• ing. sonralik etkisi.
    son deneyimin, hislerin akilda / zihinde yer etmesi anlamindadir. pazarlama jargonunda ornegin; bir urunu birden fazla kez aliyorsun, ilk deneyimlerinde herhangi bi sorun yasamiyorsun ama son deneyimin fos cikarsa o urun hakkinda memnuniyetin, duygularin yerle bir oluyor. bi nevi simariklik ve terbiyesizlik. ama tabi psikolojimiz boyle. son yasadigimiz duygu, deneyim, gozlenim -her ne ise- zihinde daha cok yer ediyor, daha fazla ve belirgin hatirlaniyor.
  • yakın zamanda olan olayların geçmişe göre daha büyük ve daha önemli gözükmesidir.

    hayatımın en berbat günü gibi genellemeler ya da tarihin en heyecanlı ligi gibi yorumlar hep bu sebeptendir. oysa dişinin ağrıdığı günü ya da denizlide kaybedilen şampiyonluğu unutursun. kısaca ;

    (bkz: sonralık etkisi)
  • 'güncellik etkisi' olarak tercüme etmenin daha doğru olacağını düşündüğüm sanrı.
  • atıyorum son 10 yılda türlü yanlışlar yapan birisinin, bugün eleştirilirken son 1 ayda yaptıklarının örnek verilmesi bu efekten ötürüdür. beynin bilgi kısaltma yöntemlerinden birisidir.

    hani hep deniyor ya türkiye'de insanlar geçmişi çabuk unutuyor diye. insan her gün hem görsel hem de işitsel olarak bu derece bilgi bombardımanına maruz bırakıldığında, geçmişi göz önüne getiremeyip son zamanlarda yaşananları hatırlayabilmesi, unutkanlık kavramıyla açıklanacak kadar basit bir durum değildir.

    bu yüzden arşivcileri sevin. arşivcileri koruyun.
hesabın var mı? giriş yap