• gurur ve umut vericidir. organ nakilleri konusunda haklı bir üne sahip olan akdeniz üniversitesi bir ilki daha başarmıştır. gelişmeleri takip edeceğim, gelinen nokta gözlerimi yaşarttı benim. bebek özlemi ile yanan, talihsiz kadınlara ümit vermeleri bile takdire değer. nakledilen rahmin kadavradan alınması ise, ayrı bir sevindirici gelişme. akdeniz üniversitesi nakillerde doku uyuşmazlığını ortadan kaldırabilecek bilgi ve donanıma sahip diye biliyorum. içim sevinçle doldu, son günlerde okuduğum en güzel haber bu. rahim nakli yapılan anne adayına en kısa zamanda bebeğine kavuşmasını diliyorum.
  • mantığını anlayamadığım organ transplantasyonu. öncelikle belirtmeliyim ki transplantasyon sadece organı oraya monte etmek değildir. genellikle ömür boyu süren ve yan etkileri hiç de yabana atılmayacak bir immünsupresif tedavi gerektiren ciddi bir disiplindir. bu tedavilerin yan etkileri yaşam süresinin kısalmasına bazen de ani oluşabilecek yan etkiler ile hastanın kaybına dahi neden olabilir. uterus bir insanın yaşamı için hayati bir organ olmadığı gibi o kişinin çocuk sahibi olabilmesi için de mutlak gereklilik değildir. kişinin yumurtası ve eşinin spermi ile taşıyıcı anne kullanılarak bu sorun çözülebilir. böyle mantıklı bir yöntem dururken transplantasyon yapmak hem hasta, hem sağlık ekibi hem de olayın mali boyutu açısından abesle iştigalden başka bir şey değildir. bir şeyi yapabildiğiniz için yapmak etik sınırların çok dışındadır kanısındayım.
  • diyanet işlerine göre caiz değilmiş. açıklamaları da şuymuş:

    "kadın veya erkekteki bir kusur sebebiyle tabii ilişkiyle gebeliğin gerçekleşmesi mümkün olmadığı takdirde, evli hanımların çeşitli tıbbi yollarla gebeliklerinin sağlanmasında islâmî hükümler açısından bir sakınca görülmemektedir. ancak döllendirilecek yumurta ve sperm nikâhlı eşlere ait olmalıdır. döllendirilen yumurtanın da başka bir kadının rahminde değil, yumurtanın sahibi olan eşin rahminde gelişmesi gerekir. bu itibarla başkasının rahminin nakli ve bu yeni rahimle hamile kalmak caiz değildir."

    vay be...
  • bazı insanlar için umut ise varsın vergilerden kesilsin sonuçta kalkıp uçak almıyorlar.
  • bu ülkedeki doktorlar mesleki yeterliliklerini,
    onca maddi ve psikolojik yetersizlliğe rağmen , şiddete, verilmeyen bilimsel araştırma ücretlerine, hastanelere bi türlü alınamayan ekipmanlara, dört asistan istenmişken tek kadro açıldığı için kırk sekiz saatin otuz dördünü hastanede geçirmelerine rağmen,
    türk hekimlerini beğenmeyip yurt dışına giden insanlara inat, veya saçma bi sebep yüzünden yıllarını onları tedavi edebilmek için okuyarak geçirmiş birini gözünü kırpmadan öldürebilen insanların yaşadığı bi ülkede bi kere daha kanıtlamışlardır.
  • mevzudan şu an icin cok haberdar olmasam da bok atılmasına kesinlikle karsı çıktığım olay. bu kafayla bizden bir bok olmayacağı cok açık. bu ulkede adam dört tane uzuv nakli yaptı. hasta hayatını kaybetti diye itin gotune soktular adamları. hem de olayın ne oldugundan zerre kadar haberi olmayan dengesizler tarafından. bırakın denesinler guzel kardesim. kendi isinize bakın siz. bir seyler başarmaya çalışan adamlara bok atmayın.

