• ortaçağ avrupalisinin kafası bir hayli meşgul etmiş muammalara cevap niteliğinde ürettiği fiksiyonel bir karakter , bir hristiyan mitolojisi figürüdür:

    müslüman dünyayla temas ettikçe tahmin etmedikleri bir kültürel ve ekonomik zenginlik, bilgi ve uygarlıkla karşılaşan, gördükleri karşısında şaşkınlıktan dilini yutan avrupanın biraz gün yüzü görmüş, mürekkep yalamışları, bu kafirler bunca refahı bulabiliyorsa onların ardında yeryüzü cennetine giden yol , o yol üzerinde de isa efendimize ibadet eden bir kralın görülmedik zenginlikteki krallığı olmalı diye düşünmekten kendini alamıyorlarmış. bunun sonucu aynı bir çocuğun kendi sanal karakterlerini yaratması gibi bir saflıkla uydurmuşlar onu. sonra da akla gelenin gerçek olduğuna inanılan o çağda (gerçi bu çağda da aynı düşüncede olan az değildir) uydurduklarına hem kendilerini hem de tüm hristiyan dünyayı inandırmışlar. o kadar ki kafayı onunla buluşup kendi mezbeleliklerinden kurtulmaya takmışlar. urbanus'un sefer çağrısı (bkz: #671220), friedrich barbarossa'nın haçlı seferi ve dahi prens henry'nin dönemin papasının da desteğiyle keşif yolculuklarına sponsorluk etmesinin ardındaki iştah ve siyasi niyetler hep bu karakterde kişiselleştirilip sembolize edilmişler.

    aslında bir bakıştan ne kadar uydurma olursa olsun avrupa uygarlığını günümüze çıkartan aslında tam olarak bu idealdir. çünkü haçlı seferleriyle doğuya geçemese de yukarıdaki örneklerin sonuncusu avrupalı'ya müslümanların ardına dolanıp hem amerika hem de asya'nın zenginliklerini sömürecek 2 puanı kazandırmış olan hırs ve inancı sağlamıştır. sonuçta bütün bu mirasın üzerine 16'ncı yy'da the east india company ile ingilizler işi us dışılıktan tam manasıyla rasyonel bir sömürgeciliğe döküp sanayi devrimine kadar uzanan koridorun kapısını aralamışlardır. batı uygarlığı bütün bunları rahip johannes'e borçludur.
  • baudolino'da buyuk yer kaplar bu sahsiyet, kahramanlarimiz rahip johannes'in kralligini bulmak icin saclarini supurge ederler.
  • (bkz: umberto eco)
    (bkz: baudolino)
  • john buchan'in cinsiyet ve irk ayrimciligi konusunda doruk noktalara ulastigi romanidir. afrika'ya zengin olmaya giden davie cruwfard'in sozde guney afrika'yi guney afrika'lilardan kurtarmasini anlatir.
  • prester john veya keşiş john adıyla bilinen özellikle geç ortaçağ ve erken yeni çağda yaşadığına inanılan, hayali doğulu hıristiyan hükümdar. türkler'in her ilerleyişinde ve başarısında bu keşiş john'un gelerek hıristiyan dünyasını kurtaracağına avrupalıların önemli bir kısımı inanmaktaydı.
  • habeşistan'da hüküm sürdüğüne inanılan hıristiyan kral.
  • portekiz’in etiyopya’ya silah verip osmanlı’yı mağlup etmesini sağlayabileceğini düşünme sebebidir. zira etiyopya afrika’da, batılıların pek de bilmediği bir hristiyan ülkedir. pekala john’un ülkesi olabilir.

    sonuç olarak portekiz’in elinde patlamıştır. gerçi bu vesileyle afrikayı keşfetmişlerdir. ümit burnunun keşfi ile doğrudan ilgilidir bu hayali zat.
  • hakkında çeşitli efsaneler olan rahip kral.

