• yapay sinir ağlarında, merkezi noktası fonksiyonun ağırlığı olup, konum ve genişliği de öğrenme sürecinde ayarlanabilen aktivasyonu olan fonksiyonu. en tipik radyal taban fonksiyonu gauss fonksiyonudur.
  • ecnebilerin meshless veya meshfree diye adlandırdığı, kısaca rbf interpolation dedikleri ve uygulama alanları gitgide artmakta olan bir interpolasyon yöntemi (bkz: mesh).

    temelde iki nokta arasında ki euclidean uzaklığı'nın uygun bir baz fonksiyonu (bkz: gaussian), (bkz: multiquadric) ile hesaplanması vardır. ancak bu iki nokta arası uzaklık öyle bir parametre ile çarpılmalıdır ki (bkz: shape parameter) oluşacak olan baz fonsiyonu interpolasyonumuza uygun olsun. örneğin bu parametre büyüdükçe oluşacak olan baz fonksiyonumuzun şekli sivrileşirken, küçüldükçe yayvanlaşır. optimum bir parametre bulmak için yapılan çalışmalar halen devam etmektedir.

    rbf interpolasyonunun diğer mehless metotlara göre güzel avantajları olabilmektedir. örneğin bu yöntem kısmı türevli diferansiyel denklemlerin nümerik çözümlerinde daha kısa sürede daha net sonuçlar verebilmektedir. ve diğer bir güzel yanı ise yüksek boyutlu fonksiyonlara çok rahat uygulanmasıdır.
hesabın var mı? giriş yap