• bu aralar söylentileri tavan yapan oyun. bakalım capcom e3'te bir süpriz yapacak mı?
  • yayınlanması halinde havada kapacağım oyundur. ps1'de defalarca bitirmeme rağmen tadına doyamamış, hatta ve hatta ingilizcemi geliştirme fırsatı vermiş bu emektara ne kadar para ödesem azdır.*
  • e3 2018’de gösterilen ve 25 ocak 2019 da çıkacak oyun.
  • e3 'de 25 ocak 2019'da çıkacağı söylenen oyun.
  • 2 trailer ile e3 2018'de kendini göstermiş oyun.

    trailer'ın biri bu, diğeri de şu.

    gelelim yorumlara ;

    leon scott kennedy, sherry birkin ve claire redfield'ın güncel modellerine laf söyleyen çok açık haksızlık eder. playstation 1'in bilmem kaç poligonluk modellemelerini 20 yıl sonrasına taşımaya çalışıyor adamlar, buradan vurmaya çalışmak olmaz. he leon'un bir sahnede "göt çeneli" olmasına ben de takılmadım değil ama ufak detaylar bunlar. *

    kamera açısı over the shoulder. mutlu oldum diyemem ama trailerların'ın verdiği genel atmosfere bakınca sırıtmayacak gibi görünüyor.

    oyun resident evil motoruyla yapılmış ve aynı motor üzerinde çalışıyor. serinin geleceği açısından güzel bir gövde gösterisi. fox engine gibi harcanmaz umarım.

    poor man's will smith, marvin'imiz görünüyor. * bakalım bu sefer de "your party has been cancelled." diyecek mi. *

    trailer'da hunk ve chief irons'ın seslerini duyuyoruz. ayrıca mr. x de görünüyor. yalnız mr. x'e giydirilen fedorayı beğenmedim. olmamış.

    raccoon city police department'ın dizaynı değişmiş. en basit örnek ; hemen girişte bulunan heykel danışmanın arkasına konmuş, ayrıca ikinci kata kestirme olan merdivenler de yanlara alınıp tek katlı bir dizayn haline getirilmiş.

    oyunda yeni alanlar olacak, ilk linkini verdiğim trailer'ın 1.34 kısmında görülebilir.

    karakter olması gerektiği gibi genç duruyor. leon 21, claire 19 yaşında bu oyun sırasında.

    ikinci verdiğim fragmanın son sahnesinde mr. x haklayan g2 formuyla william birkin'i yarım saniye de olsa görüyoruz.

    yine ikinci fragmana bir farenin gözünden başlıyoruz. t-virus'ın fareler aracılığıyla yayılıp salgın haline geldiği hatırlanırsa çok klas bir açılış olmuş. ayrıca farenin gözünden ilerlerken fat kasa playstation 1 görünmekte, dualshock yok ama. *

    şimdilik playstation 4 exclusive olarak görünüyor, diğer platformlar meçhul. edit : xbox one ve pc'ye de geliyor, resmi duyuru.

    bekleyip görelim, gayet ümitliyim ben. çıkış tarihi 25 ocak 2019.
  • 25 ocak 2019'da bana bir doğum günü hediyesi olacak oyundur.
  • xbox one'a da çıkacak oyundur.

    xbox one
  • eteğimizdeki taşları dökelim bölümüne hoş geldiniz arkadaşlar;

    not: ağır spoiler içerir.

    not 2: demo versiyonu ben oynamadım ama oynayanları bayağı bir inceledim. ahanda sonuç

    --- spoiler ---

    - konuştuğum bazı kişilerde net kafa karışıklığı var, ilk olarak bu konuya el atmak gerekiyor. arkadaşlar bu oyun remastered değil, remake'dir. yani yapımcılar size resident evil 2 oyununun grafik motorunu değiştirip, önünüze sermiyor. oyunun bir çok yapısı, hikayesi falan değiştirilerek önünüze geliyor.

