• kullanıcı deneyimi 4k videoyu 1080p ye çevirme işlerinden de ibaret değil. programların akıcı çalışması, açılması, işletim sisteminin akışının gözü okşaması vs. bunlar apple'ın veya saf androidli google cihazların (nexus-pixel) üstünlüğü idi. bir de az pil harcaması, kullanıcıyı günlük hayatında şarj peşinde mundar etmemesi.

    sd 855 çipseti note 10 plus ile pil ömründe de (a12 çipli) apple'ın xs max'ını tokatlamıştır, gerçek dünyadaki kullanım senaryolarında da (uygulama açmak, bir iş yaptırmak, başka bir işe geçmek yeni uygulama açmak, eski uygulamaya dönmek) geçmiştir. tabi ki apple telefona aynı miktarda ram'i koysan, aynı bataryayı koysan yine apple üstün gelecektir, ancak anroid dünyası, samsung huawei vs. bütün bu 2 katı ram koyma işini de, daha fazla batarya koyma işini de flagship ürünü ilk piyasaya girdiğinde bile, apple'a kıyasla %30; sonra düşen fiyatlarla %40 daha ucuza satıyor. yaklaşık aynı ebatlarda çoğu durumda daha estetik şekilde full ekran kasaya daha büyük pili sığdırıyor. yani zor olan onların yaptıkları ve bu çipset ile fazla ram ve yakın ebatta ve ağırlıkta kasada daha büyük pil ile, ilk defa bu tip testlerde geçmiştir. (dikkat: alıcısına çok daha ucuza mal olan telefonlarla).
  • qualcomm işlemci üretiyor, hakkı alkan kamera performansını merak ediyor.

    işlemcinin yapay zeka ünitesi gelişince telefon daha zeki oluyor sanıyor sanırım. bu kafalar güzel, istiyorum
  • efsane bir çipset, işlemci. düzgün ve hızlı bir dahili hafıza (ufs 3.0) ve bol miktarda ram ile 855'li cihazlar gerçek dünya kullanım/hız testlerinde a12 bionic'li iphone xs max'ları geçmiştir. hatta a13'lü iphone 11'leri de. bu android dünyası için bir ilk. normalde gerçekten üstün a serisi apple işlemcileri ve ios için optimize uygulamalar nedeniyle bu tip testlerde apple'ı geçmek mümkün değildi.

    https://www.phonebuff.com/speed-test

    https://imgur.com/a/oxznflf
  • her sene hatta 6 ayda bir bişeyleri % bilmem kaç azaltıp başka bir şeyleri % x artırıp yeni isimle karşımıza çıkan ürünler silsilesinin baş tacı.
    yav biraz bekleyip direk 900e geçsek olmaz mı?:)
  • phonebuff'ın yaptığı videoda 1. turda samsung'un geçilmesinin sebebi samsung ram'ine güvenmesinden başka bir şey değil. android üzerinde, bir uygulamadan çıkıp başka bir uygulamaya girdiğiniz zaman android ios'un aksine ilk uygulamayı tak diye öldürmez önce onu ram'e yazar sonra 2. uygulamaya geçer. üst üste 50 tane app açtığınız zaman ios sadece 50 appi açma taskı uğraşırken samsung sadece 50 appi açmaz kapatığınız 49 appi de saklamayla vakit kaybeder.

    işte tam da ilk turda vakit kaybetmesine sebep olan bu tutum 2. turda ios'u mikip atmasına yarar. kısacası ilk turu kaybetmesine sebep? olan ram fazlalığı 2. turda rakibini parçalamasına yol açar.

    bu arada amd phenom dönemlerinden beri oc ve benchmark işleri ile uğraşan biri olarak hayatımda ilk kez günlük kullanım senaryosu için benchmark testi önerildiğini gördüm ya daha da gam yemem.

