• türk radyo tiyatrosu tarihinin en iyi örnekleri efsunlu sesinden mi bilemiyorum ama sezai aydın'ın yer aldıklarıdır. özellikle bir idam mahkumunun son günü ve her ne kadar epey kısaltılmış olsa da sefiller.
  • radyo tiyatrosu denince aklıma özellikle bir idam mahkumunun son günü ve palto geliyor.
    daha kaç kez dinlerim bilmiyorum.
  • trt'nin en saygın zamanlarında muhteşem işler çıkarılan bir sanat dalı.

    aman yarabbi kimler oynamamış ki, arşivlere bir dalınca bütün günü geçirebiliyorum dinleyerek. kamran usluer, metin serezli, şener şen, jeyan tözüm, erol günaydın, devrim yakut, rüştü asyalı ve daha nice muhteşem üstad.

    en mükemmel yazarların, en şahane eserlerinin mükemmel oyunlaştırılmış hali. rabarba ve ortam sesleri bir harika, seslendirmeler müthiş, muazzam bir imajinasyon yapmana olanak sağlayan bambaşka bir dünyaya yelken açıyorsun..

    ben geceleri uyumasan evvel ekseriyetle dinleyip çok sevdiklerimi açıyorum ki hikayenin büyüsüne kapılıp uykuyu kenara atmayayım. o bilindik diyarlara girip salınırken hoop uyuyuveriyorum.

    uyku için en sevdiğimi de tavsiye edeyim. kayıp şeyler dükkanı iyi dinlemeler.
  • türk halkını kitleler halinde ilk kez tiyatro ile tanıştıran milletimizin medeniyete giriş kapılarından birisidir.

    yazar cemil meriç’in tanımıyla, televizyon henüz sokaktaki insanın şuurunu iğdiş etmemişken o dönem çocuk olan bir neslin hayal dünyasını inşa etmiştir.

    bir masalın, bir filmin, bazen de harikalar diyarının içine alice misali bir anda dalıvermektir. bir rüyayı uyanıkken yaşamaktır.

    tv ekranı ve gerçek tiyatro sahnesinden çok farklıdır. diğerlerinde karakterler size birileri tarafından sunulup hayal gücünüz sınırlandırılırken, radyo tiyatrosunda tanıştığınız, şahit olduğunuz herkes ve her şey sizin hayalinize bırakılmıştır.

    bugünlerde artık o kadar geniş bir oyun yelpazesi vardır ki polisiye, macera, dram, romantizm, komedi, çocuklara yönelik eserler dâhil ne ararsanız web ortamında kolaylıkla bulabilirsiniz.

    örneğin; dostoyevski’nin buradaki suç ve ceza eserinin içeriğine 5.5 saatlik bir sürede kitabın içine girmişçesine yaşayarak kitabı okumuş olanlardan daha hakim olabilirsiniz. kitap okumayı sevmeyenler, üşenenler, okumak için fırsat yaratamayanlar için biçilmiş kaftandır.

    isteğiniz eserleri türkçe bulamıyorsanız la theater works sitesinden ingilizce olarak da bulabilirsiniz. ingilizcesini ilerletmek isteyenler için de zevkli bir listening yoludur.

    ayrıca stres atmanın da en güzel yollarından birisidir. mükemmel bir yol arkadaşıdır. gideceğiniz yere vardığınız halde arabadan inemediğiniz zamanlar olur. yalnızlığı kıymetlendiren bir taç gibidir.

    bir insanın özellikle yaratıcılık gerektiren işlerde diğer insanlara üstünlük sağlayabilmesi hayal gücünün kuvvetiyle doğru orantılıdır.

    radyo tiyatrosunun özellikle çocuklardaki hayal gücü gelişimine de inanılmaz etkileri vardır. bu anlamda özellikle küçük çocuklar için kitaplardan bile değerlidir. herkes çocuğuna kitap okutamıyor olabilir ama herkes çocuğuna bunu kolaylıkla dinletmenin bir yolunu bulabilir.

    çocukların tv ve tablet başında aptallaşmasını ve hayatın dışında kalmasını seyretmek yerine nöral bağlantılarının gelişimesine olumlu bir katkıda bulunabilirsiniz.

    böylece birçoğu dört duvar arasında yetişen günümüz çocuklarını hem gerçek hayattan koparmamış olur hem de hayal gücü zirvede çocuklar yetiştirerek yarının dâhilerini yetiştirmeye önemli bir katkı yapmış olabilirsiniz. davranışlarında göreceğiniz olumlu etkiler de sizi şaşırtacaktır.

    aslında her işin kolayını seven milletimiz için önemli bir buluş ve değerli bir sanat dalıdır. ama maalesef ki her güzel ve naif şey gibi bu da sonunda hiç olmuştur.
  • çocukken ailece radyonun başına toplanır, radyo tiyatrosu'nu dinlerdik. perşembe akşamlarıydı. bazen çok etkilenirdik. inanılmaz zevkli bir etkinlikti.
  • yıllar önce yazdığım bir oyun trt'de seslendirilmişti. ara ara tekrar yayın yaparlardı; telif olarak hesabımda güzel sürprizlerle karşılaşırdım. şimdi nasıldır ki durum ?
  • çocukken, tek eğlencemizin radyo ve kısıtlı olarak tv olduğu zamanlarda, hayal gücümüzü geliştiren güzel programdı. çoğu tiyatro sanatçısını, yüzünü görmeden sesinden tanımamıza sebep olmuştu. sahne, dekor, kostüm, oyuncu hepsi hayal gücümüze kalıyordu. haftada bir, hafta içi akşam yayınlanır, hafta sonu da tekrarı verilirdi. bundan başka bağımlısı olduğumuz her gün yayınlanan arkası yarın ve çocuk bahçesi de güzel programlardı. ve tabii ki, pazar günleri yayınlanan klasik müzik programı.
  • şurada çok acayip bir örneği olan tür.

    absürd radyo tiyatrosu - fare kapanı
  • son 1-2 yıldır özellikle uzun yollarda eşime “koy ordan bir tiyatro da neşemizi bulalım” diyip yol boyunca dinlediğimiz şeydir. bazen evde de açıp dinliyorum ama uzun yolda keyfi bir başka. youtube'da falan tiyatro kayıtları var ama şu ana kadarki en iyi arşiv tabi ki trt'de olduğu için trt dinle uygulamasının repertuarı geniş ve genişlemeye devam ediyor.

    ayrıca kadrolar falan müthiş. hamlet muhteşemdi. selçuk yöntem'in “danimarka'da kokuşmuş bir şeyler var” diye girdiği anda diyorsunuz ki evet. kesinlikşe kokuşmuş bişeyler var. olmama ihtimali yok.

    monte cristo kontu güzel oyunlaştırılmış. koca dünya avuçlarımdaydı'yı öneririm. kahve falı oyunu da en beğendiklerimden biri oldu. aklıma ilk gelenler bunlar.

    youtube'da ntv radyonun yaptığı ahmet ümit uyarlamaları da var onları da dinlemeden geçmeyin derim.
  • bir süredir trt dinle uygulamasindan keyifle dinledigim tür.
    sanirim genel ilgi de arttigi icin yeni oyun eklenme orani da artti.
    ise gidip gelirken eski ve yeni oyunlari dinlemek cok hosuma gidiyor.

    tek istegim oyunlarin hangi yil kaydedildigi bilgisinin verilmesi olurdu.
    tanidigim oyuncularin ses tonlarindan, ölüm tarihlerinden, kayittaki cizirtilardan oyunun yilini bulmaya calisiyorum. *
hesabın var mı? giriş yap