• uzayda geçen aksiyon, macera ve de rol yapma ögeleri barındıran yeni bir oyun.

    tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=q9jr8uz-uqi

    steam'de ve de gog.com'da satılıyor.

    steam'de an itibari ile %10 indirimle 27.90 tl.

    gog.com'da da aynı indirim oyanı ile $17.99.

    freelancer adındaki oyuna senelerdir dişe dokunur bir alternatif arıyordum, sanırım sonunda buldum.
  • fallout new vegas'dan sonra müzikleriyle beni benden alan ender oyunlardan biridir.

    10 saat kadar oynadım. öncelikle belirteyim çok fazla beklentiniz olmasın. oyun freelancer'ın varisi değil ama kesinlkle aynı tadı alabileceğiniz bir yapım olmuş. oynanış mekaniklerini bilinen uzay oyunlarının aksine 2 boyutlu zemin üzerinde gerçekeşiyor. yani ileri geri sağa sola. atıyorum gezegenin ekvator çizgisinden kutbuna doğru geminizle pozisyon alamıyorsunuz. denizde gidermiş gibi doğrusal bir düzlemde hareket ediyorsunuz ama belli bir süre sonra alışıyorsunuz. gezegene inme freelancer gibi istasyonlara port oluyorsunuz. gezegende dolaşamıyoruz ama istasyonlar bar, market, gemi iskelesi ve görev ekranı olarak ayrı bir menüde çeşitleniyor.

    oyunun boyutu 2gb olmasına rağmen grafikler gayet doyurucu. uzayda seyahat ederken sonsuz kızıl mavi mor renkleri nebulalar, gezegenler gayet güzel modellenmiş.

    savaş mekaniği olmamış, açıkçası savaşırken ben mi kullanıyorum yoksa benim yerime pc mi yapıyor anlamadım. alakasız ama fikir vermesi açısından assassin creed: black flag gibi bazı şeyler manuel bazıları otomatik. geminizi tıpkı ftl'de olduğu gibi istediğiniz gibi modifiye ediyorsunuz. çok fazla çeşitlilik yok ama idare ediyor. bu değişiklikler elite dangerous'da olduğu gibi oyunda nasıl bir kariyer yapmayı planlıyorsanız ona göre şekil alıyor. kelle avcısı olacaksanız güçlü füzeler, turenntler, trader olacaksanız büyük cargo, tracker madenci olacaksanız mining laser, ya da yok aga ben keşif yapacağım, güçlü warp, space jumping vs.

    ticaret keyifli. oyun size alternatif sunmuş. ister istasyonlardaki görevlerden çıkan ticaret görevlerini yapın ister bağımsız trader olun tamamen size kalmış. fiyatları biraz takip ettim ulan böyle zengin oluruz oyunun bug'ını buldum dedim sonra stok yaptığım malların fiyatları bir düştü elimde patladı hepsi. ayrıca bazen gezegenlere askeri ambargo uygulanıyor oralarda her şey karaborsa oluyor. illegal kargo taşırken yakalanırsanız ceza alıyor veya rüşvet verip kurtulmaya çalışıyorsunuz. ya da korsanlar sizden yükünüzü verirseniz saldırmayacağını söyleyebiliyor. fiyatların düşeceğine veya yükseleceğine dair spekülasyon ortada dolaşabiliyor. ona göre pozisyon alıyorsunuz.

    oyunda 5-6 farklı fraksiyon var. 2'si savaş halindeki güç. gerisi diğer korsan gurupları ve sivil fraksiyonlar. skyrim'de olduğu gibi hangisinin görevlerini yaparsak aramız ona iyi oluyor. ama sanırım biri bandit güç olduğu için onun görevlerini yaparsak korsan olmaya başlıyoruz ve kelle avcılarının hedeflerine girebiliyoruz.

    hikayeye kayıp halanızı arayarak başlıyorsunuz. halanız kaçakçılığın kitabını yazmış eski bir trader. ama ana görevleri yapmaya başlayınca hikaye dallanıp budaklanıyor. açıkçası ticaret yapmaktan çok fazla ana görevlere odaklanamadım ama diyaloglar fena değildi. diyaloglardaki seçimler bir rpg türüne göre çok yavan. çeşitlilik yok. belki oyunun başı diye de olabilir bilmiyorum.

    oyunda 14-15 tane sektör var ben hala farklı sektörlere geçmiş değilim. öyle elite dangerous büyüklüğü beklemeyin. ama zaten o kadar büyüklüğe kimin ihtiyacı var.

    açıkçası kickstarter'da milyon dolarlar toplamış starcitizen ve elite dangerous gibi bitmemiş oyunlara yüzlerce dolar saçacağınıza şu oyuna 27 lira verin rahat edin.
  • tanıtım videosunu izlediğimde ıslandığım oyun.
  • beklendiği kadar derin olmadığına dair eleştiriler yapılabilir belki fakat 27 liraya sunduğu oynanış ve içeriği başka yerde bulamazsınız. kısacası; erich shaefer oyunculara bir nevi yeni bir torchlight armağan etmiş.
  • firefly ve cowboy bebop' ı seviyorum mu dediniz?
    o zaman sırf ostsi için dahi bu oyunu gönül rahatlığı ile alıp oynayabilirsiniz.

    düzenleme: bir de arkadaşlar bu koskoca oyunu 2 kişi (evet bildiğiniz iki) geliştiriyor. ona da bir dikkat çekmek istedim.
  • 3 boyutlu görünümlü 2 boyutlu, kendini tekrar eden ve basit ama garip şekilde güzel geldi bana. biraz battlefleet gothic tadı var diyeceksiniz ki broadside olan oyunda olur tabi asdasfdasg.
  • elite dangerous, star citizen, freelancer ile kıyaslarsanız çok sikko bir oyun. ancak indie bir oyun olarak değerlendirirseniz çok başarılı olmuş. parça parça değerlendirirsek;

    oynanış ve kontroller gayet akıcı, x-box 360 gamepad'iniz varsa, oyunu oynamak çok doğal geliyor. klavye ile denemedim.

    grafikler bir indie game için fazlasıyla yeterli.

    senaryo, normalde benim için en önemli faktördür, ancak bu oyunda biraz havada kalması pek rahatsız etmedi.

    ses ve müzik ise mükemmel. firefly tarzı western'e kaçan şarkılar seçilmiş. oynarken o kadar beğendim ki müzikleri; spor yaparken rebel galaxy soundtrack dinliyorum. ritimler çok iyi ve sizi oyunun içine çekiyor. oyunda ne yapıyorsanız çalan şarkılar o duruma uygun oluyor.

    fiyat ise oyunun sunduğu eğlence için az bile.

    oyunu hiç oynamasanız bile; ne yapın edin soundtrack dinleyin.
  • doğru beklentiler ile oynandığında çok keyif veren oyun. aşırı detaylı ve derin değil, zaten o tip bir oyun isteyenler için elite dangerous var. özetle black flag' in gemi kısımlarının space western'a uyarlanmış hali denilebilir. beni blues saraceno ile tanıştırdığı için de ayrıca müteşekkirim.
  • müzikleri şuradan dinlenebilir:

    https://www.youtube.com/watch?v=nskh6g5ksvc

    oyunu oynamadım, tanıtım videosunu gördüm sadece ve müzikleri güzel gerçekten.
  • savaş mekaniği aşırı kötü olmasa bayağı sağlam bir oyun olabilirmiş. o mekaniklere dayanamadığımdan kısa kestim.
hesabın var mı? giriş yap