• sözleşmeden çok suç delili olan illegal dökuman. hukuk nezninde hiçbir geçerliliği yoktur.
  • bu tür sözleşmeleri bütün şirketler yapar. benim şu anda çalıştığım şirketten ayrılmam durumunda aynı sektörde çalışan başka bir şirkete geçebilmem için 1 sene geçmesi gerekiyor.

    hatta şu an iş değiştirmeye çalışıyorum geçmeye çalıştığım şirket dünyanın en büyük şirketlerinden biri ve neredeyse her sektörde iş yapıyor. eğer girebilirsem imzalayacağım sözleşmeye göre işten ayrılmam durumunda 1 yıl boyunca garsonluk dışında bir iş yapamayacağım gibi gözüküyor.
  • kölelik sözleşmesi olmayan sözleşmedir.

    ulan futbolculara bile yapıyorlar benzeri. ne kölesi?
  • (bkz: non compete)
  • kölelik sözleşmesi diyince insanın aklında cidden öyle bir şey beliriyor ama örneği verilen sözleşme öyle bir şeye benzemiyor.
    madencilik için özel eğitimler şart mı bilmiyorum ama şartmış gibi görünüyor. standart isg eğitimi için kimse sizin üzerinizde hak iddia edemez zaten..
    yanı işveren diyor ki, ben sana yatırım yapacağım ve bu yatırım bilmem ne işletmelerinde çalışma yeter koşulunu sağlayacak ammmaaaa sen bu yatırım yapıldıktan sonra benim iznim, onayım olmadan buralarda başka firmalarda çalışamayacaksın. sadece ana işletmede kadrolu çalışabilirsin ya da alakasız bir iş bulmalısın.. yoksa benim zararımı tazmin etmelisin.
    ben burada kölelik ile alakalı bir şey görmedim. şahsi fikrim (avukat arkadaşlar daha iyi bilir tabi) oraya "x yıl boyunca " çalışılamaz diye eklenebilir. ıki tarafın da haklarının korunması için...
    o kölelik bu kölelik değil...
  • baş edit: hukukçu arkadaşın mesajına istinaden; hukuken geçerliliği olan sözleşmeymiş. yanlış bilgi vermiş olmayayım. ben meslek gereği yorumda bulundum ama hukukçu değilim neticede.
    açıkça kölelik sözleşmesidir ve hukuken de geçerliliği yoktur. herhangi bir şirket veya kişi, karşısındaki kişinin mecburiyetinden yararlanarak kendisine haksız kazanç sağlayamaz, kendisi ile açıkça ilgisi olmayan bir konuyu iş sözleşmesine dahil edemez.

    konu oldukça açık. yaşamak için her insan çalışmak ve para kazanmak zorundadır. ve özel sektörde hiç kimse köle gibi patronun canı istediği kadar çalışmak zorunda değildir. hayatın olağan akışı kavramı hukukta önemlidir. olağan akış gereği kişinin bir an önce çalışmak için bu sözleşmeyi imzalaması ve bu sözleşmeden vazgeçmek istemesi en doğal hakkıdır.

    büyük şirketler yapıyor diye bu hukuki olmaz. bilmem hangi tv sağlayıcı da büyük şirket ama müşterinin iptal hakkı gasp etmek için elinden geleni yapıyor veya bankalar haksız kesinti yapıyor, mahkeme iptal ediyor ama yapmaya devam ediyor.
  • hukuken geçerli lakin süre sınırsız dayatma etik değil. etik olması için bir tarih aralığı belirtmesi lazım. örneğin:

    "... yatırım yaptığımız çalışanlarımızın, firmamızdan ayrılmalarını müteakip 3 yıl boyunca hizmet verdiğimiz x sektöründe başka bir firmada çalışmaları halinde y tl tazminat bla bla.."

    bir kişiye yatırım yapıp, onu eğitip hem de onun sertifika almasına vesile olan firmanın bu çalışan üzerinde hakları olabilir, ama bunlar makul ve sınırlı olmalı. örnekte anlatmaya çalıştığım gibi.
  • gereksiz tartismalari gordukce uzuluyorum.

    1. bu turden bir talepte bulunabilmesi icin, sozlesmede guclu taraf olan isverenin, verdigi egitimi ve bu egitimin maliyetini belgelemesi gerekir.
    yani; ornek uzerinden konusmak gerekirse, ilgili calisan adayi veya calisan icin 40.000tl degerinde egitim harcamasi yaptigini ispat etmesi gerekir. ancak bu durumda tazminat talebi 'uzerinde gorusulebilir' bir talep haline gelir. (diyeceksiniz ki 'onun kilifini uydururlar', o zaman zaten calismayin oyle bir yerde, her seyi kilifina uydururlarsa gotunuzu satarlar ruhunuz duymaz)

    2. is mahkemeleri, bu turden sozlesme musveddelerine pacavra muamelesi yapar. cunku gercekci ve yasal degiller.

    3. bu tur sozlesmeler, sadece gozdagi verirler, baska da bir boka yarayamazlar. oraya isterse onyuzbinmilyonbaloncuk tazminat yazsin, bir anlami yok.

    gerisi fasa fiso.
  • askeri liseden ayrılanların ödediği tazmibat gibi bir şey.

    orada da devlet yıllarca bedava bakıyor, eğitiyor vs ve sonucunda asker adayı askeriyeyi bırakıp finansçı falan oluyor. devlet de yaptığı masrafın parasını geri alıyor.
  • modern kölelik falan değildir. işveren verdiği eğitimin karşılığı olarak benim alanımda başka bir firmada çalışamazsın demiş. bu durum hukuğa uygundur ancak eğer sınır belirlenmeden başka hiçbir firmada çalışamaz denseydi o zaman sözleşme hükümsüz olacaktı.

    bir zamanlar çalıştığım firmada işe girerken sözleşme ve senet imzalamıştım (bkz: gençlik) (bkz: cahillik). senetin miktarı yaklaşık 80bin tl idi. sözleşmede sınır belirtmeden bu konuyla ilgili başka firmada çalışamaz maddesi ve birkaç farklı maddeler dolayısıyla sözleşme otomatik olarak hükümsüz oldu ve ordan ayrılıp kendi şirketimi kurdum. daha sonrasında avukatlar tutulup tarafıma tebligatlar falan yapılsa da bir cacık yapamadılar. hatta diğer hukuksuz durumlar neticesinde senetimi de geri aldım.
    bu sebeptendir ki benim kölelik sözleşmesi limitim biraz yukarıda olabilir. *
hesabın var mı? giriş yap