• geçen gün aldığım yedinci gözlüğüm havan topu yüzünden kırılınca, sikerim topunu deyip dokuzuncusunu aldığım gözlük.
  • evet kesinlikle "marka"dır ama kolay erişilebilir bir markadır. hem kolay erişilebilir olup, hem de "marka" olmak çok zordur.

    en popüler modelleri bile peşin para olmak kaydıyla ülkemizde 300 tl'ye alınabilir. modelleri, büyük şehirlerde güneş gözlüğü takan insanların yarısının gözündedir.

    bunun yanında stil sahibi, milyon dolarları olan hollywood yıldızlarının, başbakanların, ünlü sporcuların gözünde görmeniz de çok doğaldır. hem halkta hem de elit kesimde bu kadar yaygın olması kesinlikle enteresandır ve sık rastlanılan bir durum değildir.

    mesela benzer bir örnek olarak converse falan geliyor ki ray-ban aslında o derece fenomen bir markadır. örneğin converse ayakkabının da modası geçmez, ray-ban aviator'ın da...
  • sahtelerinin orijinalinden ayırt edilemediği gözlük. istenildiği kadar süper siteler, fırsatlar olsun eğer herhangi bir yerde ray ban gözlükler %50 - %70 gibi indirimlerle satılıyorsa o ray-ban'in sahte olduğundan şüpheniz olmasın. ama bu demek değildir ki sahte ray ban'ler orijinal fiyatına satılmıyor. bal gibi de satılıyor! peki bir ray ban'in orijinal ya da sahte olmadığını nasıl anlarız diye soracaksınız, çok doğaldır. işin gurusu değilseniz çok zor. avm'lere belki çok bok atıldı direniş döneminde ama avm'deki optikçilerden veya bildik optik dükkanlarından**** almıyorsanız kesinlikle şüpheleneceksiniz. belki satan dahi orijinal sattığını sanıyor olabilir.

    çerçevelerdeki ray ban yazısı, camındaki lazerle yazılmış rb sembolu, çerçevenin kalitesi, buruna değen alandaki kazınmış numara falan hepsi hikaye. bunların hepsini yapıyorlar. resmi rayban sitesindeki şu linkte frame: gunmetal | lens: gradient brown yazan özellikteki rb3498 | 004/13 modeline bir bakalım. iyice inceledikten sonra bir de şuna bakalım.

    http://s1308.hizliresim.com/1d/4/r40ld.jpg

    görüldüğü üzere adamlar "la bunun polarizesi olsa ne güzel olurdu" demişler ve polarizesini yapmışlar. aynı zamanda ray-ban çerçeve saplarında kodları yazar. çerçevedeki kod n ile bitiyorsa normal uv cam, p ile bitiyorsa polarize camdır. bunun çerçevesindeki kod ise 2n ile bitiyor. google araması yapalım. rb 3498 004/51 61 17 140 2n'yi google'da bir aratıyorsunuz, hemen ilk sırada türk siteler çıkıyor. gözden kaçan ayrıntıları da aştıktan sora ray-ban diye yutturulması pek mümkün. hatta belki de bunları yazarak adamların ekmeğine yağ sürüyoruz, bu sıkıntıları da aşacaklar. fakat bu sıkıntıları aşsalar da aşmasalar da zaten peynir ekmek gibi satıyorlar bu sahteleri, bari alıcı bilinçlensin. gözlüğün kalitesini, garantisini şusunu busunu geçeceksiniz, mahalle gözlükçüsünden aldıysanız düşüneceksiniz. büyük optik mağazalarından almadıkça düşüneceksiniz. hangi siteden olursa olsun yüksek indirim oranları varsa düşüneceksiniz. size verilen kutunun, garanti belgesi'nin dandikliği "abi bi sıkıntın olursa bize getir" gibi laflar şüphe uyandırmalı. şu linkte de birkaç yapıcı bilgi var.