    bir inanışa göre rahip john; papa’ya elçiler gönderir, mektuplar yazar. kendisinin inançlı bir hristiyan olduğunu, ülkesinde bilinmedik çok çeşitli hayvan ve doğaüstü yaratıklar bulunduğunu, 200 yaşına dek yaşayan insanlar bulunduğunu bildirir.
    giovanni adlı bir rahip, hintli hristiyanlardan oluşan güçlü bir kavmin başkentinden geldiğini söyler. hindistan’ın hazinelerinden, zenginliğinden ve orada yaşayan john adlı bir rahip tarafından yönetilen hristiyan toplumunun gücünden bahseder.
    papalık hristiyanlara bu ülkenin hindistan’da bulunduğu sonra; hayır, habeşistan’da denir. sonra asya’nın merkezinde bulunduğuna karar verildi. ve bu güçlerle birleşip, islam ordularını yenmeyi düşünürler. rahip john’a yardım bahanesiyle, 1217 yılında, 5. haçlı seferi başlatılır.
    bu arada, rahip john, iranlılarla yaptığı ve 3 gün süren savaşı kazanır. ekbatan(hamedan) şehrini ele geçirir. sonra, kutsal toprakları müslümanların elinden kurtarmak için, oraya doğru yönelirse de dicle nehrinin kabaran suları buna izin vermez ve ülkesine geri döner.
    bu anlatılanların doğrulanması için, tarihi süreç incelendiğinde; 8-9 eylül 1141 tarihinde karahıtaylar selçuklu türklerini semerkant yakınlarındaki katvan denilen yerde yenerler. ancak karahitaylar hristiyan değildiler.

    arap tarihçi izzettin ali; 1141 yılında, büyük selçuklu sultanı ahmed sencer’in, harzemşah hükümdarı korhan ile savaştığından söz eder. karahitaylarla aynı yıl yaptıkları katvan savaşı'ndan mağlup ayrılan selçuklular harzemşahlara da fazla direnemezler. korhan, savaşı kazanır. merv ve nişabur şehirlerini ele geçirir. ama korhan’ın hristiyanlığı konusunda da herhangi bir bilgi ve belge yoktur.

    sonunda cengiz han’ın; rahip john ve ulusunu yok ettiği söylenir. aslında 13. yüzyılda, moğol imparatorluğunu oluşturan kabilelerden keraitler, hristiyanlığın nesturi mezhebindendiler. kerait(kereyit) prensi tuğrul han, cengiz han ile birlikte tatarlara karşı savaşmış. sonra araları bozulunca yapılan savaşta ölmüş, kabilesi de dağılmıştır. tuğrul han, o zamanki avrupa’da rahip john olarak düşünülmüş olabilir. büyük ün kazanmış ve moğol tehlikesine karşı hristiyanlığın kurtarıcısı ve koruyucusu olarak büyük rol oynamıştır. uzun süre kubilay hanlığı 'nda yaşayan ünlü seyyah (bkz: marco polo) rahip john’un kerait hanı tuğrul han olduğunu söyler.

    kaynak 1

    kaynak 2

    a.nasuh mahruki- kaynak 3
  • hakkında ted tarafından hazırlanan kısa bir animasyon.

    (bkz: donatio constantini) ile birlikte avrupa'nın ve hıristiyanlığın uyduruk şeylerle yükseldiğini gösteren bir başka olgu.(bunlarla doğrudan ilgisi yok ama tevrat ve incil'deki bilhassa kronolojik mantık hataların açıklandığı thomas paine'in akıl çağı isimli kitabını da tavsiye ederim.)

    adamlar müslümanlarla savaşıyor diye cengiz han'ı hindistan'da hüküm süren hıristiyan kral sanmışlar, sonra da cengiz han'ı da john'ın torunu olarak algılamışlar. ancak bu yanlış anlamaların bir etkisiyle gidip oraları keşfetme fırsatını bulmuşlar.

    bir benzer keşif de etiyopya macerası için de geçerli, coğrafi keşiflerin sebebi elbette bu kişiyi bulmak değil ama etiyopya'dakilerin prestor john'ın devamı olduğunu umarak yine bu bölgelerle etkileşime girme fırsatı buluyorlar.

    şu entry de (bkz: #5641954) ekşi sözlük'ün kutsal bilgi kaynağı olduğu dönemden kalma sanırım ve her ne kadar 17 kişi tarafından favorilense de bence bir hayli geriplanda kalmış, bundan ta 16-17 yıl önce ted video'sunun yaptığı çıkarımı 3 paragrafta güzelce özetlemiş. tebrik edilesi.
  • orta çağ avrupasinin aşağılık kompleksinin en bariz dışavurumudur. nasıl bir eziklikse artik marco polo bile gerçekten böyle biri orta asyada vardi ama cengiz han'a yenildi diyerek miti feedlemistir.

    (bkz: pretre jean)

    (bkz: almanya bizi kiskaniyor)
hesabın var mı? giriş yap