• ilk pulsar boyle bir teleskop ile kesfedilmistir
  • insanlığın inşa ettiği en güzel, en büyülü yapılardır.

    uzaklarla aramızda köprü olan o karmaşık yapısı bir yana, gerçekleştirdiği görevin kattığı gizemli havası ve hep uzaklara bakan meraklı duruşu ile en büyüleyici insan eseridirler benim için.

    yalnızca hafif bir rüzgarın esintisinin getirdiği uğultu ile şu manzarayı seyredebilmek bir insan evladı tarafından deneyimlenebilecek en muazzam şeylerden biridir kesinlikle.

    teknolojiye dair inşa edilmiş en güzel şey.
  • çok tatlı insanlardan oluşan yeni ve rock, punk, ska türlerinde müzük yapan gruptur. ilgilenenler birkaç şarkısını facebook sayfalarından dinleyebilir.
  • dünya'nın en büyük radyo teleskopunun birleştirilmesi çin'de başlamış bulunmakta.
    yanına bi sandalye atıp izlemesi ne zevkli olurdu bunun şimdi. umarım discovery ya da nat geo belgesel ekibi takip ediyordur.
    bittikten sonra kenarına oturup semaverde çay demleyip gün batımının üzerine vuran kızıllığını seyretmesi nasıl da zevkli olur. çin'de siyah çay yoksa yeşil de olur.

    http://www.iflscience.com/…adio-telescope-has-begun
  • aynı iş yerinde çalıştığım dostumun solistliğini yaptığı yeni güzel bir grup. yakında buralar şenlenir.
  • ses dalgalarının yol alamadığı uzay boşluğundaki sessizliği dinler ve elektromanyetik dalgaları sese dönüştürür.

    uzayda olan biteni bu teleskopların sayesinde biliyoruz. uzaydan gelen radyo dalgalarını alır, güçlendirir ve yoğunluğunu ölçer. bilim insanları radyo frekanslarını inceleyerek o gök cismindeki olayları gözlemler. (bkz: güneş patlaması)
  • "evrenin en muhteşem kartpostallarının ayrıştırıldığı postaneler."

    bir belgeselden duydum bu şiirsel tanımı. çok güzel.
  • elektromanyetik tayfın radyo bölgesindeki dalgaları yakalayıp kuvvetlendirerek gözlem yapmak için kullanılan çanak şeklinde antenlerden oluşmuş alıcı veya alıcılardır.
  • optik teleskoplar daha bilinir olsa da en az onlar kadar önemli olan gök gözlem araçlarıdır. gördüğümüz birçok uzay resimi aslında radyo frekanslarında çalışan radyo teleskoplarından alınan verilerin resime dönüştürülmüş halleridir.

    bu kadar önemli olmasının nedeni görünür spektrum dahil diğer tüm dalga boyları atmosfer tarafından soğrulduğu için yeryüzüne ulaşamaz ya da az oranda ulaşırken radyo teleskoplar sayesinde belirli dalga boylarını yüksek doğrulukla algılayabilmemizdir.

    yeryüzüne ulaşamayan radyo dalgaları için de uzayda gözlem yapan radyo teleskopları kullanılır.

    https://en.m.wikipedia.org/…tromagnetic_opacity.svg

    örneğin kara delik görüntüleme nedeniyle gündeme gelen event horizon telescope, very long baseline interferometry yönetimiyle dünyaya dağılmış radyo teleskoplar ağı kullanarak neredeyse dünya büyüklüğünde açıklığı olan bir teleskop oluşturmaktadır.

    https://en.m.wikipedia.org/…_array_on_the_earth.jpg
hesabın var mı? giriş yap