• "the age of spiritual machines" adlı kitabında 2009'da arada mesafe bulunmasına rağmen obje ve insanlara dokunup hissedebileceğimizi, 2019'da insanların otomatize kişiliklerle* arkadaş, öğretmen, hatta sevgili formunda çeşitli ilişkilerde bulunacağını, 2029'da insanoğlunun neredeyse tamamen sanal öğretmenler tarafından eğitileceğini ve daha bir çoklarını savunan yazar. ayrıca galiba robot-ressam aaron'un pazarlamacısı..
  • tam adi raymond kurzweil olan yazar, ozellikle speech recognition konusunda cali$an mucit ve giri$imci. teknolojik geli$me ile ilgili "the law of accelerating returns" ile unlu, bill gatesin kankasi.
  • amerikali mucit, bilim adami, teknolojik gelecek kehanetcisi... ayrica internetteki, (kariyer sahibi) ilk sanal avatar ramonanin yaraticisi. http://kurzweilai.net/ 'in internetteki web sayfasina hostluk yapan bu bayan yapay zeka, ray kurzweil'in alter egosu olarak yaratilmistir. hatta kendisi bu projeyi daha da ileri goturerek ramona'yi sanal bir sarkici haline getirmis ve bazi showlarda gostermistir. tabii sarkilari soyleyen ray kurzweil, sesi sadece bir voice translator ile degistirilmis (web sayfasinda bu konu uzerinde detayli bilgiler var).

    kendisi bayagi ilginc bir kisilik. onumuzdeki seneler icersinde teknolojinin ulasacagi seviyenin bize saglayacagi imkanlar sayesinde internet'te dolasmanin bir tur virtual reality deneyimi olacagini, disardan bir hardware'e luzum olmadan neural network portlariyla internete baglanabilecegimizi, resim vs, download etmek istedigimizde bunun gozumuze yerlestirilmis olan yapay, elektronik organlar sayesinde direkt olabilecegini falan soylemistir.
  • (bkz: kurzweil)
  • kendimi bildim bileli singularity kavramina kafayi takmistir.

    bu konuda verdigi vaazlari gercekci buluyorum; noroloji gibi ilintili bilimlerdeki paralel gelismelerle desteklenmis bir ai devrimi sonrasi yasam bizim icin sadece ileri bir donem degil, anlasilamayacak, tahayyul edilemeyecek kadar farkli bir donem olacak. zira hayatin her alaninda, meshur what is it like to be a bat bilinmezligini "ustun yapay zeka gibi dunyayi algilamak nasil birsey" icin yasayacagiz. ve tabii ki bu zamanla kapatacagimiz bir aralik degil, zira bir kez ustun bir zeka yarattin mi, gelecekteki tum buluslari -daha kapsamli bir zeka/bilinc dahil- bu yapacak, bizim gercekligimizle bu yeni gerceklik arasindaki fark hizlanarak artacak. din, sanat kavrami, erdemler, olum korkusu, mizah anlayisi, merak, kisacasi insani insan yapan her kavram degisir, bu bilincimizle tahayyul edemeyecegimiz yeni kavramlar, yeni gerceklikler eklenebilir. what is it like to be anything, what is it like to be everything?

    yalniz bunlarin ne zaman olacagi konusunda kurzweil fazla cosuyor. oyle dedigi gibi 20-30 sene falan biraz zor. olay sadece hesap gucunden ibaret degil, uygun algoritmalarin bulunabilirligi mechul. ustune beynin yapisini anladikca simdilik cevaptan cok soru isareti doguyor (eskiden bir noronu akim thresholdlariyla modellemenin yeterli olacagi dusunuluyordu ama aktivite sadece aksomlardan gecen elektrik akimlarindan ibaret degilmis). gerci o da son zamanlarda akillandi. artik kafadan olumsuzluge ulasmak yerine nanobotlarin uygulanabilirliginin daha onceden gelecegini, dolayisiyla once insan omrunun uzayacagini, ai kisminin sonra yavas yavas gelecegini filan soyluyor.

    amcamin psikolojisini anlamak zor degil. 60 yasina gelmis. insan zekasinin veya daha ustun bir zekanin modellenip, organik vucudun limitlerinden kurtarilacagi gunu bekliyor, yani olumsuzlugu. tam bu teknolojileri gecmeden onceki gun olmek; tarihin o gune kadarki kisminin son sayfasinin son satirina yazilip da yeni ve ebedi bir kitaba gecememek felakat gicik edici bir his olsa gerek. tedavisi kesfedildikten sonra kanserden olen son insan olmak gibi, baris antlasmasi imzlanmadan once oldurulen son asker olmak gibi. ama bin kat daha kotusu, ne de olsa hastaliklarin, savaslarin ardinda yatan dunya az cok eskisine benziyor.