    edit: okuduğunu anlamak şart. itin gotune sokaklar olayın ne oldugundan habersiz dengesizler. sözlükte bile yüzlercesi vardı bu ornegin. nakil ruhsatını iptal edenler ise ulkede gelişme ihtimali olan bir şeyi kafadan engelleyen zihniyettir. nakil ruhsatını iptal etmek mantıklı bir çözüm yolu değildir.
  • 2011 yılında akdeniz üniversitesi'nde prof. dr. ömer özkan ve ekibi tarafından gerçekleştirilip başarı ile sonuçlanan ameliyat.

    ameliyat sonrası yapılan açıklamada nakil yapılan derya sert'in ancak iki yıl sonra embriyo nakline hazır hale gelebileceği belirtilmişti. 2013 yılı itibari nakil için gerekli süre tamamlanmış ve embriyo nakli hazırlıklarına başlanmıştır.

    http://www.ntvmsnbc.com/id/25428465

    günümüzde bebek sahibi olabilmek için bir dolu yol var. rahminde sıkıntı olan biri için en risksiz yolun taşıyıcı annelik veya evlat edinme olduğu gerçeği su götürmez. rahim naklinin tüm sıkıntısını çekiyorsun, iki sene bekliyorsun, sonrasında embriyo naklinin başarılı olup olamayacağı muamma, hadi oldu gebeliğin normal seyrinde sonlanabileceği de kesin değil. kısacası ölme eşşeğim ölme.

    tüm bu gerçekler bir yana bir kadın olarak çocuk sahibi olmanın güzelliğinin bir tarafının da hamilelik süreci olduğu kanaatindeyim. kendi bedenimde bir canı taşımak, onu hissetmek ve kucağıma alacağım bebeğe öncesindeki bu süreci yaşayarak hazırlanmak bana göre en haz veren deneyimlerden biri. günü birinde bebek sahibi olmak isteyip de uğraşmaya başlarsam ve bunun mümkün olmadığı bana söylenirse en çok üzüleceğim kısım gebelik yaşayamamak olacaktır. bu sebeple derya sert'in veya bu riskli ameliyata girecek herhangi bir kadının bunu neden tercih ettiğinin saygıyla karşılanması gerektiğine inanıyorum.

    umarım hiçbir sıkıntı çıkmaz ve cesaretini takdir ettiğim derya hanım ve eşi ilk bebeklerini kucaklarına alabilirler.
  • (bkz: başlıkları alt alta okumak)

    joe strummer
    rahim nakli
    sibel yardımcı

    böyle yazınca ne var bunda değil mi?

    ben bunları böyle bir kalıp halinde okuyunca kafamdaki rahim nakli konsepti bir süreliğine kayboldu ve ben rahim nakli'ni tıpkı bir joe strummer, bir sibel yardımcı gibi bir insan sanarak girilere bakmaya başladım kimmiş bu ulan diyerek.

    "yönetim kurulu başkanımız sayın rahim nakli'yi takdim etmek istiyorum." gibi.

    lan daha çalışmaya başlamadım halbuki.
  • tıp tarihinde bir ilk

    isveç'te 61 yaşındaki bir kadından rahim nakli yapılan 36 yaşındaki bir kadın, sağlıklı bir bebek dünyaya getirerek tıp tarihine geçti.

    tıp tarihinde bir ilk
    isveç'te yakın bir aile dostundan alınan rahmin nakledildiği kadın, sezaryenle bir erkek çocuk dünyaya getirdi, bebek ve annenin durumlarının iyi olduğu bildirildi.

    tıp tarihinde ilk olan bu olaya, gothenburg üniversitesi ve stockholm tüp bebek ünitesi'nde görevli doktor mats brannstrom liderliğindeki ekip imza attı.

    ismi açıklanmayan ve geçen yıl menopoza giren kadına, iki çocuk sahibi 61 yaşındaki yakın bir aile dostundan alınan rahim nakledildi.

    vücudunun organı reddetmemesi için ilaç tedavisi gören kadın, nakilden altı hafta sonra rahmin sağlıklı olduğunun göstergesi olarak adet görmeye başladı.

