    kabalcı
    pandora
  • celal şengör, atlasın gündemde yer alması için türk medyasına olta atarak bir deney yapıyor ve "kanuni salağın tekiydi" başlığı ile haber tüm medya kanallarında yankı buluyor.

    https://tr.sputniknews.com/…sultan-suleyman-oltasi/
  • fiyatı 3.500 lira olan atlas.
  • celal şengör'ün çok sevdiği atlas. bundan mutlaka bahseder programlarında.
  • sahip olmak istediğim atlas. bir de ilber ve celale imzalatırsam deyöe keyfime.
  • sayın celal şengör'den bir adet hediye olarak rica ettiğim atlas.
  • bilinen haritaların birleştirilmesiyle lokalden genele oluşturulan ilk atlas sanırım. parca parca haritalar birleştirilmiş yani. batlamyus iskenderiyeli. ne kadar tacir varsa orada tabi, nil deltası zengin memleketi. hepsinden kısmi bilgileri toplayıp derledi büyük ihtimal.

    sezar, iskenderiye'yi ele geçirdiğinde bu harita elinde yoktu. şimdi soruyorum, bu adamlar akdeniz'de yolunu nasıl buluyordu birader? okuyorsun, bir çanakkale'de, bir roma'da, bir rodos'da, bir iskenderiye'de filan. lan gps olmasa kargocu kargoyu eve getiremez şu an. o dönemde ortak saat de yok ki anlaşıp bir tarihte bir araya gelsen. ya 3 kişinin anlaşıp toplanabilmesi bile geçmişte başarı. buna rağmen 50 bin, 100 bin kişilik orduları, oraya gönder buraya gönder sonra çağır gelsinler filan.

    ya telefon, yok telgraf yok. araplar daha güvercini bile iletişimde kullanmaya başlamamış. lan sen nasıl yazıyorsun bunları. iznik konsülü toplanması hadisesi vardır tarihte. lan biz arkadaşlarla halısaha maçını şu teknolojide zor ayarlıyorduk. sizler nasıl senkron olup tam belirtilen zamanda (ki ortak takvim de yok) bilmem kaç km'lerden geliyorsun, pat diye adamı buluyorsun. elçilerin anıları var. istanbul-amasya at sırtında 30 gün. istanbul-edirne 5 gün ya hu. yani iletişimin hızı at hızına eşit. onda da at belli aralıklarla dinlendirilecek yoksa kas spazmından mevta oluyor.

    ps: pusula acaba sezar da var mıydı bir de? ayrıca bu haritada hint denizi iç deniz olarak gösterilmişti sanırım. 11.yy'da bunun hatalı bilgi olduğunu bilen araplar o dönem düzeltmişti sanırım. çünkü ümit burnu'ndan kıyıdan kıyıdan afrika'yı dolanıp cebeli tarık'dan akdeniz'e geri dönüyorlardı.
  • büyü ve astral seyahat ile yapılıyor.

    gece göğe çıkıyor sabah gece gördüğünün çizimini yapıyor.

    yoksa fiziki bir açıklamasını yapmak mümkün değil.
hesabın var mı? giriş yap