    buyuzden de inat etmis olmemeye, her gun 200 kusur vitamin mineral hapi aliyormus. 200 vitamin iceren hap degil ha, ayri ayri o kadar tablet. sirf bunlari gunde 3 ogun organize etmesi icin bir isci tutmus. zaten parasi bok, en kotusu bunlar birseye yaramayacak, olup gidecek ama ya tutarsa.

    bence bu isin en mantikli yolu cryogenicse gomsunler butun parayi. bildigim kadariyla bu dondurma muessesinin tutmamasinin nedeni, donan suyun genisleyip hucreleri patlatarak tasmasiydi. hucrelerin icine resmen antifriz gibi birsey koyarak bu sorunu cozmeye calisiyorlar. yilda 50 trilyon dolar harcayip dondurup cozmeyi basarin abicim, sonra kapat beni 500 seneligine, hicbir alanda tek kurus arastirmaya harcama istersen, borclarini ode. benim icin hava hos, eninde sonunda cozeceksin.

    isin kotusu bence kurzweil'dan gecti bu is, oyle ik uc seneyle degil epey bri farkla kaciracak. onun yerine sansli enayiler biz olacagiz: singularityden once olen son nesil. sonsuza kadar yapay dogal her turlu zeka bizle tasak gececek, masallara konu olacagiz, turist atraksiyonu haline gelecegiz.
  • soyle bir kisa kunyesi var;

    "ray kurzweil was the principal developer of the first omni-font optical
    character recognition, the first print-to-speech reading machine for the
    blind, the first ccd flat-bed scanner, the first text-to-speech synthesizer,
    the first music synthesizer capable of recreating the grand piano and other
    orchestral instruments, and the first commercially marketed large-vocabulary
    speech recognition. ray has successfully founded and developed nine
    businesses in ocr, music synthesis, speech recognition, reading technology,
    virtual reality, financial investment, cybernetic art, and other areas of
    artificial intelligence . all of these technologies continue today as market
    leaders. ray's web site, kurzweilai.net, is a leading resource on artificial
    intelligence.

    ray kurzweil was inducted in 2002 into the national inventors hall of fame,
    established by the u.s. patent office. he received the $500,000 lemelson-mit
    prize, the nation's largest award in invention and
    innovation. he also received the 1999 national medal of technology, the
    nation's highest honor in technology, from president clinton in a white
    house ceremony. he has also received scores of other national and
    international awards, including the 1994 dickson prize (carnegie mellon
    university's top science prize), engineer of the year from design news,
    inventor of the year from mit, and the grace murray hopper award from the
    association for computing machinery.

    he has received twelve honorary doctorates and honors from three u.s.
    presidents. he has received seven national and international film awards.
    ray's books include the age of intelligent machines, the age of spiritual
    machines, and fantastic voyage: live long enough to live forever. four of
    ray's books have been national best sellers and the age of spiritual
    machines has been translated into 9 languages and was the #1 best selling
    book on amazon in science. ray kurzweil's new book, published by viking
    press, is entitled the singularity is near, when humans transcend biology."
  • hürriyet okurlarının "her canlı ölümü tadacaktır" yorumlarına maruz kalan bilim adamı/yazar/fütürist/guru/vsvs: http://www.hurriyet.com.tr/…ya/12652538.asp?gid=229

    ah be bahtsız ray'im kurzweil'im; sen ki yıllardır singularity der durursun, insan bilincini a.i. ile birleştirmekten bahsedersin, niye kendimi limitleyeyim ki uçarım kaçarım dersin, bilim-kurgu geek'lerinin ilham kaynağı olursun, kafandaki vizyon için bir sürü araştırma yapar, araştırma sonuçlarını öyle veya böyle uygulamaya çalışırsın ama gün gelir "gelişmekte olduğu" iddia edilen ama fikir/düşünce/zihin ufku sadece "allahu teala isterse olur" vs "laikiz, acayip bilimseliz" bölünmesine indirgenmiş olan bir ülkenin hakim medya kaynağına haber olursun, okuyucu yorumlarında da senin bu işe verdiğin 30-40 sene tek cümleyle özetlenir; "dünyaya kazık mı çakacakmış?".

    o değil de hiç olmazsa robert anton wilson çok geç olmadan gazladı gitti de o da derin ve analitik okuyucu yorumlarına maruz kalmadı!
  • bilgi teknolojisi yüksek rahiplerinden.
hesabın var mı? giriş yap