• son dönemde mini-led* güncellemesi geçirmesine rağmen, özellikle türkiye'de almanın pek mantıklı olmadığı tv'ler.

    ** samsung, va panellerinin 7000:1 kontrastını, görüş açısını iyileştirmek için 2019 qled serisinde bir filtre uygulayarak 3500:1'e düşürdü. 2016'daki ks8000-9000 serisinden beri olan 7000:1 kontrast artık yok.

    ** bu gerilemeden iki yıl sonra, mini-led'e geçilerek arka aydınlatmadaki led'lerin sayısı yükseltildi; ama panelin native kontrastını 1000 tane led'le telafi edemezsiniz. özellikle detaylı karanlık sahneler ve gölge detayında, paneldeki 8.3 milyon pikselin kontrast oranı belirleyici olur. ayrıca, görüntü işlemcisinin led bölgelerini nasıl yönettiği de önemlidir. (bölge sayısı ve yerel karartma algoritması.)

    ** esas kötü kısıma geliyorum:

    neo qled qn90 serisi, türkiye ve avrupa'da ads panel kullanıyor. ads dedikleri, bildiğiniz düşük kontrastlı ips panel. en iyi ihtimalle 1300:1'i falan geçmeyen kontrastı var.

    türkiye ve avrupa'daki qn90'ların sadece 50 ve 85 inç olanları va panel kullanıyor.

    tamamı va olan qn94 ve qn95 ise, türkiye'ye getirilmedi.

    ** oled'lerin en büyük sıkıntısı olan burn-in ihtimali, son yıllarda alınan önlemlerle ciddi oranda azaltıldı.

    bir diğer kısıtlama olan max parlaklık ise, son dönemde tekrar gelişmeye başladı. en son çıkan evo oled'ler* *, ekrandaki parlak bölgelerin oranı %10 civarındaysa, 850-900 nit parlaklığı sürekli verebiliyor. vivid modunda ise daha yüksek seviyeye ulaşıyor. parlak bölge oranının çok olduğu durumlarda da, abl'nin seviyesi ve devreye girme süresi iyileştirildi.

    oled tv'ler başından beri farklı bir sınıftaydı. ekrandaki bütün piksellerin hem renk hem ışığı üretmesinden dolayı, lcd'lerle kıyaslanmayacak bir kontrast ve tepki süresi avantajı vardı. ancak burn-in ihtimali ve parlaklık farkı nedeniyle lcd'ler de bir alternatif oluşturabiliyordu. son yıllardaki geliştirmeler, samsung qled'lerdeki karmaşa ve micro led'in gecikmesiyle, oled tv'ler rakipsiz oldu.

    oled teknolojisinin öncüsü olan, 13 yıldır oled ekranlı mobil cihazlar üreten samsung da, en sonunda, 2022 yılında qd-oled'lerle oled tv piyasasına giriş yapacak.

    ek: samsung'un sadece 1 adet hdmi 2.1 girişi kullanması da garip. lg tv'ler 2019'dan beri 4 adet hdmi 2.1'e sahipken, samsung 2021 neo qled'lerde bile tek 2.1 girişi kullanıyor. sadece one connect box ile 4x hdmi 2.1 elde edilebiliyor. o da sadece qn95'le geliyor.

    edit: qn90b ve qn90c serisinde va panele geri dönüldü. oyun modunda karartma bölgelerinin azalması sorunu da iyileştirildi. ayrıca, qn95c modelinde led-bölge sayısı 2 kata yakın arttı. oled'lere mesafeliyseniz, b serisinden itibaren neo qled'ler alınabilir.
  • olsa olsa led tv'den sonraki basamak olacaktır. bildiğimiz lcd panel qledler ile aydınlatılmaktadır.

    şüphesiz, oled bambaşka bir teknolojidir, her bir piksel kendi ışığını üretir. ancak, burn in ve motion blur gibi dezavantajları vardır.

    edit: lg'deki adı nano cell olan teknolojidir.
  • hassas bir gözünüz varsa, takıntılı bir tipseniz almamanız gereken bir tv türüdür.

    ekran, karanlık yerlerde hepten siyah gözüksün diye acayip bir algoritma koymuşlar cihaza. ekrana yansıyan resimdeki ışık seviyesi azsa, cihaz arka ışığı kısıyor. ama bunu saliselik bir kesinlikte yapmadığı için devamlı bir kararma açılma görüyorsunuz bir şey izlerken.

    mesela bir gece sahnesinde iki kişi konuşuyorken, birinin fonunda aydınlık bir obje varken, diğeri nispeten karanlık bir fona sahipse, iki plan arasındaki geçişlerde devamlı bir kararma açılma hissediyorsunuz. bu defa ona takılıp izlediğiniz şeyden kopuyorsunuz. oysa siyahın derinliğinden çok, daha önemli olan şey istikrarlı, homojen bir ışık ve renk dengesi olmalıydı.

    iyi bir amaçla yapılmaya çalışılmış, ancak başarısız olunmuş bir özellik bu. alıp kullanmadan da asla fark edemeyeceğiniz bir şey.

    işin garibi, anladığım kadarıyla, samsung senelerdir bundan vaz geçmiyor da. bir çok forumda, bu sorunla ilgili, seneler öncesinden kalma yorumlar gördüm. adamlar ısrarla tv'lere bu özelliği koymaya devam ediyorlar. önceki bazı modellerde servis menüsünden iptal edilebiliyormuş ama, yeni nodellerde kumandada nümerik tuşlar olmadığı için o menüye de ulaşamıyorsunuz. tek yapabileceğiniz şey, izlediğiniz medyada gece sahneleri olmaması için dua etmek oluyor.

    diğer pek çok özelliğiyle başarılı fiyat/performans ürünleri qled'ler, özellikle oled'lerin neredeyse iki kat fiyatlarını düşününce. ama bu özellik çok can sıkıcı gerçekten.
  • lct tv den farklı bir teknoloji degildir. sadece paneller arasında özel bir filtre vardır ve renk üzerindeki etki bu şekilde değişir. yani bir plazma ile lcd arasındaki teknoloji farkı yoktur. yine lcd teknolojisini satın alırsınız bunu alarak.
  • yaklaşık 5 ay önce mediamark aracılığıyla 55q60r model bir qled tv almış buldum. dün gece uyandığımda ekranda bir samsung yazısı dönüyordu ve karanlıkta farkettim ki ışık hüzmeleri mevcut ve siyah bir görüntüyü bulutlu göstermekteydi. ekranın köşeleri soluk ekranın çerçeve çevresi gri tonlarında gözükmekteydi. şok oldum. bu tarz bir sıkıntı yaşamayayım diye 1 ay araştırıp aldım samsungdur iyidir diye düşündüm. neyse kurulumdan sonra kutuyuda attım kalın ve devasa tv kutusunu küçük evimde saklayamadım. bir dahada bu kadar para vermem ve verdirmem. içime oturdu. samsung pişmanlıkmış. *
  • kimseye almasını önermediğim, en premium modelleri bile boktan bir performans veren, oled tvlerin çeyreği olamayacak teknoloji.

    evimde lg'nin qned miniled 99'un 86 inch modeli mevcut. fiyatını buraya yazmayacağım fakat yerine 5 adet muhteşem denilebilecek oled tv alabileceğiniz bir fiyatta. 8k'dır, magic kumandadır, oyun modudur vs. diyerek ve mağazada da sundukları demo görsellerde muhteşem bir görüntü vermesi nedeniyle kendisini almış bulundum. yani kısacası lg'nin ürettiği en iyi televizyonlardan birisini aldım.

    ilk açtığınızda her şey muhteşem geliyor fakat herhangi bir spor müsabakasını açtığınızda şoka uğruyorsunuz. ekranda bildiğiniz dikey şekilde gölgeler mevcut. her tarafın parlaklığı aynı değil ve bu yerler ekranda sabit. bir kere gördükten sonra tekrar görmemeniz de imkansız. maç izlerken örneğin kamera sağa sola döndükçe kafayı yedirtiyor. youtube'da dirty screen effect yazarsanız onlarca videosunu görebilirsiniz. sorun lg kaynaklı da değil. bu panel tipini kullanan televizyonların neredeyse hepsinde az ya da çok mevcut. servisi de çağırdığımda "normal abi bu, keşke oled alaydınız" diye bir cevap aldım. yorumlarda da tv'yi değiştiğinizde çok daha kötüsünün gelebileceği yazmakta.

    yani o kadar paraları verip de paranızla rezil olmak istemiyorsanız uzak durun derim. 10 bin liralık oled bir tv daha güzel bir görüntü sunuyor. en kötü ekranı yanar, o zaman da yenisini alırsınız yine bunlardan ucuz olur.
  • quantum-dot teknolojisine sahip televisyonlardır.

    lcd panellerde arka taraftaki led ışıklar mavidir ve üzerleri sarı fosforla kaplanıp beyaz elde edilir. sonra bu beyaz ışık öndeki renkli film tabakalarından süzülerek renkli görüntü oluşur.

    qled panellerde ise arkadaki ışık forforla kaplanmaz, güçlü bir mavi ışık vardır. önünde ise aldığı ışığı renklere dönüştüren nano parçacıklar bulunur. bunlar lcd'deki gibi ışığı süzmez. ışığı alıp renkli hale getirip yayarlar.

    bu sayede çok daha güçlü ve saf beyaz ışık elde edilir. renkler çok daha gerçeğe yakın ve doygun olur.
  • abibas gibi bir amaçla üretilmiş kısaltmaya sahip bir panele sahip tv'dir.

    oled ile uzaktan yakından alakası yoktur. yukarıdaki vatandaşın yorumundan da anlaşılacağı üzere abibas amacına ulaşmıştır.
  • full array led dizilimine geçtikten sonra qledler hiç ama hiç küçümsenecek ürünler değildir.
    özellikle 2019 model q80 ve q90 modelleri parlaklık, renk ve siyah konusunda mükemmeller. hatta aşağıda da yazdığım gibi genel olarak bakınca(avantajlar dezavantajlar) q90r en iyi tvdir bence

    oled parlak olamıyor malesef.
    qledler parlak olabiliyor.

    oled siyahı teknolojisi gereği 100 üstünden 100 puan veriyorsa q80 ve q90 qledler min 95 puan verir.

    üstelik olede göre parlaklık, izleme açısı avantajı olmasına, renkde ve siyahda ise kafa kafaya olmasına rağmen ekran yanığı riski sıfır(aynı diğer tüm arkadan led aydınlatmalı paneller gibi).

    dediğim gibi tüm bu yazdıklarım q80 ve q90 modelleri için.
  • 1 yıldır samsung qled 65q70t kullanıyorum. imkanınız varsa oled alın derim pek bi esprisi yok. sorusu olan varsa sorabilir.
hesabın var mı? giriş yap