• ekonomik faaliyetlerde duraklama dönemleri için kullanılan tanımlamadır. bu dönemlerde toplam üretim miktarında gerileme olur, işsizlik artar, milli gelir düşer, ekonomi kötü yola düşmüştür bir kere...
  • önümüzdeki yılın ikinci yarısında tadına bakacağımız ekonomik durum.

    “nasıl bu kadar emin olabiliyorsun?” diye soracak olursanız;

    - pmi endeksindeki bozulma

    - ihracatın ithalatı karşılama oranındaki düşüş

    hatta daha da ileri gidip iddia ediyorum ki, türkiye ekonomisi, seçim sonuçlarından bağımsız olarak sıkılaştırıcı politikalara geçecek.

    muhalefetin kazanması durumunda zaten ortodoks politikalara dönüleceğini biliyoruz.

    ama kimin kazandığından bağımsız bu ekonomik model sürdürülebilir olmaktan çok uzakta.

    geçtiğimiz günlerde muhtemelen çoğunuzun duymadığı mehmet şimşek haberi’nin ortaya çıkmasından sonra ekonomi kulislerinde “bakanlıkta bir değişim mi olacak?” sorusu ortaya çıktı.

    şahsen ben bu ismin seçim sonrası akp’nin yönetime devam etme olasılığında sahaya süreceği bir oyuncu olduğunu düşünüyorum.

    ve evet… kendisi akp hükümetlerinde “kemer sıkma” dendiğinde ilk akla gelen isim.

    peki neden böyle bir şey yapsınlar?

    çok basit.

    5 sene sonra yeni bir seçim var. bu 5 senenin 1,5-2 senesini sıkı para politikasını kullanarak enflasyonu yeneceksin. daha sonra seçim yoluna giderken genişlemek için önünde koskoca 3 sene olacak.
  • komşunuzun işini kaybetmesidir. işini kaybeden sizseniz, bu artık depresyondur.
  • günümüzün türkiyesi...
  • ekonomik hayatın duralaması, neşesini, cilvesini kaybetmesi böööyle. ekonominin büyüme hızının, nüfus artış hızının altına inmesi ve dolayısıyla kişi başına milli gelirin değişmemeyi adet bilmesi...

    resesyonun kötü sonrası depresyondur. türkiye bunu 2001'de görmüştür. a.b.d. de yakında asıl resesyonun ne olduğunu tüm dünyaya gösterecektir zaten.

    (bkz: durgunluk)
  • (recession) ing. buhran, ekonomik kriz
  • böyle bir durumda merkez bankası olaya müdahele etmeli;para arzını arttırmalıdır.aksi takdirde yükselen faizlerle birlikte yapılan yatırımlar azalacak ve zaten aşağılarda seyreden üretim tamamen durma noktasına gelecektir.resesyondan çıkmanın en güzel yolu yatırımdır.bu da para arzını arttırıp,faizleri düşürmekle mümkündür.fakat bunun da bir dengesi vardır.yani merkez bankası piyasanın talep ettiği kadar arz yapmalıdır.talebi karşılamayan arzın faizleri istenilen seviyeye çekemeyeceği aşikardır zaten.fakat talebi aşan arz da karşılayamayan arz kadar -belki daha da fazla- tehlikelidir.zira bu milli gelirin üretim yapılmadan artmasına sebep olur.şöyle ki;para talebi tüketim ,tasarruf ve yatırım için yapılır.bunlar da kendi aralarında dengeli olmalıdır.piyasaya istenenden (yapılacak yatırımdan/üretimden) fazla para sürülmesi gelirleri arttıracağından tüketim ihtiyaçlarını da arttıracaktır.fakat üretim olmadığı halde tüketim talebinin artması dengesizliktir.bunun sonucunda:

    1)ülkede bulunmadığından ithal mallara talep artar.
    2)para piyasası ,mal ve hizmet piyasasından büyük olacağından enflasayon oranları artacaktır.
  • ak parti'nin bize öğrettiği kelimelerden biri daha. adamlar sayesinde ekonomiyle ilgili bütün negatif terimleri öğreneceğiz yakında.
  • türkiye'de yaşanmayacak olandır.

    resesyon; artan fiyatlar, yüksek faiz, nispeten yüksek işsizlik nedeniyle insanların harcamalarını azaltması yada azaltmak zorunda kalması durumudur. parası az olan adam fiyatı arttığı için almak istemez. parası çok olan insan birikim yapmak ister ve garanti getirisi nedeniyle faize yatırmayı tercih eder.

    abd örneğini verelim. insanlar sabah işe gidiyor, öğlen yemeğini ve kahvesini içiyor. akşam iş çıkışı arkadaşlarıyla iki bira patlatıyor. yazın çok güzel bir yurtdışı tatil ayarlıyor. evinde ortalama 2 tane kaliteli arabası oluyor. yakıt ucuz olduğu için istediği yere rahatça gidebiliyor. evine aldığı ürünleri tartışmaya bile gerek yok.

    türkiye'ye gelelim. halkın çoğunluğu sabah servisle işe gidiyor. iş yeri yemekhanesinde yiyor. otomattan çay alıyor. akşam servisle eve dönüyor. eşinin hazırladığı karbonhidratla besleniyor. yemekten sonra evde tv izliyor. haftasonu termosa çay, çantaya evde yaptıkları poğaça böreği koyarak çayırlığa yada boş boş dolanmak için avm'ye gidiyor. yaz tatili yok, yurtdışı tatili yok, araba genelde yok, olsa da en az 15-20 yaşında. belki bir bayram memlekete gidebilirse çok iyi.

    abd örneğindekine benzer hayatı maslak vb yerlerde çalışan bir avuç insan yaşıyor. sayıları taş çatlasa 1 milyon kişidir.

    abd'de resesyon beklenmesinin nedeni, oradaki ortalama halkın senin yaşadığın hataya yakınsayacak olmasından kaynaklı. senin yaşam kalitene doğru inecek ama senin yaşam kalitene asla düşmeyecek. senin yaşadığın hayat değil. sana "gerekirse soğan ekmek ye, yine de bize oy ver" diyor. sen de kabul ediyorsun. onlara senin yaşadığın hayat vaat edilse iç savaş çıkar.

    o yüzden türkiye'de resesyon beklemek biraz saçmadır. bu ülke zaten resesyondur.
  • ekonomide en az iki çeyrek üst üste negatif büyüme görülmesidir. yanılmıyorsam tarım sektörümüz şu an resesyondadır.
hesabın var mı? giriş yap