• bir tepkimede tepkimeye giren moleküllere verilen genel isim.
  • reaktif, olay gerceklestikten sonraki eylemleri ifade eder. buna bagli olarak reaktif insan is isten gectikten sonra onlem almayi, harekete gecmeyi dusunur ve kendisiyle barisik olmadigindan bu tur eylemleri dusunup onceden dusunmeyi harekete gecmeyi onemsemez.

    (bkz: proaktif)
  • yurdum insanin tepkileri genelde boyledir, ongorme engelli
    bkz istanbulda kar yagisi
  • daha cok sirket yonetiminde kullanilan kavramlardan biridir.

    en cok istenilen ve talep edilen yonetici tipi proaktiftir. kokuyu hisseden, sinyalleri bilen ve devamli takip eden bir seyle bozulmaya basladi mi olay daha kotuye gitmeden onlemini alan. kriz surecinin baslangicinda ya da kriz surecinin baslamasina neden olan durumlari farkina varip yerinde onlemler alarak krizi durdurmayi basarabilen yonetim tipidir.

    burada elbette yoneticinin tecrubeleri, neden-sonuc iliskisini dogru kurabilmesi, altindaki birimleri dogru zamanda dogru sekilde kanalize edebilmesi yatar.

    ancak bizim memleketimizde daha cok reaktif yonetim soz konusudur. kriz basladiktan sonra onu en iyi sekilde idare eden adam onplana cikar. burada onemli olan en az zararla durumu kurtarmaktir. bu yoneticilerin burunlari yeterince koku almaz, alsalar da sonuclarini tahmin edemezler ya da koku alan calisanlari dinlemekten uzaktirlar. ancak kriz durumunda isi iyi kotarirlar.

    bu kavramlara belki verilebilecek olan ornek kaptanlardir. proaktif kaptan firtina daha gelmeden yonunu tayin eden, nasil basa cikabilecegini bilen ve gemiyi asla firtinaya sokmayan kaptanken, reaktif kaptan firtinanin sinyallerini anlamayan pasif ve hedefsiz gemisini idare eden ancak firtina ciktiginda gemiyi sagsalim firtinadan cikarmasi bilen kisidir.

    gerek reaktif gerekse proaktif risk management kavrami ile yakin iliskilidir.
  • tepken
  • bir kimyasal tepkimede harcanarak urune donusen bilesik. ayrica, flor, en reaktif element olup o2 ve asal gazlar olmak uzere tum elementlerle tepkimeye girer.

    ingilizcesi icin

    (bkz: reactant)
  • elektrikte ise cezaya girebilirsiniz reaktif tüketimden dolayı
  • kimyada ayıraç, reaktif, reajan veya reaktant belli bir bileşik ile karakteristik bir reaksiyona girebilen, ve bu sayede o bileşiğin varlığını hatta miktarını belirlemeye yarayan ve reaksiyondan ürün üretmeye yarayan bir bileşiktir. analitik ayıraçlarin örnekleri arasında fehling ayıracı ve tollens ayıracı sayılabilir. organik kimyada ayıraçlar birer bileşik veya karışım olabilirler, organik bir reaktanın değişime uğramasını neden olurlar. organik ayıraçlara örnek olarak collins ayıracı, fenton ayıracı ve grignard ayıracı gösterilebilirken katalizörler ayraç değildir.
  • reaktif kelimesi bi çok yerde karşımızda ama (bkz: #7214108) okuduktan sonra karakterimin reaktif olduguna karar verdim.

    genel olarak çok hata yaparım. bazıları baya ciddidir hatta. okuldan falan attılar lan. 5. sınıfta hayvan gibi para döktüğün okuldan atılıyorsan bi sıkıntı vardır bunu inkar edemem. ama bi şekilde hallettim hepsini. galiba. halledemedim mi lan yoksa?!
hesabın var mı? giriş yap