• macar prensi french rakoczi ii'nin 1720-1735 yılları arasında 15 sene boyunca yaşadığı, daha sonra 1932 yılında macar hükümeti tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülen, tekirdağ'da bulunan evidir.
  • ferenc rakoczi ii'ye ev sahipliği yapan müze evdir.
  • girişi 3 lira. içindeki görevli insanın yüzüne bakmıyor. sonra da müzelere gidilmediğinden bahsederler...
  • 3 katlı ve 10 odalı, 18 yy. osmanlı mimarisini temsil eden bir mimariye sahip müze evdir. süleymanpaşa'da denize bakan ufak bir tepenin üstündedir.
  • 1720 yılında macar prensi 2. frenc rakoczi, rakoczi müze binasında yaşamaya başlamıştır. avusturyalılara karşı macar ayaklanmasının başına geçmiş olan macar prensi savaşta başarısız olunca osmanlılara sığınmıştır. macar prensi 2. frenc rakoczi, ölüm tarihi olan 1735 yılına kadar (ki bu 15 yıl etmektedir) bu binada yaşamıştır. rakoczi’nin ölümünün ardından macaristan’da bir müze yapılması kararı alınmıştır fakat 1. ve 2. dünya savaşları’nın çıkmasından dolayı bu düşünce gerçekleştirilememiştir. bunun ardından rakoczi’nin yaşadığı bu bina, 1932 yılında macaristan hükümeti tarafından satın alınıp, bir macar mimar tarafından restore edilerek rakoczi müzesi’ne dönüştürülmüştür. rakoczi müzesi’nde; rakoczi’nin eşyaları, yaşamı ile ilgili belgeleri ve yağlı boya resimleri sergilenmektedir.
  • macar bağımsızlık hareketinin önderi ıı.rakoczi frençh’in kullandığı şahsi eşyaları, anıları yazılı olduğu tablolar, defterler vs olduğu girişinde bolca macar flamaların, macaristan'a özgü anladığım çelenklerin olduğu macar hükümetince düzenlenmiş tekirdağ ilimizde bulunan müze. 25 eylül 1982 tarihinde ziyarete açılmıştır. müzedeki asık suratlı görevli karşılıyor sizi. görevlinin söylediğine göre bu evlerden osmanlı döneminde 24 tane verilmiş. kimini kilise kimini yatakhane vs olarak kullanmışlar şu an müze olan rakoczi evi, rakoczi yaşadığı yıllar yemekhane olarak kullanılıyormuş. yılda 1000 kadar turist gelirmiş bunların 900 ü macar turistlerden oluşmaktaymış.
  • ıçerisinde çalışan kişinin türlü millete ırkçı söylemlerinin bulunduğu, güzel bir binaya ve içinde güzel vitrayların bulunduğu müzedir.
  • burası rakoczi'nin ömrünün son yıllarını geçirdiği yer. farklı yıllarda iki kez gittim ama kapalıydı. kapısına bi telefon numarası asılmış gelirseniz arayın diye, aradık tabi ne açan var ne eden. dolayısıyla dışardan bakmakla yetindik.
    daha sonra slovakya gezimde kösike'ye yolum düştü. gezilecek yerleri araştırırken rodosto emlekhaz(tekirdağ anı evi) diye bir yer gördüm. ulan bu ne iş diye gittim. bi de ne görsem tekirdağda ki rakoczi müzesinin aynısı bir ev ( ankarada da orman çiftliğinde atatürk'ün selanikte doğduğu evin aynısı inşa edilmiş, öyle düşünün) tabi tekirdağdakinden çok daha güzel düzenlenmiş, içerisinde tekirdağdan getirilen rakoczinin orijinal eşyaları. meğersem macarlar tekirdağda ki evi satın almışlar, rakoczi'nin eşyalarının çoğunu buraya taşımışlar, bize çok az şey bırakmışlar. kösice'ye getirilmesinin sebebi macarların habsburglara isyanının merkezinin kösike olmasıdır. kösikede ki anı evi macarlar tarafından çok ziyaret edilen bir yer, yılda yüzbinden fazla ziyaretçisi var. tekirdağda ki müzeye de hasbel kader yolu ordan geçenler uğruyor. 80'li 90'lı yıllarda bavul ticareti varken ordan otobüslerle geçen macarlar uğrarmış, o da kalmadı.
  • manzarası çok güzel olan tatlı bir mekandır. tarihsel öneminin yanı sıra ahşap işçiliği ile ilgili estetik unsurlara rastlanabilecek bir mekanları vardır. beklenti ile ziyade flanör/flanöz gibi güvenli bulduğu arka sokakları gezgin gibi yürümeyi ve detayları keşfetmeyi sevenler için görülesi yerdir.
hesabın var mı? giriş yap