• yurdumda en çok ihale kazanan tekliftir..
  • nezaket ortaminda "- bu fiyata olmaz, kaziklamaya mi cali$iyonuz lan?" deme $ekli.
  • dibslerin ihalelerinde piyasa yapıcı bankaların fiyat vermeden yapabildiği tekliftir. rot yapan taraf ihaleyi ortalama fiyatla kazanır ancak merkez bankası belli bir ihale için rot'a bir sınır koyma yetkisi de vardır.
  • bir tahvil ihalesi türü. kısaca rot ihalesi diye bilinir.

    bu ihalede ortada bir fiyat yok. bankalar sadece rot ihalesine miktar iletiyorlar. diyelim ki bankalar 2 milyar teklif iletti ve hazine de 1 milyar satmaya karar verdi. her banka ilettiği miktarın yarısı kadar almış oluyor. hangi fiyattan? rot bittikten sonra yapılacak normal fiyat teklifli ihalenin ortalama fiyatından...

    amacı nedir? rot; sadece piyasa yapıcı bankaların katılabileceği olduğu "fiyatı belirsiz" tahvil ihalesidir. bankalar ihale fiyatı ne çıkarsa çıksın ilettikleri miktarda tahvili almak zorundalar. böylece hazine hiç para bulamama endişesi yaşamadan borçlanmış oluyor.

    genelde miktarı ana ihaleye göre az olur. rot'ta fazla satış olursa bankaların iştahlı olduğu (yüksek teklif verdikleri) anlaşılır ve ana ihalenin faizi de düşük çıkabilir. teklif az gelirse de tam tersi... bu ihaleye piyasa yapıcı bankalar dışında kamu kurum ve kuruluşları da katılabiliyor. tahvil alacak kadar paraları varsa...

    böyle klasik bir konuda sadece bkz vererek geçiştirdiğimi septilyon yıl sonra hatırlatarak açıklama yapmama olanak tanıyan yazar ceks'e de selam ederim.
hesabın var mı? giriş yap