• genelde turnuvalarda yenilen oyuncunun türlü bahanelerini söndürmek ve ikinci bir şans verebilmek amacıyla kullanılan sistemin adı. işleyiş gayet basit; eleme usulu oynanan turnuvalarda sizi yenen bir oyuncu çeyrek final yada daha üst seviyelere yenilmeden gelirse size gün doğuyor yani sizin durumunuzda olan diğer kişilerle beraber yeni bir havuza taşınıp kiminle eşleşirseniz onlarla yarışmaya devam ediyorsunuz. tabi bir kaç küçük fark var; öncelikle kaçıncı turda yenildiyseniz repesaj müsabakalarına kaldığınız turdan devam ediyorsunuz, ayrıca yarı finalde elenmişseniz repesaj müsabakalarında final kabul görülen yerden başlıyorsunuz. bunun anlamı yarı finalde 2 kişi eleneceğine göre repesaj finallerinde de 2 kişi olacak, bu yüzden repesajlarda 2 ayrı grup olarak düzenlenir ve 2 repesaj finali yapılır sonucunda 2 adet üçüncülük derecesi ortaya çıkar ki eğer turnuvalarda niye iki adet üçüncülük madalyası dağıtıldığını merak edenler olursa sebebini böylece öğrenmiş olurlar. sistemin bir güzel yanı, içinde, daha ilk turda yenilseniz dahi bir ihtimal üçüncülük şansınız olma olasılığının varlığı, tabiki yenildiğiniz rakip çeyrek finale kadar gelemezse bu durum rakibinizinde pek başarılı olmadığını ve sonucunda sizinde başarılı olmadığınızın göstergesi olduğundan moralinizi bozup gerçekleri gün ışığına çıkarmak gibi özellik barındırmasıdır. ayrıca yarı finalde yenilip üstüne repesaj mücadelesinde alttan gelen birisine yenilip üçüncülük madalyasına da elvade demeniz olasılıdır ki ne kadar ağlarsanız ağlayın o madalya geri gelmez ve sistemi bilmeyen arkadaşlarınıza ne kadar açıklama yaparsanız yapın alay konusu olmanızda her zaman söz konusu olabilir.
  • genellikle minder güreşi, tekvando, judo gibi bireysel salon sporlarının turnuvalarında uygulanan sistemdir.

    örnekle verelim: (ilk yazdıklarımız rakiplerini yenmiş olsun)

    1. tur
    a-b
    c-d
    e-f
    g-h
    i-j
    k-l
    m-n
    o-p

    çeyrek final
    a-c
    e-g
    i-k
    m-o

    yarı final
    a-e
    i-m

    a ve i finale çıktıkları için, bu ikisinin yendikleri repesajda karşılaşır.

    repesaj 1
    1. tur: b-c
    2. tur: (b-c galibi)- e (kazanan bronz alıyor)

    repesaj 2
    1. tur: j-k
    2. tur (j-k galibi)-m (kazanan bronz alıyor)
  • kendi içinde de çeşitlere ayrılan bir turnuva oyuncularının kapışma sistemi.
    şimdi çeşitleri anlatmadan önce sistemi kabaca anlatmak lazım. turnuvaya katılacak her sporcu önce kategorilere ayrılır (sikleti olur, başka belirleyici artık neyse o olur). sonra bu sporcular 4 gruba bilgisayar marifetiyle dağıtılır. grup başları da bir önceki turnuvada madalya almış sporcular olur (yani sen geçen olimpiyatlarda 60 kilo şampiyonuysan ve yeni olimpiyatlarda yine 60 kiloda yarışacaksan senin grubunda önceki olimpiyatlarda aynı siklette yine madalya almış başka bir sporcu olmaz).
    eldeki sporcu sayısı her zaman 4 gruba eşit olarak dağılmayabilir (40 yerine 43 sporcu katıldı mesela). ayrıca her grupta eşit miktarda eleme turu yapılmalıdır (yani a grubuna 2 sporcu verip b grubuna 23 sporcu veremezsin). bu tur sayısının eşitlenmesi için kimi sporcular ilk turda rakibi olmaz direk tur atlamış sayılırlar (bunu bilgisayar kurasıyla belirlerle ve elle bu tabloyu hazırlamak için de çeşitli pratik yöntemler mevcuttur).

