• etken maddesi estradiol valerat ve dienogest olan, kesintisiz yani ara vermeden kullanılan, 28 tablet içeren oral kontraseptif.

    kesintisiz kullanılan bir diğer oks; (bkz: yazz 24+4)
  • 20 günlük kullanımım sonucu şimdiye kadar kullandığım oks'lerden benim için en sevimlisi olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğim oral kontraseptif.
    benim için diyorum, çünkü herkeste gösterdiği yan etkiler farklı bu ilaçların.
    diane 35'i bıraktıktan sonra çaat diye 10 kilo civarı kaybetmiş*, ya da birçok kadının öve öve bitiremediği yazz 24+4'le hayatımın en korkunç regl ağrısını çekmenin yanısıra etrafta gördüğü her uyarana da ağlayarak tepki vermiş olmanın bana verdiği yetkiye dayanarak şu son bir ayda varolan kronik mide bulantımı bu ilaca bağlayamayacağım, ona bu haksızlığı yapamam. yediğim bişiler dokunuyodur, olmadı psikosomatiktir, evet :(
    bir de ismi çok güzel. oks değil de başka türlü bir ilaç olsa şu isimde karakter oynatırdım kesinlikle.*
  • daha önce kullandığım oks*'nin tr'de artık satılmaması üzerine kullanmaya başladığım hap.
    avrupa'da claira, amerika (ve muhtemelen avustralya ve kanada'da da) natazia adıyla satılıyor.

    sevgilinin ecnebistandan gelecek olması, cildimin yaşadığı geç ergenlik buhranı ve düzenli adet görmeme rağmen iki kez acile gitmeme neden olacak kadar şiddetli adet ağrısı (takriben kusma, tansiyon düşmesi vs) geçirmem nedeniyle üçüncü oks macerama başladım.

    (sağlık bakanlığının saçma sapan uygulamaları nedeniyle özel hastane acillerinin nasıl esnaf zihniyetine büründükleri de başka bir entrynin konusu olacak.)

    neyse, içinde 4 farklı hormon seviyesi içeren farklı renklerle kodlanmış 26 adet hap ile iki adet hormonsuz hap bulunuyor. etkin maddeleri estradiol valerat (yani östrojen) ile diegonest (yani progestron).
    temel mantığı bu hormonların oranını mümkün mertebe doğal menstrüasyon döngüsündeki hormon değişimine benzer tutmak.

    sırayla şu oranlarda hormon alıyorsunuz.
    2 gün: 3 östrojen, 0 progestron
    5 gün: 2 östrojen, 2 progestron
    17 gün: 2 östrojen, 3 progestron
    2 gün: 1 östrojen, 0 progestron

    clairistanın hormon değişimiyle ilgili bir grafik bulamadım, ama doğal halinde biri artarken diğeri azalan östrojen progestron dengesini nispeten taklit ettiği söylenebilir.

    menstrüasyonda hormon değişimi grafiği 1
    menstrüasyonda hormon değişikliği grafiği 2

    grafikler size bir şey ifade etmiyorsa şöyle açıklayayım. (adet olunan gün adet döngüsünün ilk günü sayılır, özellikle erkeklere hatırlatalım, olur da okuyan varsa hangi gün hangi gün demesinler. 14. gün de ovulasyon zamanı.)

    normalde: adet ile birlikte östrojen de progestron da sıfırdan başlıyor. östrojen 14. gün maximuma ulaşacak şekilde artarken progestron sabit. (östrojen çokluğunu=libido diyebiliriz) ovulasyondan hemen sonra östrojen kısa bir düşüş yaşıyor ve progestron yükselişe geçiyor. adet olana kadar progestron yüksek seviyede kalıyor. östrojen ise orta seviyelerde seyrediyor. (pms de progestronun yüksek olduğu bu döneme denk geliyor.) yeniden adet olduğumuzda iki hormon da yeniden sıfırlanıyor.

    üstteki gibi kabaca bir oran verirsek

    8 gün: 0 öst, 0 pro
    6 gün: 3 öst, 0 pro
    2 gün: 1 öst, 1 pro
    10 gün: 2 öst, 3 pro
    2 gün: 1 öst, 1 pro

    sonuç olarak qlairista doğal hormon değişimine benzer bir grafik çiziyor. bu durumda normalde olduğu gibi libido dalgalanmaları, ruh hali dalgalanmaları gibi adet döngüsünün yan etkilerini de göstereceğini bekleyebiliriz.

    henüz bir paketi bitirmediğim için kendi yorumlarımı daha sonraya saklıyorum.
  • (bkz: #42310777) şu ilk entryme istinaden:

    1. paketi neredeyse bitirdiğim oks.

    yan etkiler:

    ilk 7 gün normal geçti. herhangi bir farklılık yaşamadım.

    fakat 17 adet olan sarı haplar (yani progestron ağırlıklı haplar) ruh halinde inişli çıkışlı bir dalgalanmaya sebep oldu. bir iki kere nedensizce saatlerce ağladım. iki üç panik atak geçirdim. dışarıdan iş bağlamaya çalıştığım birine gereksiz atarlandım. muhtemelen işi de alamadım. (tamamen mallığımdan.)
    ayrıca sivilcelerimde de bir miktar artış oldu.

