• boeing'de bulunmaz, airbus'ın kullandığı bir sistemdir. yani bir boeing'in motorları, apu'su ve bataryası çalışmıyorsa ve iniş takımları da açık değilse uçağın tek şansı gövde üzeri iniştir. oysa airbus'ta batarya da çalışmıyorsa bu alet çalışır ve havanın akışından kazandığı mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek uçağın en önemli kısımlarını beslemeye uğraşır. sırf bu rat yüzünden bile airbus candır.

    not: spitzer uyardı, boeing 757'de de rat varmış. e o zaman boeing 757 de candır.
    not2: bugunku antrenmanda goz dolduran futbolcu da uyardı, 777 ve 767'de de varmış. o zaman onlar da candır. can olmayan boeing mi kaldı, hay yapacağım genellemenin içine sıçayım.
    not3: bir de ship wright uyardı ki iniş takımlarının mandalla açılma şansı varmış. tamam lan düşmüyor bu uçaklar, son genellememdir.
  • modern airliner jetlerde bulunan ve her iki motorunda durmasi durumunda, hidrolik kontrollerin calisabilmesi icin gereken elektrigi uretmek amaciyla govdenin altindan disari cikan ufak pervane.
  • motordan daha gürültülü çalışan, minicik tefecik, ufak bir dinamo.

    faydaları yukarıda sayılmış zira...
    ________

    bunu döndürmek için çok yüksek süratlerde olmanıza; ya da bunun için burun daldırmanıza gerek yoktur. osuruktan bile dönebilecek şekilde tasarlanmıştır; keza motorlarınız durmuş bile olsa, buna sahip uçakların best gliding speed'i 200-270 kt arasında değiştiği için yine baya hızlısınız demektir!

    ama hakikaten çok gürültülü çalışır! jet motoru halt etmiş...
  • şakası yapılan ama gerçek olan ekipman.
    emergency durumlar için tasarlanmış son ihtimal güç kaynağıdır.
    minicik bir pırpır ama hayat kurtarır.
    merak ettiğim hudson river kazasında kaptan sully bunu kullanmışmıydı?
    eğer öyleyse meydana geri dönecek kadar enerjisi olması lazım.
  • bu pervane ecele 5 kala salınır genelde, pervanenin dönüşü ile uçağın o an en çok ihtiyaç olan sistemlerine elektrik sağlanır, çapı yaklaşık 1 metredir ve o boydaki bir pervaneye göre kıyamet bir ses çıkarır.
  • en modern jetlerin bile gün gelip muhtaç kaldığı pervane. bizim ülkemizde pervaneli uçaklara hep kötü gözle bakılır, demode uçaklar olduğu sanılır oysa pervane denen şeyin ne kadar fonksiyonel olduğu bu örnekte net olarak görülüyor sanırım.
  • basit bir mantikla calismasina ragmen acil durumda kurtarici olan kucuk parca.
    bir boeing 777 de su sekilde gorunur:(inis takimlarinin hemen arkasinda)
    http://www.airliners.net/open.file/971431/l/
  • kaptan sully apu calistirdi, dolayisi ile rat a ihtiyac duymuyordu.
  • ram air, ortam basıncını artırmak için kullanılan, ileri gidiş gücü ile sıkıştırılmış hava akımıdır.

    iki motorun da durduğu ya da tüm ac (alternating current) gücünün kaybedildiği durumlarda uçak sistemlerine elektrik gücü sağlamak ve hidrolik sistemlere basınç vermek için çalışan, kendiliğinden ya da pilotlar tarafından açılan bir türbindir.

    uçağın ileri gidişinden elde ettiği karşı hava akımının basınç gücüyle çalışır, bu akımın hızı pervanenin dönüş hızını ve dolayısıyla performansını da etkileyecektir.

    çalışma prensibini ve uçakta nerede bulunabileceğini şu şema ve fotoğraftan görebilirsiniz;

    görsel
    görsel
hesabın var mı? giriş yap