• iş dünyasında sıklıkla kullanılan rebate süreçlerine iki örnek:

    * firmadan belirli bir süre içinde (örnek: 1 yıl) belirli miktarda alışveriş yaparsanız (örnek: 1 milyon $), firma size ekstra bir indirim (%5) yapacağını garanti eder. yani bu anlaşmaya göre, 1 yıl içinde firmadan yapacağınız alışveriş 1 milyon $'ı bulduğu an size 50 bin $'lık bir geri ödeme yapılır.

    * firmadan belirli bir süre içinde (örnek: 1 yıl) belirli bir malzemeden (örnek: a malzemesi) belirli bir miktarda alışveriş yaparsanız (örnek: 1 milyon adet), firma size ekstra bir rebate indirimi uygular ve alışverişe harcadığınız paranın belirli bir yüzdesini yine size geri öder.

    tüm bu süreçlerde indirimlerden, kampanyalardan ve satış anlaşmalarından da aynı şekilde faydalanacak olmanızın yanı sıra, taahhüt ettiğiniz miktarlık alışverişi yapmamanız durumunda da herhangi bir yükümlülük altına girmezsiniz, zira böyle bir şeyi zaten garanti etmemiştiniz. siz sadece bahsi geçen miktara ulaşırsanız ekstra bir indirim kazanırsınız rebate sisteminde.
  • rebate'i veren sirket durust ise ve siz de ustunuze duseni zamaninda yaparsaniz baska sekilde elde edemeyeceginiz buyuklukte indirimleriniz olur (altmis dolarlik bir router'i on dolara almak gibi). ama rebate isini is dunyasinda populer yapan bu degildir. sirketler insanlarin rebate formlarini yollamamalarina, yanlis ve ya eksik gondermelerine ve kendilerinin yaptigi cesitli yari-kanunsuz hilelere guvenirler (orn: formlarin postada kayboldugunu idda etmek, rebate odemesini tarihi gecmek uzere olan bir cek ile odemek, vs). bu sayede rebate'den sonra odemis olacagi paraya bakarak urunu almaya ikna olmus musteriden indirimsiz ucreti almis olurlar.
  • zaman zaman ciddi hukuki yaptırımlara maruz kalabilecek bir uygulamadır.
  • ing. kota dolduran distribütörlere de sunulabilen sonradan indirim sağlama sistemi
  • (bkz: tax rebate)
hesabın var mı? giriş yap