• 11 mart 2019 itibariyle türkiye cumhuriyeti'nin resmi olarak girdiği durumdur. bundan sonraki süreç umarım hiperenflasyona doğru ilerlemeden düzgün bir şekilde bertaraf edilir. 2018 kışı zordu ama 2019 kışı "kara kış" olarak geçebilir ve baharın geldiğine lanet edebiliriz.
  • ekonomi arada bir şaşırtsa da en sonunda ne olacaksa o oluyor. önlem almazsanız daha da şiddetli oluyor hatta. seçim sonrası gidişata göre durumu hep beraber göreceğiz.
  • ak parti'nin bize öğrettiği kelimelerden biri daha. adamlar sayesinde ekonomiyle ilgili bütün negatif terimleri öğreneceğiz yakında.
  • ülkenin içerisinde bulunduğu durum.

    büyüme verisi bizim beklentilerimizinden daha yüksek çıktı %5 daralma beklerken %3 geldi, %5 beklememdeki en büyük sebep açıkcası sanayi üretim endeksinin çok kötü gelmesiydi.
  • ekonomide yaşanan durgunluk olarak bilinir. uzun durgunluk süreci büyük bir çöküşü beraberinde getirir.
    türkiye ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde %3 daralmıştır.
    bundan önce yaşanan krizler bir şekilde atlatıldı. ancak bu krizin diğerlerinden farkı şu ki büyük bir belirsizlik yaşanıyor. yani 1994 ve 2001'de yaşanan krizlerde bir sabah uyandığımızda sıfırı gördük. ancak şuan dibe çöküş devam ederken sonu göremiyoruz. nerede duracağı bilinmiyor. dibe çöküş durmadan pozitif yönde ilerleme beklenemez. ekonomide aniden dibe vuruşlar her zaman daha iyidir. sert olur ama acısı uzun soluklu olmaz. ayağı kalkar toparlanmaya çalışırsın. oysaki şuan yaşanan belirsizlikle derin bir kuyuda aşağıda doğru çekiliyoruz. (bkz: uykuda bir millet)
  • gayri safi yurtiçi hasılanın , iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. ekonomide durgunluk olarak da adlandırılabilir.uzun bir resesyon ekonomik çöküş olarak isimlendirilir. türkiye yılın ilk çeyreğinde % 2,6 küçüldü. resesyonda olduğumuz resmileşmiş oldu. üst üste ikince kez küçüldük ve bunun devamı demek ekonomik olarak çöküşümüz anlamına gelir.

    işte asıl çokomelli olan yer burası.
  • ilk çeyrekte %2.6 küçülen ekonominin içinde yol almaya devam ettiği durum.
  • genelde maliyet enflasyonunun bir çıktısıdır. iktidar partisi, maliyet artışları karşısında herhangi bir önlem almazsa ülkede resesyon olur. öyle 2 çeyrek şartı da yoktur. bir ekonomi resesyonda ise resesyondadır. abd ekonomisi 2 çeyrek gsyh'yi bakarak var ya da yok, der.
    edit: resesyon iktisadi bir hastalıktır. tıbbı bir hastalık değildir. pencere dönemi aranmaz. 2 kere test yapalım. sonuç pozitif çıkarsa icadını bakarız, demeli. eğer işin üstadları en ufak bir duraklama görmüşse hemen çözüm aramalı. tıp doktorları "can" ile uğraştıkları için onların ihtiyatlı olmasını anlarız. ama iktisatçı için bu geçerli değil. 2 çeyrek de geçerli değil..
  • ekoniminin eksiye düşmesidir
  • ekonomik büyümenin belirli bir süre negatif veya yavaş olmasıdır. ekonomide
    atıl kapasitenin olması veya ekonominin uzun vadeli büyüme oranından daha düşük bir oranda büyümesi olarak da tanımlanabilmektedir.
hesabın var mı? giriş yap