• dostum anket demissin ama bu dilek kuyusu cikmis. anket dedigin biraz sonucu tahmin eder, %30 hata payli anket olur mu...

    edit: sadece dogu illerinde yapildiginin ben de farkindayim. ama demirtas'in ikinci tura kalamayacaginin da herkes farkinda. soruyu dogru sormamislar, ve bu haliyle %40'in tayyibe verecegi (aman ne supriz, su anki butun anketlere ters dusen bir sonuc(!)) ikinci turda ise aksener'e vermeyecegi (hadi be, yikildi kadin muhtemelen hic beklemiyordu!!!) haric hicbir sonuc cikmaz.

    eger "ikinci turda demistas olmazsa kime verirsin oyunu diye sorsalardi mantikli bir sonuc cikardi. "ikinci turda kimin sansi yuksek" cok dogru bir sonuc degil, hala 22% demirtas cikiyor sanki kalabilecekmis gibi.
  • kapsamlı ve doğu da olup biteni anlamak için yararlı bir anket diye düşünüyorum. erdoğan’ın oy oranı falan can sıkıcı olsa da, değerlendirilmesi gereken bir anket...
  • adamlar bölgedeki kürt seçmeninin nabzını tutmuşlar
    iyi de yapmışlar

    zira bu anket sonucu büyük partiler için önemli
    anket sonuçlarını okumak ve iyice değerlendirmek gerek.

    bu insanlar kürt milliyetçisi,
    bu insanlar muhafazakar,
    bu insanlar eğitim istiyor,
    bu insanlar bu hakları elde edebilmek için ya kendisi gibi birisini (selahattin demirtaş) ya da sol eğimli birisini (muharrem ince) başta görmek istiyor.

    bu insanların hepsi terörist değil
    bu insanlara göre temel sorun işsizlik
    bu insanların oy tercihi ekonominin durumuna göre değişebilr, zira öncelikleri ekonomi
    bu insanların sayısı az değil
    bizi görün diyorlar adeta
    iyi okuyun.

    edit. "iyi okuyun" dememe rağmen, mal mal cevaplar geliyor. düşük zekalı oxfordlular için açıklama farz oldu: bu insanların dışlanmaması gerek, istekleri çok da farklı değil, hepsini terörist olarak görmeyin, içlerine kapanmışlar ve kürt milliyetçisi olmalarına rağmen muhafazakar türk sağcılarından medet ummuşlar, o yüzden dinleyin bunları. eğitin!...daha nasıl anlaşılır yazalım bilmem ki.
  • ikinci turda önemli rol oynayacak oyların çıkacağı illere göre yapılmış anketlerdir.

    yanlış bir anket yapılmıştır. ikinci tura "rte-akşener" kalırsa ya da "rte-ince" kalırsa kime oy verirdiniz diye sorsalardı anket muazzam olurdu. o illerdeki insanların oyları 2.turda çok önem arz ediyor.
  • hdp'nin fırat'ın batısından sonra doğusunda da kan kaybettiğini gösteren anket. kürtlerin yarısı demirtaş ve hdp'yi desteklerken diğer yarısı erdoğan ve bahçeli birlikteliğine sarılmış durumda. bunun da en büyük nedeni pkk. yöre halkı bıktı artık terörden. terörün çözüm yolu olamayacağını gördü. devletle inatlaşmanın yarardan çok zarar getirdiğine kanaat getirdi. hdp eğer demokratik bir gelecek ve siyasette daha güçlü olmayı hedefliyorsa pkk ile bağlarını koparmalı. belki bazı siyasetçilerin canına mal olacak ama yıllardır teröre verilen kurbanlar yanında ufak bir bedel olur.
  • bence bu anketten çıkarılacak en önemli sonuç ikinci tura kimin kalması gerektiği noktasında aydınlatıcı olmasıdır. görünen o ki ikinci tura kalırsa muharrem ince, meral akşener'e göre kürt oylarını daha çok alacak. açıkçası ikinci tura meral akşener kalsın diyenlerdendim çünkü muhafazakar, milliyetçi oyları sahiplenme ihtimali muharrem inceye göre daha yüksek ihtimaldi. ama işin bir de doğu-güneydoğu boyutu var ki burda da muharrem ince ön plana çıkıyor. bu anketten sonra artık hiçbirşey diyemiyorum, bence adayların seçim performansları bu şekilde devam ederse muharrem ince bi tık önde olacak gibi. kısacası (bkz: bilemiyorum altan)
  • ya allahallah. hdp bölgede %100 mü alıyordu sanki. bu illerde 1 kasımda 50 küsur alıyormuş, şimdi de 47 alıyormuş. bir azalma var ama, her zaman akp’nin de orada bir tabanı var. demek ki kayyum mayyum memnun olan var. zaten görünen en büyük kitle kürt milliyetçisi değil dindarım diyen kitle.
  • oldukça önemli bir ankettir.

    akşener'in doğudan sanıldığı kadar oy alamadığını, ince'nin daha çok şansı olduğunu gösteriyor.

    ince, doğru bir iletişim çalışması ile doğuda uzun zaman sonra chp adına fark yaratabilir.

    özellikle ikinci turda demirtaş'a oy veririm diyen kesimin büyük bölümü ince'ye kayma potansiyeli olan isimler mevcut durumda.

    ikinci tura kalırsa seçim gerçekten ilginç olaylar olabilir. ince ve erdoğan kapışması doğuda chp'ye hiç görmediği oy oranını getirebilir.

    ah keşke ince'nin doğru düzgün bir iletişim ekibi olsa. erdoğan karşısında zafer elde edebilirdi...
  • eğer bu anket sonucu gerçek veriler ile birbirine yakınsa ve hdp seçmeni batıda da aynı tutumu sürdürüyorsa, hdp baraj altı kalacaktır. çünkü hdp seçmeninin %15 kadarı başka partilere kaymıştır, bu da kasım seçmeninde aldıkları %11 oyu %10'un altına geriletir.
  • arkadasim, dogudaki kürtlerin hepsi hdp seven ve kürdistan icin yanip tutusan kürtlerden olusmuyor. gercekten vatanini seven, türkiye'nin bolunmesini hic istemeyen, ulkesi icin sehit olmaktan kacinmayan insanlarla dolu. yani oyle bir yer ki dogu, bir ile tamamen kürt ve pkk sempatizanlari doluyken diger köy milliyetci mhp'lilerden olusur. kimisi cikarlarini gozetir devlete yakin durur, digeri ise pkk'ya yakin durur. bati illerinin gormedigi hastaheneleri, yollari goren dogu illerinde yasayan vatandaslarin chp'ye oy verecegini beklemek cehaletin gostergesidir.

    once bu gercekleri ogrenin daha sonra dogudaki insanin nasil erdogan'a oy verdigini ogrenin.

    ankete gore cikan oy oraninda akp hemen hemen oranlarini koruyarak devam ediyor. incenin degistirdigi bir sey yok gibi. hdp secmeninden oyunu alir, ama digerlerinden alamaz.

    tanim: dogudaki kürtlerin hepsinin hdp'li oldugunu dusunenleri ortaya cikaran ankettir.

    pesin edit&not: chp'liyim.
hesabın var mı? giriş yap