    gruplar hazırlandı, sporcular fikstüre yerleştirildi, maçlar başladı. çeyrek finallere gelindiğinde iki tane repesaj havuzu oluşturulur (niye ikitane anlatacam birazdan). çeyrek finale gelen tüm sporcular önceki maçlarda kimleri yenmiş belirlenir. bu yenilenler a ve b grubundakiler ayrı bir havuza,c ve d grubundakiler ayrı bir havuzda toplanırlar. kim hangi turda yenildiyse bu repesaj havuzunda o basamakta beklerler. sonra yarı finalde elenenler a ve b grubundan gelip yarı finalde elenen gider c ve d grubunun havuzunun tepesine, c ve d grubundan gelip yarı finalde elenen de tersi şekilde a ve b grubunun repesaj havuzunun tepesine gider. bunun sebebi, senin çeyrek finalde elediğin adamla tekrar maç yapmaman içindir. (çeyrek finalde seni yendim, seni yolladım repesaja, yarı finalde ben yenildim gittim havuzun tepesine, sen sana gelen rakibi yenersen tekrar ikimizin maç yapması gerekir ama zaten daha önce maç yaptık, o yüzden beni diğer gruba attılar böylece ikinci bir maç yapma şansımız yok).

    şimdi sistemin genel işleyişi böyle. fakat yine 60 kilo yarışmacı sayısı anormal derecede fazla olsun (500 kişi mesela ki olmıycak şey değil). bir maçın da ortalama süresi 4 dakika olsun. aynı anda en fazla 3 maç yapılabiliyor olsun. bir o kadar da repesaj maçı olsun, o sikleti 2 gün sabah akşam maç yaptırsan bitiremezsin. bu durumda vakit kazanmak için değişik repesaj sistemleri kullanılır.

    bu durumlarda en çok kullanılan quarter system denen nanedir. şöyle ki, çeyrek finale gelen adamlar bir önceki turda kimleri yenmişse onlar repesaj havuzuna giderler. bu sistemde daha önceki turda yenilenlerin hiç şansı yoktur.

    durum tahmin edilende kalabalıksa, semi system gelir (ben uygulandığını hiç görmedim). o zaman yarı finalde elenenlerle çeyrek finalde elenenler arası repesaj oluşturulur.

    katılımın çok az olduğu sikletlerlerde ise repesaj sistemi uygulanmaz (genelde 5 ya da daha az kişiyse, bazı turnuvalarda bu sayı 7 olarak da belirlenir). o zaman lig usulü herkes bir biriyle maç yapar ve puan sıralamasına göre madalyalar dağıtılır.
  • sanırım bazı konular yanlış anlaşılmış ki bazı arkadaşların hata bulduklarını sandıkları hatalar var.
    baştan belirtmekte fayda var tabi, öncelikle repesaj sistemini her zaman kullanmazsın, fakat 500 katılımcının olduğu bir turnuvada lig usulü de yapamazsın, öyle bir zaman yaratılmaz. benzer şekilde de çift eleme sistemleri de zamandan yana pek verimli değildir.
    ayrıca sistem yenilen bir oyuncuya birincilik şansı tanımaz, üçüncü olma ihtimali verir o kadar.
    açıklayalım
    yarı final
    kumdan kale - davut güloğlu
    ssg - ismail türüt

    kazananlar: kumdan kale ve ssg
    biz final yapacaz ama buraya kadar gelirken yendiğimiz tüm rakipler ayrı havuzlara alındılar, bu havuzların birinin tepesinde davut güloğlu var, diğerinin tepesinde ismail türüt

    bu havuz dediğim de 5 tur sürmüş olsun
    a havuzu
    5- ismail türüt
    4- mustafa sandal
    3- ismail yk
    2- fatih erkoç
    1- fettah can

    fettah can ilk turda bana yenilmiş. çok detaya girmiyim, ikinci turda fatih erkoç bana yenilmiş, böyle böyle gidiyor (ismail türüt bilincli olarak bu grubun başına geldi, 4. turda ki adamla bir daha karşılaşmaması için, neyse bu ayrıntı mantığı anlamak için gereksiz).

