• anketlerini büyük ihtimal chp genel merkezinde yapan şirket. inanmak istediğim şeyleri bana sunması dolayısıyla şahsımı tedirgin etmiştir. 24 haziran seçimlerinden sonra haklılıklarını göreceğiz.
  • diger arastirma sirketlerinin aksine cumhur ittifakiyla, millet ittifakini basabas gosteren sonuclar yayinlayan arastirma sirketi. "bu pazar secim olsa tercihiniz ne olur?" sorusunun cevap siklarinda, butun partilerin degil, ya ittifaklarin ya da ittifak disindaki partilerin olmasi nedeniyle diger arastirma sirketlerinden farkli bir yaklasim izlediklerini gormek mumkun.

    bu farki anlamak neden onemli peki?
    simdi bir x secmeni dusunun, cumhur ittifakini desteklemiyor, hdp'ye de oy vermeyecek (diger kucuk partileri de gozardi ettik), millet ittifakina oy verecek; ancak henuz partisi de belli degil. bu soru bu secmeni yakaliyor.

    bu sorunun farkini/onemini bize anlatan, baska bir soru daha var ankette, o da "bu pazar ittifaksiz bir secim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu. bu soru soruldugunda, diger soruya oranla tercih yapmayanlar (kararsizlar + oy vermem diyenler) yaklasik 4 puan daha yuksek cikiyor. bu cok onemli bir fark; hatta kararsiz secmenin dagiliminin modellenmesinde de onemli bir veri. zira bu 4 puanlik gruptan anladigimiz kadariyla, burada chp-ıyi parti ve ıyi parti-sp arasinda kalan ciddi bir miktar secmen var; millet ittifakina oy verecekleri belli, parti tercihleri belli degil. ıttifaktaki partilerden herhangi birisine verebilirler, sadece ittifaka da oy verebilirler (sistem bunu mumkun kiliyor zira). cumhur ittifaki icin benzer bir durum yok gibi, cunku her iki soruda da oy toplamlari ayni neredeyse.

    diger anket sirketleri, sonuclari dagitmadan once, aslinda kararli olan bu x secmenini kararsiz olarak yazarken; remres ise ittifaka yaziyor ve millet ittifakinin diger anketlere gore daha yuksek cikmasinin temel sebebi bu.

    bu yontemin, sorularin ve haliyle de orneklemin dogru olup olmadigini 25 haziran sabahi gorecegiz.

    ıs bu entry yazilirken yaptiklari son anket
    (bkz: 25 mayıs 2018 remres seçim anketi)
  • son haftalarda ozellikle millet ittifaki secmeninin gonlune su serpen anketler yayinlayan yeni arastirma sirketlerinden biri. diger ikisi ise piar arastirma ve mediar arastirma.

    kimdir nedir diye soyle bir baktim resmi web sitesi http://www.remres.com.tr/ 'ye. 2018 basinda kurulmus yeni bir sirket. genellikle bu anket sirketleri daha once diger sirketlerde pismis elemanlar tarafindan kurulur ama remres konuyla alakasi pek bulunmayan emre sismanlar isimli biri tarafindan kurulmus. biz kimiz sayfasinda egitim gecmisini yazmis arkadas. ankara fen lisesinde egitim aldigina gore kafali biri oldugunu dusunuyorum ama sonrasi karman corman, 7 sene odtu'de petrol muh. okumus, bitirmeden ayrilmis, sonra bilkent bilgisayar bilimlerine girmis 5 sene sonunda mezun olmus saniyorum, bir de yaninda anadolu univ. isletme egitimi almis. istatistik, anketorluk isleriyle alakali bir gecmisi bulunmuyor. belki ogrenciligi zamaninda sahada anketorluk yapmistir bilemeyecegim.

    yani bu secimler kendilerinin referans secimi olacak. tutturabilirse ne ala.
  • bence bu gibi meselelerde bütün araştırma şirketlerinin ortalamasını almakta fayda var.

    henüz mevcut iktidarı sandıkta demokratik şekilde devirmek için yolumuz çok uzun, çok çalışmalıyız.
  • yarın ya da çarşamba günü yeni çalışmasının (4. seçim anketi) raporunu paylaşacak olan araştırma şirketi.

    bkz
  • 24 haziran sonrası hesap sorulması gereken bir anket şirketidir. 2018'te kurulmuş, sadece 4 rapor hazırlamış ve bunların hepsi de 24 haziran seçimleriyle ilgili. neye hizmet ettikleri belli bence, boşuna umut bağlamayınız.
  • bugüne kadar mantıklı anket sonuçları üreten firma. kuruluşu ile ilgili şüpheler başlıkta dile getirilmiş ancak ben şüpheli ya da manipulatif bir anket sonucu henüz göremedim. anketleri hem kendi içinde tutarlı, hem de diğer anketlerin ortalamalarına yakın.

    son ankete bakarsak, diğer raporları ile karşılaştırma dahi vermişler, kararsızların adım adım azalışını dahi incelemişler.

    ayrıca sonuçlar gerçekçi :

    rte: 41
    ince: 26
    aksener: 16
    demirtas: 11
    karamollaoglu: 4
    perinçek: 0,2

    şu tabloya kim beklenmedik diyebilir ki...
  • %1,8 geriye kalanlar diyebilir..
  • millet ittifakı ile cumhur ittifakını başabaş gösterdiği gibi, meral akşener ve muharrem ince'nin ilk turdaki oylarının toplamı da tayyip'le aynı nerdeyse.. yani ikinci turda her şey olabilir yazı tura noktasında resmediyor durumu.
    diğer anket firmalarının sonuçlarında da ikinci tur çıksa bile öyle bir dağılım oluyor ki, ince, akşener ve saadet (hatta bazen onun yerine hdp) toplamı %50 yi geçemiyor..
  • normalde bana ilk bu şirketin anketleri sunulduğunda 1 nisan'da zaten o acıyla saldıracak yer ararım, tutar bu şirketin anket sonuçlarıyla alakalı

    1 nisan 2019 remres anket sonucu rezaleti başlığı açarım. biraz takılır, öfkemle iç huzurumu dindirmeye çalışırım diyordum. ama öyle olmadı. adamlar her türlü bildiler. tebrikler.

    (bkz: remres'in seçim sonuçlarını bilmesi)
hesabın var mı? giriş yap