• buyuk sehirlerde her semtte, kucuklerde sehir merkezinde bulunan, okullarda basarisiz, iqsunun dusuk ya da yuksek oldugu dusunulen veya sorunlu ogrencilerin rehberlik servisi vasitasiyla gonderdigi, rehberlik ve psikolojik danismanlik veyahut psikoloji mezunu insanlarin cocuklara iq testi yapmak disinda ne rehberlik ne arastirma yaptiklari kurum. cocuklari buradan ya ozel egitim okullarina gonderirler, ya da kaynastirma egitimi tavsiye ederler.
  • milli egitim bakanligina bagli kuruluslardir. ankara-izmir ve istanbulda hemen her ilcede bir tane vardir. rehberlik ve psikolojik danismanlik hizmetleri ve ozel egitim olmak uzere iki ayri bolume ayrilir bu kurumlar. daha gelismis olanlarinda okul rehberlik hizmetleri gibi bolumler de vardir. genellikle bolgelerindeki okullarin rehberlik servisleriyle koordinasyon icindedirler, organizasyon yapan bir kurumdur. rehber ogretmenlere cesitli seminerler hazirlarlar zaman zaman. ogrenme guclugu, uyum bozuklugu vs. sorunlari olan ogrenciler bu kurumlara gonderilirler ilgili bolumde gorusme ve testler uygunaldiktan sonra cocugun nereye yonlendirilecegine, hangi egitim kurumunda egitimine devam edecegine karar verirler. aslina bakarsaniz ogrencilerle sinirli degildir gorevleri. danismak isteyen herkese kapilari aciktir(olmalidir). universitelerin psikolojik danismanlik ve rehberlik, psikoloji, ozel egitim gibi alanla ilintili bolumlerinden mezun insanlar calisirlar(calismalidirlar). uygulamaya baktigimizda hala isleyisle ilgili sikintilari oldugunu goruruz. ama benim hala umidim var.
  • bulundukları bölgenin rehberlik faaliyetlerini organize etme ve geliştirmede büyük önemi olan ama okullardan gelen öğrenme sorunlu öğrencilere test yapma ve tanı koyma işlevlerine ağırılık veren ve okullar için sorunlu çocukların gönderildiği yer olmaktan öteye gidemeyen kurum.
  • kısaca ram olarak da bilinen merkezlerdir.
  • sanıldığı gibi sadece özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilere yönelik çalışmamakta olan kurumlardır.
    kısaca görevlerinden bahsedecek olursak;
    rehberlik ve araştırma merkezleri (ram) iki bölümden oluşur.
    1. bölüm okul rehberlik hizmetleri; bu bölüm her eğitim öğretim yılı başında okullar için rehberlik çerçeve planlarını hazırlar, rehber öğretmeni olmayan okullarda rehberlik işlerine yardımcı olmak adına okul gezileri planlar, tercih danışmanlığı, eğitsel rehberlik, mesleki rehberlik gibi konularda çalışmalarını sürdürür.
    2. bölüm özel eğitim hizmetleri bölümü; okullardan ve merkeze başvuran bireylerden eğitsel değerlendirme isteği talebiyle gelen öğrencilerin eğitsel tanılamalarını yapılır. yapılan tanılamarın ardından kaynaştırma ve özel sınıflara yerleştirilen öğrenciler takip edilir.
    bu iki bölüm koordineli olarak çalışır ve yıl boyunca çeşitli konularda öğretmenlere, idarecilere ve velilere seminerler ve konferanslar da düzenlerler.
  • velilerin veya sınıf öğretmenlerinin dilekçesi üzerine randevu verilerek, yaşıtlarından farklılık gösteren öğrencilerin, rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar tarafından çeşitli testlere tabi tutulduğu, özel eğitim öğretmenleri tarafından öğrencinin eğitsel performansının(öz bakım becerileri,iletişim becerileri, akademik beceriler vs. alanlarında, neleri yapıp neleri yapamadığının) ölçüldüğü, ailelerine çocuklarının engel türü ile ilgili bilgi verildiği, yapılan değerlendirmeler sonucunda öğrencinin, ihtiyaçları doğrultusunda en çok fayda sağlayacağı ve en az kısıtlandırılmış eğitim ortamına yöneltme raporunun ve ihtiyacı varsa destek eğitim raporunun,bünyesindeki özel eğitim değerlendirme kurulunca hazırlandığı, gerektiğinde tıbbi tanılama için hastanelerle iletişimde bulunulan, ayrıca rehberlik hizmetlerinin de danışanlarına mesleki rehberlik,üniversite tercihleri,özel eğitime ihtiyacı olan veya engelli bireylerin girecekleri sınavlarda gerekli tedbirlerin alınması için resmi işlemlerin yapıldığı, psikolojik danışmanlık gibi alanlarda hizmet verdiği milli eğitime bağlı devlet kurumudur. bünyesinde özel eğitim hizmetleri ve rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri olmak üzere iki bölüm barındırır.çalışanları rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar, her branştan birer tane (görme engelliler-işitme engelliler-zihin engelliler sınıf öğretmenleri) özel eğitim öğretmenleridir.aynı zamanda ihtiyaç görüldüğünde ve vakit bulunabildiğinde, bulunduğu il/ilçede hizmet içi eğitim semineri verme, mesleki tanıtım günleri düzenleme,okullardaki özel eğitim sınıflarını ziyaret ederek bilgi güncelleme işleri de yapılır. resmi tatiller dışında hafta içi 8-5 açıktır.
  • cevrelerindeki okullarla is birligi icinde bireylerin psikolojik danısma ve rehberlik hizmetleri ile ozel egitim alanlarında hizmet almalarında dogrudan ve dolaylı olarak hizmet veren kurumlardır.

    verdikleri hizmetlerin bazilari alanlarina gore soyle olabilir:

    a. psikolojik danısma ve rehberlik hizmeti:

    1. kendilerine dogrudan basvuran veya egitim kurumları basta olmak uzere cesitli kurumlardan gonderilen basvuruları kabul eder, dosya acar ve gerekli psikolojik danısma hizmetini verir.

    2. okullarda surdurulen psikolojik danısma ve rehberlik hizmetlerinin planlı ve diger kurumlarla is birligi icinde yurutulmesi icin gereken destegi verir ve sene sonunda faaliyetlerini degerlendirerek geri bildirim verir.

    3. okul yoneticileri ve ogretmenlere psikolojik danısma ve rehberlik hizmetleri alanında ihtiyac duydukları uygulamalar ve yeni gelismelerle ilgili seminer, panel, konferans, hizmet ici egitim vb. etkinlikler duzenler.

    b. ozel egitim:

    yeterli sayıda, cesitli branslarda ozel egitimci, psikolog, psikometrist, cocuk gelisimi ve egitimcisi, sosyal calısmacı ve psikolojik danısmanlarla su hizmetleri verir:

    1. ozel egitim gerektiren bireylerin tespiti amacıyla yapılacak taramalarda yer alır ve bu bireylerin tanılanma surecinde gereken hizmeti verir.

    2. aile, okul, saglık kurulusları, adli ve diger kurumlardan zihin, duygu ve sosyal yonden uyumsuzluk, gelisimdeki gerilik, ogrenme guclugu ve okul basarısızlıgı, cesitli bedensel engeller gibi nedenlerle gonderilen danısanları kabul eder, dosya acar, gerekli hizmeti verir.

    3. ozel egitim kurumları ile kaynastırma programı uygulayan okulların rehberlik ve psikolojik danısma hizmetleri servislerine yonetici ile ogretmenlerine ozel egitimde rehberlik ve psikolojik danısma hizmetleri konusunda gerekli destek hizmeti verir.

    4. ozel egitim gerektiren cocukların gelisimlerini destekleyici nitelikte bireysel veya grupla cesitli ozel egitim uygulamaları yapar.

    5. ozel egitim kurumları ile kaynastırma programı uygulayan okulların rehberlik ve psikolojik danısma servislerince engelli ogrencilere yonelik verilen rehberlik ve psikolojik danısma hizmetlerine iliskin program ve calısmaları inceler, izler, degerlendirir.

    6. bolum calısmalarıyla ilgili konularda ozel egitim kurumları ve kaynastırma programı uygulayan okulların personeline yonelik olarak onların bilgi ve becerilerini artırıcı konferans, panel gibi toplantılar ile cesitli hizmet ici egitim etkinlikleri duzenler. gerektiginde universite ve ilgili kuruluslardan eleman saglar.

    7. ozel egitim gerektiren ogrencilerin kendilerine, ailelerine ve egitim kurumlarına yonelik bilgilendirme yapar ve yayınlar hazırlayarak ilgililere ulastırır.

    milli egitim bakanlıgı rehberlik ve psikolojik danısma hizmetleri yonetmeligi
  • yarın ve daha sonraki günler gideceğim kurum.
  • nam-ı diğer ram. özel eğitim ihtiyacı olan ve rapor alması gereken çocukların psikiyatrist görüşünün ardından gitmesi mecburi olan kurum. haliyle çalışan kişilerin de çocuğun durumunu değerlendirebilme yetilerinin ve tecrübelerinin olması, işlerinde ehil uzmanlar olmaları gerekiyor. buraya kadar olması gerekenler. ya olan nedir? çocuğunuzu yaygın gelişimsel bozukluk tanısı var diye hiçbir şeyi anlamayan, yanında her şeyi konuşabileceği ve hatta bunu gayet dangoz bir üslupla yapabileceği varlıklar zanneden; zannetmekle kalmayıp yapan adı uzman kendisi empati yoksunu amatör bireylerden oluşan merkezler. her gidişim benim için bir travma, yanımdaki algısı kendisini değerlendiren kişiden çok daha açık çocuğum için o süreç ne izler bırakıyor kestiremiyorum. bir işimiz düzgün olamaz di mi, beklentiye girmem salakca olan aslında.
  • 5-10 dakikalık görüşme ve değerlendirme ile atomu bile parçalayacak kapasitede olan uzman yada ne karın ağrısı 657 leri ile aşmış kurum yada kurumumsu

    okuldaki öğretmeni özel eğitime devam etsin diye rapor veriyor.
    üniversitedeki hoca özel eğitime devam etsin diye kurul raporu çıkartıyor.
    özel eğitimcisi biraz daha özel eğitime devam edelim rapor veriyor.

    bu arada o raporu üniversiteden çıkarabilmek için her sabahın körü 6:00 da üniversiteye gidip sıra alıp tüm günü berbat eden ve 1 haftamı üniversite hastanesinde geçirmemizde ve rapor parası diye 200 tl domalmamız da cabası ... :(

    fakaaaaaaat buradaki "uzman yada ne karın ağrısı ise" 5-10 dakkalık mülakat ile tüm raporları s.klemeyip heyette kaynaştırma öğrencisi ve özel eğitime gerek yoktur deyip tüm raporumuzu yakıyor !!!!!!!!!!

    dediğim gibi bu kurumdaki "uzmanlar" atomu bile parçalar, özel eğitime devam etsin diyen o kadar kurumdaki "uzmanlar" sanırım stajer.

    heyete itiraz ederiz, heyete bizi de çağırın deriz. hem çağırmazlar hemde gene raporu yakarlar kaynaştırma deyip geçerler.

    çok ağır küfür edicem ama zor tutuyorum kendimi
hesabın var mı? giriş yap