    fakat fettah can başarılı fatihi yeniyor, ismail i yeniyor, böyle böyle önüne geleni yenerek ismail türütle karşılaşıyor ve ismail türüt ü de yeniyor.
    ismail yarı final oynamasına ramen, repesajda ilk turda yenilen adama yeniliyor ve 3. lük hakkını kaybediyor.

    diğer grupta şans eseri davut güloğlu konumunu koruyor ve alttan gelen rakibini de yenerek 3. lük hakkını koruyor.
    ne oldu 2 tane 3. lük ortaya çıktı

    turnuva bitmedi, final maçı ben ve ssg arasında, kameralar bizde. sonuçta maçı ben kazanıyorum (kusura bakma sedatçım*). ssg nin kalkıp bir daha maç yapmasına gerek yok. zaten 3. ler belli ve bana yenilmenin ödülünü gümüş madalya ile almış. bu turnuvada olan ismail e oluyor, adam sen kalk yarı finale gel yenil, sonra tee turnuvanın ilk turunda yenilen adama da yenil ve üçüncülük şansını da kaybet.

    işte özetle repesaj sistemi böyle bir şey ve bu tarz sahneleri bolca görebilirsiniz (ben hep birinciyim o ayrı).
  • tek eleme sisteminin olduğu turnuvalarda finale çıkan oyuncuların eledikleri rakiplerin yeni bir eleme havuzunda karıştırılarak bronz madalya şansını devam ettirebilmesi durumu. çift eleme sisteminde ilk turlarda yenilen oyuncuların birincilik şansı sürsede repesaj sistemi sadece üçüncülük şansı vermektedir.
  • oldukça adil bir sistemdir. bunu eleştirenler neden eleştiriyor anlamak mümkün değil.

    diyelim ki sen güreş branşında turnuvanın ilk üç favorisinden birisin. ama ilk turda mijain lopez'le eşleşip eleniyorsun. mijain lopez de senden sonra önüne geleni devirip finale çıkıyor. belki finale kadar karşına mijain lopez gelmese, eşleşmelerin diğer ayağından müsabakalara katılsan mijain lopez'le finalde karşılaşacaktın ya da daha sonraki turlarda lopez'le karşılaşsan bronz madalya alacaktın ama kura şanssızlığı yüzünden ilk turda eleniyorsun. böyle bir durumda sana madalya şansı verilmesinden daha doğal ne olabilir? turnuvanın ilk üç favorisinden biriyken tek müsabakada götüne baka baka eli boş dönmek adil mi?
  • haber bülteninde bir türk sporcu için işitildiğinde tüh ya altın şansı kalmamış elemanın diye söylettiren maç.
  • 2012 londra olimpiyatlarında güreş müsabakalarını anlatan spikerin lanse ettiği tabir. hayatımda ilk defa duydum desem yalan olmaz. selçuk çebi 2.tur maçında isveçliye yenilince repesaj maçları için yenildiği rakibinin finale kalması için dua etmesi gerekiyordu ama isveçli litvanyalıya yenilince bu hakkı elinden gitti. selçuk çebi sana mı yanalım yoksa bu repesaj olayına dahil olmadığımıza mı?
  • doğru yazılışı repeşaj olan kelime.
    (bkz: repechage)

    tdk'ya baktım ama iki kelime de sözlüklerde yok.
  • 2020 tokyo olimpiyatlarında bol bol bronz madalya almamızı sağlayan sistem , bulandan allah razı olsun
hesabın var mı? giriş yap