• tavuklarin kullandigi bir interpreter
  • o gwbasic'in insanin icini donduran karanlik dehlizlerinden bizi kurtaran ve bize gok yuzunun o nadide mavisini gosteren seydir, oldugu zaman huzur ve cesitli muhasebe programlari dunyamiza hakim olur, yoklugu ise teror ve kaos demektir.
  • quickbasic 4.5'ın ürettiği exe dosyası her ne kadar derlenmiş kod gibi gözükse de yorumlayıcı ve sembolize edilmiş kaynak kodu olmak üzere iki bölümden oluşur. bu yüzden dosya boyutu c ve pascal gibi diğer yüksek seviyeli dillerin derleyicilerinin ürettiği koddan uzundur.
  • çoğu kişinin programlamaya başladığı ilk araç, ilk göz ağrısı.
  • ilk öğrendiğim programlama dili; pek çok kişi gibi benim de ilk göz ve karın ağrım.

    sene 1996. lise 1'deyim. derslerden bilgisayar, kütük gibi bilgisayarlarla dolu bir salon, 14.4k modemler, gülle gibi fareler, dev yarasa monitörler, grafiksel arabirimiyle kendine hayran bırakan windows 3.1... bilgisayar hocamız programlamanın p'sini bilmeyen bünyelere qbasic enjekte edeceğini söylediğinde midemde gaz oluşmuş, aklımda "sıçtık" lafı ekolu yankılanmıştı. ama derse girip çıktıkça bu türlü gerginliklerimin yersiz olduğunu anlamam çok sürmedi.

    siyah fonlu ekrana kodları yazıp, işime yaramayan çemberler çizdikçe qbasic, çemberbasic halini aldı benim gözümde. aslında çok daha fazla iş yapılıyordu bu qbasic'de de hocamız çember konusuna sıkışıp, bizi de o alana sıkıştırıp kalmıştı. sonrasında öyle böyle dönemi bitirdim, son sınavdan 80 çakıp qbasic ve çember bilimi ile vedalaştım. son sınavda komutları unutup çember yerine, yamuk çizmem hala efsanedir. demek sanatsal bir yamuk çizdim ki hoca 80 verdi.

    büdüt: windows 3.1 düzeltme ve bilgilendirmesi için eksantirik milli'ye teşekkürler.
  • üniversitelerde algoritma derslerinde progralamaya giriş mahiyetinde küçücük bir giriş yaparak 1. sınıf 1. dönemde verilebilecek ve bence yararlı olabilecek bir programlama dili yorumlayıcısı**. qbasic olur beğenmeyene gwbasic olur, ama en azından bilgisayarın nasıl çalıştığı hakkında en ufak bir fikri olmayanlar bilgisayar nasıl çalışır o adımlar nasıl bilgisayara anlatılmalıdır bunu öğrenirler. hayatında msdos görmemiş adama cde program yazmayı öğretmek deveye hendek atmayı öğretmek gibi bir şey. kimse kusura bakmasın ama bilgisayar kullanmak bilgisayar mühendisi olmak demek windows kullanabilmek değil. iki üç tıkla herkes program yazabilir, ama bilgisayarda kod yazabilen herkes bilgisayar mühendisi olamaz. hayatında windows dışında arayüz kullanmamış adam da temel bilgisayar programlamada afallar kalır, kalıyor da. bana bıraksan ben 1. sınıfta herkese giriş seviyede basic öğretir hiç bir sınavı da kağıt üzerinde yapmam, ama kimse bana bırakmaz orası ayrı.
  • (bkz: gwbasic)
  • (bkz: black annex)
hesabın var mı? giriş yap