• yağmur etkisiyle yollarda beliren hasarı haber veren cümle.
  • turk insaninin ince memed sempatisini ters yuzz etmek icin yazilmis bir romandir. romandaki aga, agadan cok bir insandir. korkar, usur, sevinir, uzulur ve rezil olur cogu zaman.
  • eğer ince memed bir destansa-ki yazarını homeros'la bile karşılaştırmışlardır- gerçeğin ta kendisi olan kemal tahir romanı. bu arada romanın asıl kahramanı ''hanedan bir yerin oğlu'' iken kumar iptilası ve arkadaş bokuna hapse düştüğü için babası tarafından reddedilen kuru zeynel'dir. bu arada kemal tahir'in her köy romanında rastlanan din adamlarına inceden giydirme eğilimi bu kitapta da dede kasım üzerinden devam etmiştir.
  • kemal tahir romanlarındaki ince ironi anlaşılmadığı takdirde türk köyünden ve köylüsünden nefret etmeye neden olacak kitaptır. zira kocaman kitapta-alevi dedesi de dahil olmak üzere- bir tane bile elle tutulur düzgün, dürüst karakter yoktur. ancak kemal tahir'in türk edebiyatındaki "ver kötüyü" anlayışı ile okunduğu takdirde gayet iyi anlaşılabilecek romandır.
  • kemal tahir in iyi adamdan yoksun kitabıdır. herkes bir zorlu plan peşinde gezmektedir. zaten ne denilmiştir, yiğitliğin yarısı yürekse, yarısı da plan denilmiştir.
  • eğer coen kardeşler minnesota'da değil de çorum'da doğmuş olsalardı fargo yerine sungurlu adı ile bu romanın filmini çekerlerdi. klasik robin hoodvari kahraman eşkiya mitini alaşağı etmesinin yanında çok iyi bir "işlerin sarpa sardığı suç hikayesi"dir.
  • şimdi bu kitabı eline alan insan kişi evvela ön sayfasındaki andre maurois'dan alıntıyı okur.

    "bünyesindeki eşkiyalar ile başa çıkamayan toplumlar, zamanla o eşkiyalara ;içlerindeki barbarlık hislerinin de iteklemesi ile, hayranlık duymaya başlarlar."

    yani bizim edebiyatımızda da neden bu kadar fazla gece silahlı gündüz külahlı mit vardır diye düşünürsün...

    kimleri kahraman belledik veya kimleri bize incesi ile kalını ile kahraman bellettiler diye bir sorarsın.

    belki de okuduğun cilt cilt memetler, farklı bir anlamda gözükmeye başlar gözüne...

    ne bileyim... belki en azından anlamsız bir dizinin karşısında vakit öldürmesin... tek vadi tanırsın.. o da doğal güzellikleri ile fırtınalar vadisi olur.
  • eşkıyalığın yüceltildiği günümüz türkiye'sinde, mutlaka okunması ve okutturulması gereken kitap. asan-kesen, atıp-tutan eşkıyanın, şartlar bir anda değiştiğinde, planları istediği şekilde gitmediğinde ne duruma düşeceğinin güzel bir örneği.
  • neden bilmem bana kemal sunal'in salako isimli filmini hatirlatmistir. eskiyalik uzerine yapilan abartilarin asilsizligini, aslinda eskiyalarin agalarin oyuncagi oldugu ve onlarin pis islerini goren gunumuz cetelerinden cok cok farkli olmadigi gercegini onumuze koymaktadir kemal tahir bu romaninda.
  • biraz da nam b.kuna hayatı kararan maraz ali'nin romanıdır. "eşkıya dünyaya hükümdar olmaz" meselinin yazılı temaşasıdır, bitirildiğinde "vay dünya vay..." dedirtir ve de fikret hakan ile kardaşlar'dan löberde'yi dinlettirir... ha maraz ali, ha deli mahmut, farklı türkü benzer hikaye...
hesabın var mı? giriş yap