• bir jet motoru türü. bu motorlarda türbin bulunmaz, o yüzden mutlaka combo olarak başka bir motorla beraber çalışmaları gerekir çünkü calışmaya başlayabilmesi için gereken hızı diğer motor sağlayabilir, buna rağmen çok yüksek güç üretebilirler ve az yakıt harcarlar...
  • (bkz: nemo ramjet)
  • sesten hızlı uçaklarda ses hızı geçildiğinde devreye alınan motor türüdür. o hızdaki hava akışı, gerekli gücün üretilmesi için yeterli olur.
  • ucaklarda cok az uygulanan, ancak pilotsuz uzaktan kumandali uvan bombalar ile, deneysel amaclarla kullanilan bu tip motorlarin jet motorlarindan farki, donen bir kompresor ve turbin kisminin bulunmayisidir. ramjet motorunda hava giris kismina carpan havanin olu$turdugu basinc arti$indan yararlanilir, ve isi enerjisi eklenerek, olu$an gazlar yuksek hizla, ekzos borusundan atilarak tepki saglanir. pulse-jet motorunda da yanma odasindaki basinc, gecici olarak ekzostan cikan havanin emmesi ile du$urulerek onden yeniden hava giri$i saglanır. ramjet motorlari ucak hizi artikca daha verimli olmaktadır. ornegin ayni ucak icin mach=1 hizinda jet motoru ozgul yakit sarfiyati 100 ise ramjet motoru icin 700; ancak mach=3 icin jet motoru 350 olurken ramjet 250 ye du$mektedir.
  • ilgili olarak,
    (bkz: pulsejet)
  • sr-71 blackbird'de kullanılan motor tipidir.
  • havanın içeri çekildiği ve fan yerine taşıtın ileri hareketi aracılığıyla sıkıştırıldığı bir jet motoru tipi.
  • bildigin ici bos borudur. genisler-daralir. maksimum genisledigi yerde gaz* yakilir, olur sana ram jet. lakin o genisleme-daralma geometrisi onemlidir.
  • saab da bir savaş uçağında denemiş ancak daha sonra savaş uçakları için verimsiz olduğu görülmüştür
  • kompresör yerine eğik şok dalgalarının gazı sıkıştırma işleminde kullanıldığı motor türüdür.

    eğik şok dalgalarının tercih edilmesinin nedeni, daha az basınç kaybı yaratarak statik sıcaklıklarının daha düşük olmasını sağlamak ve böylece motorun termodinamik verimini artırmaktır.

    şok dalgaları hakkında detaylı bilgi için (bkz: #60220629).

    scramjet'ten farklı olarak yanma işlemi ses altı* rejimde başlar ve biter. bu nedenle scramjet'teki gibi genişleyen lüle değil, de laval nozzle kullanılır.

    kompresör yerine eğik şok dalgası ile hava sıkıştırıldığından dolayı, ses altı ve ses geçiş rejiminde ramjet motorlar doğru dürüst bir itki sağlamaz. bu nedenle, ya havadan havaya füzelerde kullanılır ya da bir jet motoru ile beraber kullanılarak yeterli hıza çıkıldıktan sonra devreye alınır.

    bu noktada biraz bu rejimlerin ne olduğunu anlatmak lazım. akışkanın hızının, akışkanın uçtuğu koşullardaki sesin hızına oranına mach sayısı denir. yolcu uçakları yaklaşık 0.8 mach sayısı ile seyahat ederken, f-16 savaş uçakları 2.1 mach sayısına kadar çıkabilirler.

    işte ramjetler en iyi 2 ile 5 mach sayısı arasında çalışırlar. bunun altındaki hızlarda, eğik şok dalgaları yeteri kadar sıkıştırma yani basınç artışı sağlamazken, mach 5'in üzerindeki hızlardaysa şok dalgaları gazın sıcaklığını aşırı artırdığından dolayı istenen yanma işlemi gerçekleşemez çünkü hava yanma odasına girdiğinde sıcaklık 1500 kelvine kadar çıkabildiğinden dolayı havayı yakarak elde edebileceğiniz bir ısı enerjisi kalmamıştır hava moleküllerinin dissociation limitlerinde.

    bu nedenle mach 5'in üzerindeki hızlarda scramjet kullanılarak yanma odasına girmeden önce havanın sıcaklığını aşırı yükseltmemek adına hala ses üstü rejimde kalması sağlanmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap