• iki metal parcasini gecici olarak birlestirmek icin kullanilan kaynak. tasiyici degildir. sadece noktasal*, gerekirse koparilabilir birlestirme aracidir.
  • açılış entrysinde hatalı şekilde tanımlanan, kesinlikle geçici olmayan, kalıcı ve taşıyıcı bir direnç kaynak yöntemidir.

    otomobillerde gövdeyi oluşturan parçaların büyük bir bölümü punta kaynağı ile birleştirilir. nasıl geçici olacaksa?! *
  • bir diğer adı çatmadır.

    (bkz: sanayi jargonu)
  • iki metali birbirine kaynak yolu ile elektrik kullanarak yapıştırmaya yarayan alet. çeşitli modelleri mevcut olup, genellikle yan tarafında bulunan kolun döndürülmesi ile ön tarafinda alete bağlı iki çubuğun ucunda bulunan dişe benzeyen iki çıkıntının aralarinda ki metallere dokunup, iletimin sağlanması ile çalışır.
  • yukarıdaki arkadaşın ifade ettiği gibi çatma da denir ama bu puntalama işi için geçerlidir.

    asıl olanı bir diğer adı da direnç kaynağı olandır. birçok sektörde kullanılmakla birlikte en yoğun kullanılan sektör ise otomotiv sektörüdür.

    özellikle otomotiv sektörü için sac metal presleme işi yapan firmalarda çok sık rastlanır. çünkü ana sanayinin talep ettiği hizmet sadece istenen parçanın basılması değildir. bu basılan parçaların üzerine somun, cıvata ya da başka bir sac parçasının kaynatılması istenebilir. varsa basımı ve kaynağı tamamlanmış olan parçaların montajı da istenebilir. ve bütün bu hizmetler sac presleme işi yapan firmalar tarafından paket olarak sunulur.

    otomotiv sektörü zamana karşı yarışın yoğun yaşandığı bir sektör olduğu için seri imalat esnasında hız çok önemlidir. bu sebeple de punta kaynağı için yardımcı ekipmanlar olarak somun-cıvata besleme makinaları, çeşitli merkezleme pimleri, hatalı yönde parça kaynatmayı önleyici poke-yoke elektrotlar, hatalı parça kaynatmayı önleyici akıllı elektrotlar ve farklı işlevlere sahip kaynak kepleri gibi ürünler de vardır. fikstür ve aparat konularına girmiyorum bile.

    özetle, adı kulağa çok basit gibi gelen ama içine girildiğinde bir derya olan alandır.
  • punta, iki metal arasından düşük voltajda çok yüksek akım geçirerek metallerin noktasal olarak ergiyerek birbirine kaynaştırılmasıdır. elektronikte kullanılan klasik punta makinelerinde 1 kva'lik 220 vac'yi 2,5 vac'ye çeviren trafolar bulunur. bu hem çok ağır hem de pahalı bir sistemdir.

    elektronikte kullanmak üzere ucuz, taşıması kolay ve hafif bir punta makinesini şu malzemeler ile hazırlayabilirsiniz. min 7,5 v 25w dc güç kaynağı, xl4015 buck converter ve 2x100 farad 2,7v super kapasitör.

    güç kaynağı olarak led trafosu kullanabilirsiniz. xl4015 ucuz bir devredir. internetten kolaylıkla satın alabilirsiniz. super kapasitor türkiye'de fahiş fiyatlara satılıyor. aliexpress'ten 1,5$'a alabileceğiniz bu malzeme türkiye'de 10$'a satılır. bu yüzden oradan alın.

    yapımı : 12v 2,5a dc güç kaynağını xl4015'in girişine bağlayın. bu devre, kapasitörleri şarj için kullanılacak. çıkışını 2,7v ve 5a olacak şekilde kalibre edin. kapasitörleri birbirine paralel bağlayın ve şarj etmek içn xl4015'in çıkışına bağlayın. şarj işlemi 1-1,5
    dakika kadar sürer ve 10 kadar punta yapmanıza izin verir. çok seri çalışmıyorsanız xl4015 zaten sürekli olarak şarjda kalmalarını sağlayacaktır. punta için kapasitörlere 3 mm tek damar bakır tel bağlamalısınız. zamanlayıcı olmadığı için puntayı yaparken baskılı ve çok kısa bir süre temas ettirmeniz gerekecek. punta işlemi sırasında yaklaşık 100 amper kadar bir akım geçer ve metalleri ergime noktasına kadar ısıtır. bu yüzden punta yaptığınız yüzeylere kesinlikle dokunmamalısınız.
  • projeksiyon kaynağı da denir.
    alaşımlı bakır uçlara elektrik vererek, herhangi bir ek materyal kullanmadan, iki metal malzemeyi, kopartıldığında düğme çapı oluşturacak şekilde birleştirme işlemidir. düğme çapı denilen şey, parçalar birbirinden kopartıldığında, ince parçada oluşan delik çapının spesifikasyona uygun olması demektir.
    bu işi yapacaksanız, proses kontrollü bir makine almanız, operasyonda en az hatalı parçayı üretmenizi sağlayacaktır. coşkunöz marka bir makine bulursanız kaçırmayın.
hesabın var mı? giriş yap