• önemli bir biyolojik olay.

    kendini bir halt sanan dna, kendi kafasına göre önce ipliklerini ayırıp sonra aynı ipliklerden bir daha yapıyor. bunu sürekli yapıyor*. böylece kendisini yeniliyor. buna da replikasyon deniyor.
  • hücre bölüneceği zaman dna kendini eşler. dna'nın kendini eşlemesine replikasyon denir. dna eşleneceği zaman dna'nın sarmal yapısı bir ucundan açılmaya başlar. her bir zincirin karşısına, uygun nükleotidler kullanılarak tamamlayıcısı sentezlenir. replikasyonda dna polimeraz enzimi görev yapar. sarmal yapının çözülmesi ve yeni zincirlerin oluşması dna'nın tamamı eşleninceye kadar devam eder. sonuçta aynı nükleotid dizilimine sahip iki dna molekülü oluşur. oluşan her dna molekülünün bir ipliği eski dna ya ait olup diğer ipliği de yeni sentezlenir. bundan dolayı dna'nın kendini eşlemesi olayına yarı korunumlu eşlenme denir.

    james watson ve francis crick'in 1953'de yayımladıkları makaleleri, ikili sarmalın nasıl kendini eşleyeceği konusunda fikir vermektedir. "yarı-saklı (semikonservatif) çoğaltma" olarak bilinen bu modelin geçerliliği o zamandan bu yana değişmemiştir.

    çoğalmanın genel tarzı açıklık kazandıktan sonra araştırmalar, dna sentezinin tüm ayrıntıları üzerine yoğunluk kazanmıştır. günümüzde bilinen, dna'nın kendini eşlemesi için sayısız enzim ve birçok proteine gerek duyduğudur. sentez sırasındaki olayların karmaşıklığı bu araştırma alanının son derece aktif kalmasını sağlamıştır.

    buna ek olarak yıllar önce biyoloji dersinde duyduğumda acayip hoşuma giden replikasyon kelimesini sosyal medyada kullanıcı adım olarak kullanırım hep. burada da almak istemiştim ama kısmet olmadı.

    edit : noktalama
  • (bkz: kopyalama)

    hatta; (bkz: ctrl+c) -ama sadece bununla olmuyor tabii. replikasyon olması için hemen ardından ctrl+v yapılması gerekiyor ki doğru olsun-
  • domain ortamında domain controller ve additional domain controller'lar arasında ntds.dit veritabanının paylaşılması şeklinde gerçekleşir. birden fazla site var ise wan hattıyla gerçekleşir ve sürekli sorun çıkar. server 2003 bu anlamda çok büyük yenilikler sunar ve çakışmaları önler.
  • birbiri ile surekli iletisim icinde bulunmayan ama ayni verileri tutmak durumunda olan veritabanlarinin birbirlerinin verilerini karsilikli guncellemeleri amaci ile gelistirilmistir. surekli iletisim icindeki sistemlerde de kullanimi yayginlasmistir.

    microsoft sql server 7.0 versiyonundan itibaren bu konuda oldukca iyidir, snapshot, transactional ve merge olmak uzere uc turu vardir; snapshot bir dbdeki tum verinin digerine butunu ile yollanmasi (amele isi), transactional bir dbdeki transactionlarin logdan okunup digerinde aynen icra edilmesi (devamli veya devamliya yakin baglanti ister), merge ise sistemdeki tum serverlerde recordlarin bir versiyon logunun tutulup baglanti anlarinda degisikliklerin (en son versiyonlarin) yayginlastirilmasi ile olur (en babasi budur). ayni recordun ayni zaman diliminde farkli serverlerda guncellenmesi conflict cikarir ki cozumlemesi cok pis istir, yaziliminizin conflict'e neden olmayacak sekilde tasarlanmasi sarttir.
  • hukuk terimi: davacinin, davalinin savunmasina verdigi yanit... (bkz: replik)
  • verileri, merkezi veritabanından farklı noktalarda konumlandırılmış yerel veritabanlarına dağıtma işlemine verilen ad...
  • bir incelemenin, ikinci veya daha sonraki seferlerde de aynı sonuçları verip vermediğini kontrol etmek üzere, tamamen aynı formatta tekrar edilmesidir.
  • incelenen sistemin parametrelerini değiştirmeden çıktı sonuçlarının değişimini incelemek adına yapılması gereken şey. simülasyonlarda alt sistemlerin zaman dağılımları olasılıksal ise yapılması gerekir. sistemin güvenirliğinin sağlanması için yeterince yüksek tutulmalıdır.
    (bkz: simülasyon/#60881283)
  • replikasyon genetik materyalin tamamen kendi benzeri yeni bir molekül oluşturma işlemidir.
hesabın var mı? giriş yap