• çıra kokulu olan, üzüm suyu ve çam reçinesi karışımı yunan sofra şarabı. bazıları retsinayı şaraptan saymaz. 3000 yıl öncesine kadar giden bir tarihi olduğu söylenir. sadece yunanistan'da yapılıyormuş.
  • yunanistanda neredeyse ouzo kadar çok rağbet gören, çoğunlukla içkinin özelliği hiçe sayılarak gazoz ya da kolayla karıştırılıp, yemek yanında tüketilen, bir nevi beyaz şarap olan alkollu içki.
  • yunanistan tavernalarının vazgecilmez ickisi..ozel cam fıcılarda saklanan sarabın fermantasyona daha az ugramıs hali..sek icmek biraz agır gelirse sprite ile karıstırılır boylece daha leziz bir tatla daha cok icme imkanı saglanmıs olur...
  • ucuzdur bu meret, ictikce icesin gelir. memleket kurtarır, asık eder, hop hop oynatır, aglatır her derde devadır.
    her turlu mezeye uyum saglar. yemek yenmeyecekse sirkeli - tuzlu salatalık kurdanla saplanıp atıstırılmalıdır. daha bi randıman alınır. markaya gelince malamatina rakip tanımaz.
  • patlicangil'in blogunda gordum ilk. sanki tadi cok nefis gelecekmi$, mutlu edecekmi$ gibi bir hali var. yunanistan'a da du$meyecek yolum bu aralar, hani olur da ugrayan olursa bir $i$e kapiversin.
  • retsína/reçina yunanistan'da yasalarca içeriği korunan bir şarap türüdür. savatiano, rhoditis ve assyrtiko gibi üzüm çeşitleriyle üretilir. retsína olarak adlandırıp satılması için uygunluk aranır. dolayısıyla, farklı üzüm çeşitleri ve aromalarla üretilen şarap retsína olarak adlandırılamaz. alkol oranı neredeyse normal şarapla aynı, %11.

    fermantasyon sürecinde halep çam reçinesi şaraba eklenir. şarap başka bir fıçıya aktarılıp süzülene kadar karışımda kalır. bu yüzden de, onu bildiğimiz şaraptan ayıran özel bir tada sahiptir. retsína'nın kendine has tadı daha önce hiç denememiş birine nasıl anlatılır bilemiyorum ama genel olarak hafiftir, ne tatlı ne de acıdır.

    soğuk içilir ve deniz ürünleri ve/veya mezelerle tüketilir. ucuzdur. her yerde bulunur.

    güzel marmara'nın şarkısı olur da bunun olmaz mı!? o kadar çok ki! 1950'lerden gelsin: apaches of athens/retsina mou
  • beklentimin biraz altında kalmış, içimi gerçekten çok rahat olan, ama öyle ağızda güzel lezzet bırakmayan, bana sıradan gelen yunan içkisi.
  • dilin ucunda söylenen “ç” ile söylenir. rize'li şivesiyle “çayeli” derkenki “ç” gibi. bu şarabı canı isteyen istediği şekilde içebilir elbette ama tadı kötü falan değildir. bana göre kolayla sodayla karıştırıp kendine işkence edeceğine hiç içme daha iyi. bu tadı beğenmek için önce şarap tadına aşina olmak gerek. düznli şarap içicisi değilseniz beğenmeyebilirsiniz.

    içerken altta klasik beyaz şarap tadı üstüne değişik bir aroma alıyorsunuz. ben bugün bunun halep çam reçinesi olduğunu öğrendim ve daha bir zevkle içmeye başladım. bence güzel bir tadı var. ilginç bir şekilde restorandaki fiyatları, ev şarabı olarak satılan şarap fiyatlarının bile %40 altında.

    sonuç: çam reçinesi aromalı beyaz üzüm şarabı
  • çok ucuza temin edilebilen, ilk yudumda beğenilmeyen ancak daha ilk kadehi bitirmeden övmeye başlayabileceğiniz bir tür yunan beyaz şarabı.
  • öğle arası keyfi yapan dostlarla ve souvlaki ile vazgeçilmez üçlünün bir unsuru
hesabın var mı? giriş yap