    ray-ban gözlükler eskiden çok daha pahalıydı. o sebeple indirim kriterleri daha fazlaydı; fakat ray ban de eski kalitesini biraz değiştirdi. dolayısıyla pazarlama politikaları fiyatı düşürmeye fakat indirim oranını yükseltmemeye yönelik oldu. yani diyeceğim gidip de düzgün bir optik mağazadan almazsanız iş yaş. belki ileride buralarda bile görebilirsiniz. zaten bu sahtelerin de iyi optik üreticilerden çıkmış olabileceğini düşünüyorum. amatörün işi değil o üretim. beyaz ray ban yazısına falan bakarsanız, piyasadaki diğer marka gözlüklerle baskı yönteminin çok benzer olduğunu görebilirsiniz. tabi bu sadece bir tez, ama "abi ne diye elin gavuru kazansın yeaaaa" kafasıyla üretilmiş kaliteli sahteler kol geziyor.
  • geçen gün gidip ikincisini almadan direk üçüncüsünü aldığım gözlük markası.

    ikincisine zaten herhangi bir top gelip kırılacaktı, niye boşu boşuna masraf edeyim amk.
  • yıllardır ray-ban satarız, daha türkiye'de ray-ban distribütörü yokken 80-90larda amerika'dan kendimiz ithal ederdik. tüm akdeniz ege'ye biz dağıtırdık. amerikan malı diye bir kavram vardır. yıllarca kullanırsınız. çok dayanıklı oluyorlar.

    eski kalitesi ile şimdiki kalitesi arasında çok ciddi fark var.

    2000'de ray-ban'i italyanlar aldıktan sonra kalitesi düştü, mesela tuzlu su temasında ve güneşte yüksek sıcaklıkta camlarda sürekli kaplama atıyor, üstü soyuluyor. sanki plakadaki vize pulu mübarek böyle bir ayarlıyorlar ki 2-3 yıl içinde gözlük kendini bırakıyor. bir tek ray-ban değil luxottica ürünlerinin tamamında bu var.

    son yıllarda çinde ürettirmeye başladıktan sonra inanılmaz kötü kalitede ürünler gelmeye başladı. baskı ve logo hataları, eğim açısı farklılıkları, kılıflar bozuk geliyor vs... bazen şüphe ediyoruz acaba bu ürünler replika mı diye? *

    ve tüm bunlara rağmen ürünlerin fiyatları arttı. gözlükçü de kazanmıyor, satın alan da parasının ederi ürünü alamıyor. ama hiç önemli değil çünkü markanın öyle güçlü bir imajı var ki dünya üzerinde güneş gözlüğü=ray-ban demektir.

    cam konusuna gelince luxottica'nın essilor ile birleşmesi ray-ban cam kalitesini zerre arttırmayacaktır. tek olacağı dünya çapında perakende mağazalar zinciri açacaklar ve piyasayı daha fazla sömüreceklerdir.

    edit: eğer cam kalitesi süper olsun derseniz alternatif olarak klasik modellerde vuarnet ve serengeti, spor modellerde spy+ gibi markalara bakabilirsiniz. bu markalarda camın kralı üretiliyor. serengeti, vuarnet ve spy+ camlarını kendi üretir. özellikle spy+'da happy lens mükemmeldir. spy ve serengeti amerikan, vuarnet fransızdır.

    daha uygun fiyatlı ama güzel kalitede ürünler istiyorsanız osse,mustang,hermossa,sarar,fratelli rossetti gibi alternatiflere göz atın. 180-240 tl bandında ürünlerdir.
    daha da ucuz olsun derseniz hawk, despada, swing markalarına göz atabilirsiniz. 80-180 bandında ürünlerdir.

    aklıma geldikçe yazarım altına.
  • 3-4 sene evvel bir modelina 400 lira verip almistim. polarizesiyle arasinda 200 lira fiyat farki vardi.yani 600 lira filandi.o yuzden 400 lira olani secmistim.

    1 sene ardindan gozlugu dusurup cercevesini kirdim. garantiye yollarken ise de guneste durup dururken kirildi hicbir sey yapmadim gibi bir yalan sıktim. ben bile kendi yalanima inanmamistim. zaten gorevli kisi garantinin bunu kapsamayacagini belirtip yeni bir gozluk almami tavsiye etti. ben gene de garantiyi deneme taraftariydim. urunu garantiye yolladik. 1 hafta sonra telefon geldi urununuz geri yollandi gelip alin diye. ben icimden yapmazlar tabi filan diyerek giderken magazaya vardigimda yeni urunun yolladigini gordum. hem de ellerinde olmadigi icin o zamanlar 200 liraya daha kiyip alamadigim polarize modelini yollamislar.

