• yüz felci olgularının %5-10'unu oluşturan bell paralizinden sonra en sık ikinci hastalık. geçirilmiş varisella zoster enfeksiyonu sonrası immun sistemin düştüğü bir anda ağrı, tinnitus, işitme kaybı ve vertigo ile seyreden pek de selim sayılmayacak bir klinikle ilerleyen ve spontan olarak %20 oranında iyileşen bir tablo. yüz felci bu hastalıkta genellikle kalıcıdır. hastalar sistemik asiklovir ve steroid tedavisinden yarar görürler
  • günümüzde bu sendrom, herpes zoster oticus veya herpes zoster sefalicus olarak da isimlendirilmektedir.
  • varisella zoster virusunun neden olduğu, fasiyal sinirin uyardığı kaslarda akut paralizi ve dış kulak yolunda veziküler döküntüler görülen hastalıktır.
  • herpes zoster oticus
    suçiçeğine yol açan virüsün neden olduğu klinik bir durum
    suçiçeği geçtikten sonra virüs vücutta canlı kalır ve yıllar sonra tekrar aktive olabilir
    7 numaralı kraniyal sinirde (facial nerve) nöropati yapar, sinir trasesi boyunca ağrılı döküntü gelişir
    bazen yüz felci ve işitme kaybı gelişebilir
    öngörülebilir ve önlenebilir bir durum değildir genelde
    tedavisinde steroid kullanılır (bazı antiviral tedaviler de eklenebilir), yüz kaslarında güçsüzlük ve işitme kaybı gelişmesini önlemek için
  • ramsey hunt sendromunun sebebi önceden geçirilmiş varicella zoster virusunun herhangi bir stres durumunda tekrar alevlenmesi sonucu oluşur.

    buna bağlı olarak dış kulak yolunda veziküler lezyonlarla birlikte, periferik nervus facialis paralizisi yani periferik yüz felci gelişir. çünkü varicella zoster virusu aslında nervus facialis'in genikulat ganglionunda latent kalır.
  • halihazirda justin bieber'in yakalandigini duyurdugu sendrom. adamin yuzunun yarisi felc olmus lan.
  • yanlış hatırlamıyorsam bir diş hekimliğinde uzmanlık sınav sorusuna konu olmuş sendromdur.
  • vzv nin ganglion geniculatum'da latent iken reaktive olmasıdır. dış kulak yolunda ağrılı heziküller var.
    8.cn de tutulmuş.
    7.cn bağlı tad ve salivasyon kaybı var.
    ayrıca göz yaşı ve nazal salgı da azalmıi.
    yüz felci var.
  • ramsay hunt sendromu, zona ve suçiçeğine neden olan, varicella zoster adındaki virüs nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. bulguları zona ve suçiçeği hastalıklarına benzese de ramsay hunt sendromu kulağın içinde bulunan uçuk şeklindeki yaralar ve şiddetli baş ağrısı belirtileriyle diğerlerinden ayrılmaktadır.

    tipik olarak yetişkinlerde ve yaşlılarda görülen rhs, yüz kaslarını kontrol eden sinir hücresinin virüs tarafından enfekte edilmesi sonucu ortaya çıkmakta ve bu nedenden ötürü yüz felci gibi semptomlara neden olmaktadır. genellikle kulak çevresinde veya içinde görülmektedir. belirtileri ise; kulak ağrısı, kulakta çınlama, şiddetli baş dönmesi, işitme kayıpları, saç derisinde dökülme ve göz kuruluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. diğer belirtiler arasında ise yüz, kulak, ağız içi ve kafa derisinde kabarcıklar ve kaşıntı yer almaktadır.

    radyolojik taramalar ve kan testi yoluyla teşhisi konulabilen ramsay hunt sendromunda, kanser veya immun yetmezliği olan kişilerde virüs daha derin dokulara etki edebilmektedir. ender olarak omurilik iltihabı, damar iltihaplanması, ataksi, beyin iltihabı, kalıcı işitme kaybı gibi komplikasyonların gelişmesine neden olabilir.

    sendroma yakalananların kişilerin büyük kısmı bir ay içerisinde hastalıktan kurtulsa da sinir dokularındaki hasarın büyük olduğu hastaların süresi iyileşme daha uzun sürebilmektedir.

    ramsay hunt hastalığının tedavisinde antiviral ilaçlar, bağışıklık güçlendirici destekler, ağrı kesiciler ve yüz kaslarını çalıştıran egzersizler tercih edilmektedir.

    sanılanın aksine rhs bulaşıcı değildir ve önlemenin bilinen bir yolu yoktur. daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerin bağışıklık sisteminde uyku halinde olan virüsün tekrar aktif hale gelmesiyle rhs hastalığı ortaya çıkar. ancak bu hastalıkta virüsün yeniden aktif olmasının ve fasiyal siniri etkilemesinin nedeni henüz bilinmemektedir. ramsey hunt sendromu nadir görülen bir hastalık olarak değerlendirilmektedir.
hesabın var mı? giriş yap