    peşin not: gerçek günlük kullanım senaryosunda işlemci hızı açısından 2 cihaz arasında fark mark göremezsiniz. ram açısından fark görmeniz de çok olası değil ama 3 gün önce telefonunda açtığın bir uygulamanın 3 gün sonra hala ram'de saklandığı için tek tuşta açıldığını görünce oha diyebilirsiniz.
  • kullanıcılara verdikleri komutun algılandığını göstermek için kullanılan arayüz animasyonları kısaltarak ios’in önüne geçmek pek gerçek dünya kullanım testi sayılmaz çünkü gerçek dünyada peş peşe milyon tane uygulamaya girilmek suretiyle en kısa sürede en çok uygulamaya girmek şeklinde bir kullanım senaryosu bulunmamakta.

    işlemci hız testi yapılacaksa bunu en iyisi sentetik testler yapar, yoksa işin içine işlemcinin kullanıldığı sistemin arayüz tercihleri falan giriyor. iphone’a da jailbreak atarsın kapatırsın animasyonu ve alet kütük gibi bir deneyim sunup milyon tane uygulamaya girip çıkıverir.

    işlemci hızında snapdragon 855 görüleceği üzere tek çekirdekte apple’ın işlemcilerinin bir kaç yıl gerisinde.(iphone 7’lerdeki işlemciye eşdeğer) hani şu “apple hep pazarlama ya, statü sembolü abi” denilen apple’ın.

    çoklu işlemci kullanımında durum o kadar kötü olmasa çoğu durumda bottleneck tekli işlemci ile yapılan işlemler olduğundan dolayı durumu kurtarmaya yetmiyor.

    snapdragon falan apple ile kapışabileceği tek alan render almak gibi çoklu işlemci kullanımına uygun alanlar. eh, render’ı da millet server farm’da alıyor zaten.
  • az önce tanıtıldı. yapay zeka ünitesi 4. nesil ve rakiplerine göre 2 kat iyi olduğu söylendi. henüz test etme imkanım olmadı. yarın sabah verecekler. performans, şarj, kamera vs fena halde merak ediyorum.
  • oneplus markası ile piyasaya ilk çıkan platform olacak gibi. az önce firmanın ceo’su pete lau açıkladı.
  • phonebuff'ın yaptığı videoda 2. turda samsung'un iphone'u geçmesinin sebebi ramden başka bir şey değil. birinde 4 gb diğerinde 12 gb ram var. zibilyon tane uygulama açık olduğu için office programları açılırken samsung direk kaldığı yerden devam ediyorken iphone'da yüklenmesi bekleniyor. tamamen hit odaklı bir karşılaştırma.
  • 5g modem 855 soc’sine entegre değil bu atlanan çok önemli bir detay. soc’nin içerisinde 4g modem var fakat 5g desteği için qualcomm x50 adında farklı bir modem eklenmesi lazım telefona. 2. bir modem ne demektir açıklayayım.
    -anakartta alan yiyeceğinden batarya kapasitesinin zorunlu olarak düşürülmesi.
    -bu da yetmezmiş gibi soc’ye entegre olmadığından daha verimsiz olacak.
    -5g’nin kendisi zaten batarya canavarı olacak. menzili çok düşük olduğundan neredeyse hiç bir yerde full çekim alamayacaksınız uzun yıllar. 1 bar çeken 5g bataryayı bildiğiniz yok eder.
    kısaca 5g’ye bağlandığınız anda şarjınızın su gibi gitmesini izleyebileceksiniz. büyük markaların tepe modellerinde bu nedenle 855 kullanacağını fakat 5g desteği vermeyeceğini düşünüyorum. tabii android tarafında sidik yarıştırmak moda olduğundan manasız bir şekilde hepsi bir birini kopyalayıp gereksiz hatta zararlı olduğu halde 5g entegre ederlerse şaşırmam. apple yıllardır ayrı modem kullanıyor fakat iphone x ile birlikte garip bir ana kart tasarımına geçtiklerinden dolayı modemin kapladığı yer aşırı önemli değil artık. modemde enerji verimililiği apple için hala sorun olduğundan dolayı kapılar ardında kendi 5g modemlerini geliştirdiklerine adım gibi eminim.
hesabın var mı? giriş yap