    bir yıl sonra brannstrom ve ekibi, organın iyi çalıştığından emin olunca kadından alınan yumurta ve kocasının spermini kullanarak laboratuvar ortamında dölledikleri tek bir embriyoyu kadının rahmine yerleştirdi.

    tek böbrekli kadın, tüp bebek tedavisi sırasında, biri gebelik sırasında olmak üzere hafif seyreden üç reddetme vakası yaşadı, ancak hepsi ilaçlarla başarılı bir şekilde tedavi edildi.

    maliyeti jane ve dan olsson bilim vakfı tarafından karşılanan araştırmada gebelik 31. haftaya kadar normal seyrederken, annenin preeklampsi geliştirmesi ve ölümcül kalp ritminin tespiti üzerine erkek bebek sezaryenle dünyaya getirildi.

    gebeliğin bu döneminde normal karşılanan, 1 kilo 800 gram ağırlığında dünyaya gelen bebek, doğumdan sonraki 10 gün boyunca yenidoğan ünitesinde tutuldu. şu anda evlerinde olan bebek ve annenin durumlarının iyi olduğu belirtildi.

    tüm bu işlemlerden önce sağlıklı yumurtalıklara sahip isveçli kadının, 4 bin 500 kız çocuğunda bir rastlanan bir durum olan rahimsiz dünyaya geldiği ifade edildi.

    mats brannstrom, böyle yaşlı bir rahmin işe yaraması karşısında şaşkınlığa düştüğünü belirterek, "bebek harika. ebeveynlerin sevincini ve onları nasıl mutlu ettiğimizi görmek çok güzel" dedi.

    brannstrom, öte yandan sezaryen sırasında nakledilen rahme zarar vermiş olabileceğinden endişe ettiğini belirterek, annenin, rahminin ikinci bir hamilelik için hazır olup olmadığını anlamak için birkaç hafta beklemeleri gerektiğini söyledi.

    yine ismi açıklanmayan baba, karısı ve kendisinin, deney aşamasındaki prosedürün işe yaracağından emin olduğunu belirterek, bebek için "çok ama çok tatlı, hiç bağırmıyor bile, sadece mırıldanıyor" dedi.

    bebeklerinin, diğer çocuklardan hiçbir farkı olmadığını belirten baba, "anlatacak güzel bir hikayesi var. birgün nasıl dünyaya geldiğini ve dünyada bu şekilde doğan ilk bebek olduğunu öğrenmek için gazetelere bakabilir" diye konuştu.

    brannstrom ve meslektaşları, son iki yılda dokuz kadına rahim nakletti, ancak yaşanan komplikasyonlar iki vakada organların çıkarılmasıyla sonuçlandı.

    yıl başında brannstrom, yedi kadına embriyo transferine başladı. bu kadınlardan ikisinin de en az 25 haftalık hamile olduğu açıklandı.

    türkiye'de kadavradan rahim naklı yapılmıştı
    türkiye'de de rahim nakli konusunda çalışmalar sürüyor. akdeniz üniversitesi (aü) tıp fakültesi plastik cerrahi ve estetik rekonstrüktif ana bilim dalı öğretim üyesi prof. dr. ömer özkan, 8 ağustos 2011'de 23 yaşındaki derya sert'e kadavradan rahim nakli yapmış, sert dünyada bu şekilde nakil yapılan ilk kişi olmuştu.

    özkan ve ekibi, sonrasında embriyo transferi yapılan sert'in geçen yıl hamile kaldığını açıklamış, ancak kadının gebeliği 8. hafta sonundaki kontrolünde embriyo kalp atışlarının izlenmemesi üzerine sonlandırılmıştı.

    bazı uzmanlar, hayattaki bir kişiden rahim alınmasını etik dışı ve hayat kurtarıcı olmayan bir ameliyat için bağışçı açısından çok riskli buluyor.

    ntvmsnbc
  • dün dünyada ilk kez ömer özkan tarafından akdeniz üniversitesi'nde gerçekleştirilmiştir.

    http://www.hurriyet.com.tr/…at/18446857.asp?gid=381
hesabın var mı? giriş yap