    gerçi işi bırakmamın, kariyer-gelecek endişelerimin, uzak mesafe ilişkisinin verdiği mütemadiyen sevişememe durumunun da ruh haline etkisi olmuş olabilir.

    bunun dışında önceki haplarda yaşadığım ilk paketteki 1 aylık lekelenme kanaması hiç olmadı.
    memelerde bir büyüme yok.

    başka yan etki de yok.
    iştahta değişme, libidoda azalma, kuruluk vs, bunların hiçbiri yok. 1 ay erken olsa da şişkinlik hissi de yok.

    ikinci paketi de deneyeceğim. ruh hali dalgalanması aynen devam ederse bırakacağım. ama geçer diye umuyorum.
  • kullanmaya başladığım 33. günde, 24. günde yaşadığım 3-5 damlalık bir ara kanama haricinde hala regl olamadığım ilaç. daha önce de yazz kullanmıştım ama böyle bir şey başıma hiç gelmemişti. bu normal midir, hormonlar farklı oranda verildiği için regl döneminin şaşması kullanımı etkiler mi gibi konularda bilgisi olanlar yeşillendirirse çok sevinirim.
  • bünyeye melankolik şalterler indiren ilaç.
  • başlangıç düzeyinde polikistik over teşhisiyle kullanmaya başladığım ve 8 aydır da devam ettiğim doğum kontrol hapı. cildimdeki sivilceleri de yatıştırmak suretiyle, her ay düzenli çektirdiğim ultrason ile kistlerimi de neredeyse yok etmeyi başarmıştır. doğum kontrol haplarında genellikle paketin bitimini müteakiben regl olunuyor sanıyorum ki, bende ise yeni pakete başladığımın 11. günü reglim başlıyor. reglim eskisi gibi şiddetli olmuyor, ama reglimin bitişinden sonra takip eden bir haftada yine ara kanamalarım devam ediyor. doktor ara kanama yapmasının normal olduğunu söylüyor. ama ben ayın yarısını regl olarak geçirmekten pek hoşnut değilim.

    var mıdır böyle bir etkisini gören yazarımız, yeşillendirebilirlerse sevinirim.
  • ocak ayından beri fiyatına sürekli zam gelen ilaç. an itibarı ile 28.97tl. seneye 50tl den satmaya başlarlarsa hiç şaşırmam. kadınlar hamile kalsın diye ugrasiyorlar resmen.
  • kullanmaya başladıktan sonraki ilk iki hafta yorgun ama tasasız hissettiren, libidoyu azaltmak
    şöyle dursun, artıran, ikinci haftanın sonunda düzensiz kanamalara yol açan ve an itibariyle ikinci kutuyu bitirmek üzere olmama karşın hala adet görmememe sebep olan doğum kontrol hapı. ilk iki haftalık kullanımdan sonra günlük hayatımı ciddi anlamda kötü etkiledi diyebilirim. adet öncesi şişkinlikleri neredeyse bir buçuk aydır bünyemde mevcut. daimi bir yorgunluk hissi ve uyku düzensizlikleri de cabası. dikkat dağınıklığı, zihinsel aktivitede yavaşlama, okuduğumu ve dinlediğimi anlamakta güçlük çekme, özetle salaklaşma benim bir buçuk aydır bu ilaçla yaşadığım tecrübe. 5 gün içerisinde bir daha geri dönmeksizin, kullanımı bırakıyorum. daha önce yasmin kullanıp duygusala bağlamıştım ama en azından adet gören ve beyni çalışan bir insandım. doğum kontrol haplarının her bünyede etkisi farklı olduğu için bu ilaç kötü kaka demek yanlış olur ancak doktorların ve eczacıların en az yan etkili ilaç argümanlarını yalanlayan içinde olduğum birkaç örnek de var.
  • şimdi bu ilacı yazz veya yasmin ile karşılaştıranlar olmuş;

    bakıldığı zaman qlaristanın progesteron içeriği dienogest;
    yazz veya yasmin' de ise drospirenon mevcut;

    drospirenon; aldosteron antagonisti olan bir spironolakton analoğudur. progesteron için agonist etkili iken, mineralokortikoid ve androjenler için antagonisttir.

    yani diğer progestinlerden farklı olarak mineralokortikoid etkisi bulunmamaktadır. bu yüzden su ve tuz tutucu etkisi yoktur.ayrıca antiandrojenik etkisi mevcuttur.

    kısaca;

    kilo alımı, su tutulması, el ve ayaklarda, yüzde şişme, kendini balon gibi hissetme hissi; yada sivilce ve kıllanma şikayetin varsa drospirenon içeren yazz veya yasmin gibi tabletler sizin için daha ideal olacaktır.

    evet doğrudur, oks dediğimiz doğum kontrol hapları ara kanamayı özellikle ilk 6 ay daha yüksek oranda yapmaktadır;

    bu kanamalar progesteron kırılma kanamalarıdır , yani kanda progesteron östrojene kıyasla daha yüksektir. bu durumda östrojen tablet eklemek mantıklı olacaktır ki östrojenin dozu düşük geliyor.
hesabın var mı? giriş yap