    hayatimda garantinin tek ise yaradigi urun oldu galiba. beni kendilerine bagladilar. artik gozluk alirken farkli bir markaya ugramam bile.
  • nakit paraya sirkeci'deki saat-optik mağazalarından, o absürt liste fiyatlarının yarısına, hatta mevsim kışsa üçte birine alınabilecek, bu şekilde alındığında parasını en çok hak eden gözlük markası.

    prada'sıdır, dolce & gabbana'sıdır, emporio armani'sidir, tom ford'udur fason mal yaptırıp kendi markalarını basarak fahiş fiyatla (en az 2x ray-ban liste fiyatı) sadece isim satıyorlar. gözlükler ise kesinlikle ray-ban kadar kaliteli değil. bu tür fashionable gözlüklerin kısa zamanda dağıldığını çok gördüm ama benim aviator tam tamına 4,5 senedir bir-iki ufak çizik dışında ilk günkü gibi. gerçekten hor kullanmama rağmen ne menteşesi gevşedi ne sapı yamuldu, ne de başka bir sorun çıkardı bu güne kadar. kaldı ki şimdikler luxottica ray-ban'i ve italyan malı, eski bausch & lomb ray-ban'leri (amerikan malı) olsa oğlum da kullanabilirdi tahminim, çünkü ben babamın üniversite yıllarında kullandığı gözlüğünü lisede bir süre kullandım ve kaybettim ve gözünüze takınca verdiği his bile bambaşkaydı, taş gibiydi.

    benim gözlüğü aldığımda 185 liraya almıştım sirkeci'den, geçenlerde belki yenilerim diye sordum, 240 lira, kışın 200'e alırım tahminim. 5 senede 200 lira, senede 40 yapar! ballı kaymak...

    bir diğer fiyatını hak eden gözlük markası için: (bkz: police)
  • tanıdık bildik güvenilir diye düşünülen mağazalarda dahi sahteler var.

    hele kenarda köşedeki mağazalarda nerdeyse tamamen sahte satılıyor.

    bunun sebepleri var;
    1- raybanın optikçi açısından karı yok gibi bir şey. adam mesela atıyorum a markasını 200 e alıp 500 e satıyorsa raybanı 450 ye alıp 500 e satıyor. bunun içine kredi kartı komisyonları, indirimler falan girerse kar nerdeyse kalmıyor.
    bu yüzden optikçiler esasen rayban satmak istemiyor. haliyle inanılmaz şekilde ayırtetmesi güç replikaları piyasada kol geziyor. optikçi replikası 50 ye alıp 200 e 300 e satıyor.

    arkadaştan aldım falan da demeyin. emin ol arkadaşın da sana replikasını geçiriyor.

    mesela polarize rayban hemen hemen hiçbir optikçide bulamazsın. cunku pahalıdır. çevirisi güçtür optikçi için. ve polarizenin sahtesini ayırtetmek daha kolaydır cunku polarize lensin sahtesi kolay anlaşılır.
    mesela dun izmirde ünlü bi optikçide bariz sahte bi polarize rayban gördüm. fotoğrafçılıkla da ilgilendiğim için polarize filtrenin etkilerini bilirim.

    hele web sitelerinde 100e 200 e falan satılanalr 100de 100 sahte. şüpheniz olmasın. kimse 400 e aldığı gözlüğü indirimde 200 e satmaz. stok eritmek için bile yapmazsın cunku stoğa almazsın onu zaten. (polarize raybanı stoğuna almayan optikçi ornegim gibi)

    bunu orjinal almanın bence 2 yolu var.
    1- raybanın kendi resmi sitesinden alışveriş yapmak.
    2- optikçi arkadaşınızın raybandan sipariş verdiği yazılımı kullanıp gözünüzle 100de 100 görerek istediğiniz modeli raybandan sipariş geçmek.

    onun dışında piyasası bellidir. ucuza alıyorsan sahtedir. hiç şüphen olmasın.
  • bir ara reklam kampanyasinda sahte vampirleri kullanip bir cok vampiri kandirarak olumlerine sebebiyet vermistir...
hesabın var mı? giriş yap