• ortalamaya bağlanım. istatistikte, en kötünün daha da kötüsü olması olasılığının çok düşük olduğunu, normale doğru kayma eğilimini anlatır.
    (bkz: depresyondan çıkaran şarkılar)
  • olculen degiskenin ne kadar rasgele - ne kadar nedensel oldugunu gosteren bir parametre.

    wikideki aciklama guzel oradan gidelim.

    100 soruluk her sorusu 2 sikli olan bir testi bir cok ogrenciye cozdurduk.

    1.durumda ogrenciler sorulari rasgele cevaplamis olsun. sonuc olarak 50 dogru etrafinda normal dagilim bekleriz; simdi bu ogrencilerden 100 cekenleri alip tekrar sinava sokalim, sonuc gene 50 etrafinda normal bir dagilim olacaktir

    2.durumda ogrenciler sorulari bilincli bir sekilde cevaplamis olsun. sonuc olarak 50 dogru etrafinda normal dagilim elde etmis olalim (sorularin dengeli hazirlandigini varsayiyoruz); simdi bu ogrencilerden 100 cekenleri tekrar sinava sokalim, hersey ideal ise ortada hic sans yok ise, sinav herseyi olcuyor ise bu elemanlarin tekrar 100 almasini bekleriz

    gercek hayat bu ikisinin arasidir.
  • spor yazarlarının ve borsa simsarlarının mesleği bu doğal fenomene inandırıcı kılıflar uydurmaktan ibarettir.
  • istatistikte, uçlarda dolanan şeylerin zaman geçtikçe ortalamaya yaklaşacağını belirten fenomen.

    zaman zaman ekşi sözlüğün kalitesiyle ilgili isyan eden bazı arkadaşların başlığı altında bu bkz'ı veriyorum. kastettiğim şey şudur : eski ekşi sözlükteki durum türkiye'nin ortalaması için "uç" bir durumdu ve zaman geçtikçe ve daha çok ölçüm alındıkça (daha çok yazar yazdıkça ve entry sayısı arttıkça) sözlüğün kalitesi türkiye ortalamasına yaklaşmış oldu.

    sözlüğün eski haline gelmesi için belli kriterleri karşılamayan yazarların uçurulması (büyük miktarda yazar bu sınıfa girer) ve kaliteyi tuttursa bile formata aykırı vs entry'si olan yazarların da gözünün yaşına bakmadan atılması gereklidir.

    yani sözlüğün yaklaşık 80%i "tamam biz yazarlıktan vaz geçeriz yeter ki kalan 20% kaliteli yazsın" diyorsa eski günlere dönme ihtimali vardır.

    ama herkes kendini tepe 20%de hissedeceği için o iş zor yonca diyorum.
  • regression toward the mean daha yaygın kullanılan hali. ülkenin şu anki halini anlatıyor. en azından ben öyle umuyorum. bu en dip noktamız olsun.
  • önceki sezon performansı tavan yapmış bir futbolcunun ertesi sezonki vasat oyununu bununla açıklayabiliriz sanırım.
  • ne oldum değil ne olacağım demeli sözü uygundur bu tanım için
hesabın var mı? giriş yap