• elektrik motorlu araçlarda besleme kesilerek frenleme sağlanması ve bu frenlemeden dolayı akünün de şarj alması. enerji tasarruflu frenleme
  • bir çeşit dinamik fren.
  • bundan tam verim alabilmek için kullanılan bataryalarının kabul edeceği maksimum akım düzeyi de yüksek olmalıdır. aksi takdirde pek faydalı olmaz.
  • bataryalar ile süper kapasitörler beraber kullanıldığında, tam anlamıya verim sağlanabilir. aksi takdirde sert frenlemelerde oluşacak yüksek akım bataryaya zarar verebileceğinden enerji dönüşümü tam sağlanamayabilir.

    bir de bu araçlarda abs düzeneği nasıl olur pek kestiremiyorum o da ayrı.
  • vw bluemotion araçlarında da bulunmaktadır.
  • elektrikli trenler frenleme esnasında rejeneratif elektrik üretirler.hızlanma anında ise üretmezler.örneklemek gerekirse tranway,metro vb. araçlar frenleme esnasında katener veya 3. ray sistemine enerji basarlar.
  • mekanik enerjinin tekrardan elektrik enerjisine dönüştürüldüğü frenleme sistemidir.

    basitçe bu sistem, tahrik sistemi için kullanılan elektrik motoru ile motorun sürücüsü olan bir güç elektroniği devresinden ibarettir.

    örneğin bir elektrikli araçta yol alıyoruz. hızlanma pedalından ayağımızı çektik bir de ne görelim araç sanki frene basmışız gibi yavaşlıyor. bunun nedeni o anda motorda biriken kinetik enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesidir. tıpkı klasik fren sisteminde bu enerjinin ısı enerjisine dönüştürülmesi gibi. rejeneratif frenleme anında sistemdeki elektrik motoru generatör olarak çalışmaya başlar. böylece istenmeyen mekanik enerji tekrar kullanılmak üzere elektrik enerjisine dönüştürülür. pil/akü artık ne kullanılıyorsa orada depolanır. böylece sistemin verimi artar, aracın menzili uzun tutulur.

    böyle bir sistem, tahrik için içten yanmalı motorun kullanıldığı bir araçta söz konusu değildir. içten yanmalı motor hareket enerjisini tekrar yakıta dönüştürebilseydi pekala mümkün olurdu tabi o ayrı.
  • tesla'nın arabalarında kullandığı sistem. insanlar bunu yoktan enerji veya sonsuz enerji olduğunu düşünüyor ama aslında öyle değil, hatta alakası da yok. gaza bastığınızda inductuon makina motor olarak çalışır, bataryadan elektrik tüketir. ayağınızı gazdan çektiğiniz zaman induction makina generator olarak çalışır ve bataryayı doldurur. burada kullandığı prensip ise mevcut kinetik enerjiyi kullanarak elektriğe dönüştürmektir ancak ayağınızı gazdan çektiğiniz zaman araç yavaşlayacak ve bir süre sonra duracaktır. bu sistemle tesla %10-%15 oranında batarya tasarrufu yapmış oluyor.
  • yeni nesil asansörlerde de uygulanan sistemdir.
  • bir çok alanda kullanılmaya başlanan teknoloji. elektrikli araçlarda opsiyonel olarak kullanılan bu sistem sadece bir pedal kullanarak yol almanızı sağlar. gaz pedalından ayağınızı çektiğinizde araç yavaşlamaya başlayacaktır.
    tabii ayağınızı gaz pedalinden birden çektiğinizde araç ani fren yapmaz, kendi hızına göre yavaşlayacaktır. yolda kedi köpek, araç çıktığı acil durumlarda ve aracı stop ettirme durumlarında ise soldaki fren pedalını devreye sokmanız gerekir.

    konvansiyonel araçlarda fren yapıldığı sırada aracın büyük bir enerjisi ısı enerjisine dönüşür. bu sistemde ise bu harcanan enerjinin bataryaya geri kazanılması mümkündür. tabii tekerlekteki eylemsizliğin bozulması sonucu yer ile temasında yine de ısı kaybı yaşanacaktır fakat asıl deformasyonun olduğu ve ısının açığa çıktığı balatalarda böyle bir durum söz konusu değildir bu sistemde. o yüzden balataların yanma problemi de pek gözükmez elektrikli araçlarda. ha madem araç kendi kendine duruyor balatalara ne gerek var diyecek olursanız, dediğim gibi bu sistem opsiyonel. gerektiği durumlarda, ani frende, aracı park etmekte fren pedalı ve ona bağlı olarak balatalar devreye girer.
hesabın var mı? giriş yap