• italya'da ikinci dünya savaşından sonra, reggio emilia kasabasında yaşayan çiftçi aileler tarafından kurulmuş, kasabayla aynı ismi taşıyan okulun adıdır. aileler, savaştan sonra daha duyarlı çocuklar yetiştirmek amacıyla, kendi çabaları dahilinde kurdukları bu okullarda, değişik bir eğitim sistemi geliştirmişlerdir. bu eğitimlerde, estetik ve yaratıcılık başta olmak üzere klasik italyan tarzı ön plandadır. çocukları heyecanlandıracak, onlarda farklı izler, etkiler oluşturacak her türlü şey eğitimin içinde konu ve araç olmuştur. aynalar ve ışık yansımaları bu eğitimde sıklıkla rastlanılan yardımcı öğelerdir. bu okulda uygulanan eğitim sistemi yaygınlaşıp popülerleşerek, eğitim çevrelerince, dünyada reggio emilia yaklaşımı olarak isimlendirilmiştir.
  • eğitim dünyasında ''reggio emilia yaklaşımı'' olarak anılan ekoldür. ''bu yaklaşıma göre çocuklar hayatın anlamıyla ilgili cevaplar aramaktadırlar. onlara cevabı vermek için acele etmemek, onun yerine cevabı kendilerinini bulması için teşvik etmek gereklidir'' . (açev' den alıntıdır.)
  • asil amaci fasizm durtusunu insan bunyesinden yok etmek olan egitim yontemi. ama tabii dunya ulkelerinde butcenin buyuk bir kismini silahlara ayiran anlayista bu yontem hikaye be anam ..
  • ankara'da rota çocuklar anaokulu bu yöntemi uyguladığını söylemektedir.

    http://www.rotacocuklar.com/
  • “bizim çocuklarımız da zenginlerin çocukları kadar zekidir.” mottosuyla yola çıkmış bir eğitim yaklaşımıdır.
  • reggio emilia yaklaşımı ii. dünya savaşı sonrasında italya’nın reggio emilia kentinde tüm çocukların eşit ve kaliteli bir eğitim alması adına kurulmuş bir eğitim sistemi aslında.
    şu aralar okul öncesi eğitimin öneminin kavranmasıyla montessori, waldorf, high scope, reggio emilia… gibi yaklaşımlar daha da ön plana çıkar oldu. reggio emilia yaklaşımını benim gözümde diğerlerinden daha iyi bir konuma koyan ise hem öğrencilere sınırsız bir öğrenme ortamı yaratması hem de öğretmenleri de öğrenenler olarak görerek öğrenci öğretmen ikilisinin birlikte öğrenmesine zemin hazırlaması.
    gerek sınıfları, gerek atölyeleri gerekse de çocukların projeler yaptıkları materyallari remida az önce söylediğim sınırsız öğrenme ortamının kaynağı, piazza denilen sınıf ve atölyelerin dışında çocukların, öğretmenlerin ve ebeveynlerin bir arada bulunup sohbet edebileceği, öğretmenlerin birbirleriyle öğrenciler ve daha birçok şey hakkında tartışabilecekleri toplantılar sayesinde de hem etkileşim hem de bilgi alışverişi çok üst düzeye çıkıyor.
    eğer çocuğunuzu doğru uygulandığı bir okula gönderebilirseniz çocuğunuzun okulu nasıl sevdiğini ve koşarak gittiğini gözlemleyebilirsiniz.
    türkiye’de de artık alternatif okulların hakkını veren birçok eğitim kurumu kurulmaya başlandı. 2011 yılında ilk kez bir psikolog özge çakmak hacıbektaşoğlutarafından kurulan bilge baykuş okulları reggio emilia yaklaşımını en iyi uygulayan okullardan birisi benim gözümde.
    bilge baykuş okulları
    çocuğunuz için değişik alternatif yaklaşımlı okullar arıyorsanız mutlaka ama mutlaka ebeveynin değil, çocuğun ön plana koyulduğu okullar bulmaya çalışın, sitelerinden instagram hesaplarından etkinliklerini gözlemleyin. ailenin ne kadar okul içerisinde etkin olduğunu sorgulayın. eğer siz okulla temas halinde değilseniz çocuğunuzun gelişimini takip etmeniz çok mümkün olmuyor.
  • sadece ayrıcalıklı, parası olan çocukların alabildiği eğitim yaklaşımı.
  • reggio=region, reggio emilia=kuzey italya'da bir bölge
  • "eğitim her çocugun hakkıdır" düşüncesiyle oluşturulmuş eğitim yaklaşımıdır. sınıf ortamı çok önemli olan bu yaklaşımda. sanata da ayrı bir değer verilir. ayrıca çocukların kendi bedenlerini, hareketlerini, yüzlerini her açıdan görebilmeleri için sınıflar aynalarla kaplıdır. öğrenme ortamı, sosyal çevre, özgürlük bu yaklaşım için önemlidir.
  • reggio emilia yaklaşımında sanat etkinlikleri eğitim programının ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır. hatta sanat eğitiminden sorumlu bir kişi (atalierista) ve sanat etkinliklerinin yürütülmesi için bir sınıf (atelier) bulunmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap