• kendilerine 2002 yılında kendi sermayemle özel bir rekabet kurumu kurmak için yaptığım başvuruyu reddederek savunduğu en temel prensipleri ihlal eden, kendi varoluş sebebiyle çelişen tuhaf kurum.

    aramızdaki diyalog kısaca şöyle gelişti:

    - iyi günler. ben* para, kredi, sermaye, mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı ve düzenli işlemelerini sağlayıcı ve geliştirici tedbirleri alma; piyasalarda fiili veya anlaşma sonucu doğacak tekelleşme ve kartelleşmeyi önleme görev ve sorumluluğunun gereklerini sizden daha etkin bir şekilde yerine getirebileceğime, hem de bu hizmeti halkımıza daha ucuza sunabileceğime inanıyorum. sirketin ismi de "pipo rekabet düzenleme ve denetleme anonim şirketi" olacak. gerekli formlari doldurmak için buradayım.
    - hadi ordan!
    - ama!?!.... peki o zaman, bir devlet kuruluşunu rekabeti kösteklediği ve tekelleşmeyi teşvik ettiği gerekçesiyle ihbar etmek istiyorum.
    - tabii, şöyle buyrun.
  • vermiş olduğu kararlar, özellikle de birleşme ve devralma kararları piyasa üzerinde çok büyük etkiler yaratabilmektedir.

    rekabet kurumu tarafından verilmiş olan kararların içinden iptal edilmiş çok karar vardır. yani hatalı kararları bulunmaktadır. ama bunlar genelde tüketicinin* doğrudan sonuçlarını gözlemleyebileceği olaylar pek değilidir. ancak doğrudan tüketicinin gözü önünde olumsuz sonuçlarını doğuran kararlara örnek vermek gerekirse:

    (bkz: #56736338)

    (bkz: mars grubu'nun afm'yi devralması)
    (bkz: boyner grubu'nun ykm'yi devralması)

    eskiden iki tane sinema vardı genel olarak akla gelen. bunlardan biri afm, diğeri ise mars grubu'nun cinemaximum'u veya eski adıyla cinebonus'u idi. birleşme öncesinde sadece 2-3 kez gtimiştim cinemaximum'a. birinde avatar'ı izlemiş ve 14 tl bayılmıştım. bir daha da gitmemeye karar verdim. zira afm'de bir film 5 tl -7 tl falandı. hatta genç turkcell üyelerine pazartesi ve perşembe günleri bir bilet alana ikincisi bedavaydı. taksim'de bakırköy'de ve benzeri olarak aklınıza gelebilecek her yerde vardı bu afm sinemaları'nın yerleri.

    sonra bir gün bunun en büyük rakibi cinemaximum bunu satın almak istedi. rekabetin korunması hakkında kanun gereği, böyle iki büyük rakibin birleşmesine izin verilmemesi gerekir. çünkü sonuçları şudur diye anlatmayacağım, bir cinemaximum'a giderseniz sonuçlarını çok güzel bir şekilde görürsünüz.

    ama rekabet kurumu ne yaptı? cinemaximum'a 8-10 tane sinemayı elinden çıkarması şartıyla izin verdi. peki bu satılan sinemalar hangileriydi? zaten zarar eden veya kar etmeyen sinemalardı. onlarca odtü'lü iktisatçı, itü'lü işletmeci, iü-aü'lü hukukçudan vs. oluşan, devlet içerisindeki en kalifiye insanları bünyesinde toplamış olan bir kurum bunun sonuçlarını öngöremedi.

    ardından ankara'da bir sinema işletmecisi bu hatalı olduğu açık olan kararın iptali için mahkemeye başvurdu. ancak ne olduysa (!), bu kişi davasını geri çekti.

    aradan geçen 2-3 yılın ardından;
    1- önce bir bilet alana bir bilet hediye kampanyaları sona erdi.
    2- ardından on dakika olan* reklamlar 26-28 dk civarına çıktı**.
    3- bununla beraber bize 14 tl'ye 3d film satmaya çalıştığı için gitmediğimiz cinemaximum'a, 3d filmler için 28 tl, 2d filmler için 25 tl ödemek zorunda kaldık.
    4- ayrıca cinemaximum'da cuma günleri öğrenci indirimi olmaması diye bişey öğrendik. hadi haftasonunu yine anlarım*. cuma günü öğrenci indirimi olmaması nedir. başka hangi gün sinemaya gidilir ki. cuma günü çıkar film dediğin ve ertesi gün sınav vs. olmadığı için sinemaya gidebilirsin.
    5- bir kolanın fiyatı 6,25 tl, kilosu 2 tl olan patlamamış mısırın, patlatılarak büyük boyunun 20 tl'ye satıldığını gördük.

    sorsanız "kiralar yükseldi" diye açıklama yapacağına eminim. yahu sen o kadar kar yaptığın için sana dayatılan kirayı ödeyemeyecek olsan, piyasada rekabet olsa zaten o kirayı ödemezsin ve avm sahibi de kirayı kırmak zorunda kalır. sen nasılsa rekabet yok diyerek pazarlığa zorlamayıp müşteriden çıkarırım ben bunun parasını diyorsun.

    asıl ilginç olanı ise bu sinemada reklam işinin öyle bir cılkı çıktı ki 300 konutluk site için 1 milyon gişesi olan filmden önce reklam yayımlanıyor. yahu reklamı ücretsiz mi alıyorlar acaba?

    yukarıda ne yazdıysam benzer sonuçların boyner grubu'nun ykm'yi devralması için de geçerli olduğunu gidip gezerek kendiniz görebilirsiniz.

    bakalım bundan sonra vatan bilgisayar, media markt, bimeks, teknosa, kliksa, vestel, lg vb. firmaların aynı anda soruşturulduğu tüketici elektroniği soruşturmasının sonucu ne olacak.
  • çalıştığım şirketin birtakım şeyleri götü yemediği için, sayesinde mesaimin 5 saat erken bittiği kurumdur. burdan teşekkürlerimi iletiyorum kendilerine, hep gelsinler.
  • özellikle alkollü içecekler konusunda bir firmanın*, *, * sadece bir markanın ürününü satmak zorunda bırakılması konusunda bir yaptırıma giderlerse iyi olur.

    not: hadi geçtim mekanları da, koca marketler bile sadece bir şirketin ürünlerini satar hale gelmişlerse bu ülkede, rekabet denen kavramın anası sikilmiş demektir.

    (bkz: #21865196)
  • rakibi olmaması sebebiyle kendş kendisiyle çelişmektedir.
  • şu sıra google’a kestiği ceza ve sonrasında gelen ambargo iddiası nedeniyle türk android kullanıcıları tarafından pek sevilmeyen ancak aldığı kararda son derece haklı olan güzel ülkemin kurumu.
    kaynak
    ayrıca;
    (bkz: google’ın türkiye’ye android ambargosu başlatması)
    kurumun ceza kararı
  • avrupa birliği'nin milyonlarca eurlar kestiği şirketleri sürekli aklayıp dururlar.
  • 9 haziran 2011'de açıklanan 742-230 sayılı kararı ile turkcell'e, bayilerine rakiplerin ürünlerini satmamaları, tabelalarını asmamaları gibi fiili zorlamaları nedeniyle yaklaşık 92 milyon tl idari para cezası kesmiş kurum.

    bankalar/maaş promosyonları ve otomotiv kararlarının ikisi de rekor nitelikte cezalardı, bu son turkcell kararı tek bir teşebbüse şimdiye kadar verilen en yüksek tutarlı ceza oldu. sanıyorum devamı gelecek, sırada elektronikçiler ve ilaççılar olabilir.
  • köpekleri salıp taşları bağlamak için kurulmuş kurumdur.

    rekabet ihlali anlamına gelecek uygulamalar yapan firmaları korur ve kollar bu kurum, işi budur yani.

    rekabet kurumu ile anlaşma yapmadan rekabeti ihlal etmek zordur zira serbest piyasa bir çaresine bakar ama "ben hem rekabet yasalarına aykırı davranıp hem de rakip firmaların buna tedbir almasının önüne geçeyim " diyorsan önce rekabet kurumu ile anlaşıp pazardaki tüm rakiplerin elini kolunu bağlamasını sağlaman gerek.
  • "anayasamız 167 nci maddesi ile, devlete "para, kredi, sermaye, mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı ve düzenli işlemelerini sağlayıcı ve geliştirici tedbirleri" alma; "piyasalarda fiili veya anlaşma sonucu doğacak tekelleşme ve kartelleşmeyi" önleme görev ve sorumluluğunu yüklemiştir."

    yani, daha basit bir şekilde söylemek gerekirse, piyasadaki rekabeti kontrol eden kurum.
    http://www.rekabet.gov.tr/
hesabın var mı? giriş yap