• undergraduate kabul citasi ile graduate kabul citasi arasinda, cogu amerikan universitesinde oldugu gibi daglar kadar fark olan okuldur. o kadar atilip tutulmus her basvurani aliyor diye, dogrudur efendim cunku undergrad er kisisi basvururken ben tuition'imi odeyecegim sarti ile basvurur, ve in-state statusunde olmadigindan donemde sadece okul masrafi olarak 13000 usd'ye yakin para oder. ustune kalacak yer icin yurt parasi ve yemekhane parasi odeyenleri de var. niye almasin seni bu okul? sen o kadar para odeyecegim diyorsan alir tabi, zaten az gelismis ulkelerden geldiginden ya muhendislik yazacaksin ya ana bilim dali, e undergradda bu bolumler amerika'da o kadar da populer degil zaten.

    gelgelelim assistantship (ta/ra) ya da fellowship ile doktoraya gelecegim dediniz mi yine diger ameikan okullari gibi gotunuzden kan alirlar. neden mi? bu sefer competition vardir da ondan. milyon tane elin hintlisi, cinlisi, taiwanlisi, korelisi, thai'si ve bilimum irki bu "hem okuyayim hem cep harcligimi okul odesin hem amerika'da yasayayim hem research yapayim" sansi icin birbirini yemektedir cunku. hal boyle olunca okula secici olma hakki taninir elbette.

    kisacasi sadece purdue degil, herhangi bir amerikan universitesine kabul almak basarisi ikidir: 1) parasi pulu benden/memleketimden basarisi (burada meb/tubitak bursunu fln da atlamak lazim, onlar da kendisi odemiyor olabilir ama okul odemediginden kabulu kolay olur) ; 2) okul sen bana sahip cik bak cebime 1000 usd koymadan geliyorum basarisi. benim bir ust donemimi stanford'a gitmisti mesela muhendis olarak, ama abimiz ben parasini pasa pasa oderim siz yeter ki alin diyerek basvurdu. yine ust donemimden bu abimizin her anlamda beynine vermis 3 kisi purdue, 1 kisi cmu, 1 kisi uiuc'ye kabulu aldiklarindan sevinclerini gormeliydiniz. simdi duz mantikla "stanford > cmu > purdue" diyorsaniz altinda yatan basvuru statusunu bilmeden, eh ne diyeyim size artik neye isterseniz ona inanin. ha bu arada basvuru olaylari azicik da sans isidir onu da unutmamakta fayda var.

    son bir duzeltme, sanmayin ki oteki turlusu de cok asiri kolaydir. bu stanford'dan kabul alan abimiz de yine de 3.70'lik kendini bilen bir kisidir. herkes de kabul alamaz oyle parasini odeyecek bile olsa, ama nispeten kolaydir oteki ile kiyaslandiginda.
  • bugun ilginc bir sekilde yuzumu gulduren alma materim. kocaeli'den 5 yemisiz* kafam bozuk, bari markete gidip bir seyler alayim kendimi abur cubura vereyim dedim. walmart'a gidip sepeti doldurdum, kasaya geldim. kasiyerle standart howareyougoodhowareyougoodthanks yaptiktan sonra kredi kartimi gecirdim, tam gidecektim ki orta yasli, ustte seyrek enseden uzayan sari saclari ve biyigiyla eski harleycilerden oldugu izlenimini uyandiran kasiyer bana "are you a boilermaker" sorusunu yoneltti, purdue camiasina mi mensupsun manasinda. ustumde purdue'ya ilk gittigim sene aldigim gogsunde p harfi olan mont var. yes dedim, ordan mezun oldum. adam ben michigan state'tenim, gecende bizi fena yendiniz dedi, gecen hafta purdue'nun michigan state'e fark attigi basket macini kastederek. guldum, evet dedim, tekrarlamayi umuyoruz. ciktim marketten, icime bir nese yuzume bir siritis geldi, school pride dedim demek boyle bir seymis.
  • muhendislik bolumleriyle unludur ve bu konuda amerikanin ilk on universtesinden biridir. neil armstrong ve eugene cernan (ayda ilk ve son yuruyen insanlar)`in mezun oldugu okul oldugu icin "home of astronauts" diye bilinir.
  • buyuk ihtimalle turkiye'den girilmesi en kolay muhendislik bolumune sahip okul, su ana kadar kabul etmedigi adam gormedim ve de duymadim. ciddi bir arap, latin ve turk nufusu var lafayette kampusunde. cogunlukla zengin amerikalilarin white trash diye tabir ettikleri beyaz deri-turuncu sac kombinasyonuna sahip amerikali tasra cocuklarini bunyesinde barindirir.
  • bu universitenin kampusune yakin sofra (bkz: #8632954) adinda bir turk lokantasi vardir.

    edit: bu bilgi 2007 ortasina kadar gunceldi. simdi olmayabilir.
  • en unlu mezunu neil armstrong'un adini alacak olan muhendislik binasina 2007'de kavusmayi bekleyen okul. (bkz: neil armstrong hall of engineering)

    ayrica yeni computer science binasinin insaati da agustos 2006'da tamamlanacaktir.
  • arwu'nun 2012 siralamasina gore muhendislik, teknoloji ve bilgisayar bilimleri genel alaninda dunya'nin en iyi 10 universitesi arasindadir.
  • west lafayatte kampusunde havaalanı bulunan universite.*
  • mühendislikle ilgili makale, yayın vb. arıyorsanız ismine mutlaka rastlayacağınız eğitim kurumudur.
  • kasvetli bir kampuse sahip, ogrenci populasyonu odtuyu animsatan amerikan universitesi. ogrencilerin suratlarinda bariz bir mutsuzluk ifadesi var.
hesabın var mı? giriş yap