    - ha tabii ki oyun sıfırdan yaratılan bir oyun değil. racoon city halen var mı? var. peki ana karakterler (leon, claire, sherry, ada vs.) halen yerinde mi? yerinde. e oyundaki mekanlar birbirine paralel mi? (racoon sokakları, r.p.d binası, ne kadar görmesek de sewer ya da yer altı laboratuvarı) evet, paralel. ''e o zaman ne farklı zükük ?'' dediğinizi duyar gibiyim. şimdilik o kısıma tam olarak giremeyiz ama oyunun bazı hikaye yapı taşlarında, kontrol mekaniklerinde, grafiğinde ve kamera açılarında elbet farklılıklar göreceğiz. ilk resident evil oyununun da remake versiyonu çıktı. belli başlı yerlerde değişiklikler olmakla birlikte oyun orijinal havasını korumuştu. bu oyun ilk remake versiyonundan daha da farklı olacak gördüğümüz kadarıyla öncelikle gördüğümüz değişiklikler neler?

    1.) oyunun grafikleri değişti demeyeceğim tabii ki çok saçma olur hehe. oyunun kamera açıları tamamen değişmiş vaziyettedir. ilk re 2 oyunu fix kamera sistemini kullanırken, remake versiyonu tamamen omuz üstü kamera (resident evil 4 - 5 - 6) sistemini kullanmaktadır. mesela ilk resident evil oyununun remake versiyonunun da kamera sistemi değişmemişti. hala fix yani sabitlenmiş kamera sistemini kullanıyordu.

    2.) oyun grafik motoru olarak resident evil 7' de kullanılan sistemi kullanmaktadır. (re engine)

    3.) oyunun demo versiyonunda kendimizi pat diye r.p.d binasının önünde buluyoruz ama tahminen tam oyun çıktığında oyuna burada başlamayacağız çünkü oyunun fragmanında, ilk resident evil 2 oyununa başladığımız alanı kısa olsa da gösteriyorlar. hemde tır patlamış ve yolu ikiye bölmüş bir şekilde karşımıza çıkıyor. yani tahminen gene oyun buralarda bir yerde başlayacak (demo sonunda claire'i kameradan gördüğümüz anda leon'un tepkisi buna işaret ediyor ama kısfmet) ama şu kadar söyleyebilirim ki r.p.d binasına girdiğimiz andan itibaren bir çok şeyin değiştiğini görüyoruz. yani ne demek bu? oyuna nereden başlarsak başlayalım, oyun bize farklı mekanlar, sokaklar ve dinamikler de gösterecek demektir. hemen yeni maddeye geçiyoruz.

    4.) öncelikle ana hol'de üst katlara erişim imkanı veren tırmanmalı merdiven yok. bildiğiniz normal merdiven var. bu kısımda normalde başka yerlerden üst katlara geçip, oradan manuel bir şekilde merdiven indirip, kendimize kısa yol açıyorduk. artık böyle bir şey yok. bodos bir şekilde katlara çıkıp, ineceğiz.

    5.) orijinal oyunda etraf ışıl ışılken, bu oyunda neredeyse bir bok göremiyoruz. ben bayağı kontrasta abandım ancak etraf aydınlandı. hatta bazı yerlerde direk ekrana girdim, bir şey görebilmek için. oyunda ışığı bayağı bir kısmışlar. yani oyunun gerilim kısmını bir tık arttırmışlar böylece.

    6.) oyunda tahminen birden çok yan karakter de göreceğiz. çünkü ana holdeki bilgisayarda takılırken, ilk oyunda olmayan bir karakteri, bir tane zombiyle cebelleşirken görüyoruz ve hemen depara kalkıp adamı kurtarmaya çalışıyoruz. peki sonuç? orayı da oynayın görün amk. diğer bir karakteride, fragmanda bir iki saniye falan görüyoruz. zaten onuda licker dilliyor ve gördüğümüz kişi çığlık çığlığa ölüyor. neyse yani bir şekilde oyunda, orijinal versiyonunda olmayan karakterleri de göreceğiz. ha ne kadar görürüz? hikayeye ne gibi katkıları olur? hikayeyi direk etkilerler mi, yoksa öyle bir görünüp geberip giderler mi? o kısmı oyunun tam versiyonu çıktığında öğreneceğiz. ha bir de orijinal oyunda, yerlerde sürünen marvin karakteri bu oyunda bayağı götümüzü kurtarıyor. ha ama tek sıkıntı gene yaralı bu abimiz. neyse sonunu hep birlikte göreceğiz.

    - aslında üst paragrafta yazdığım şeyi biraz açmam gerekiyor. orijinal oyunda marvin karakterini, yere çöküp, bir tarafa yaslanmış bir vaziyette buluyorduk. bize bir kaç şey söyledikten sonra '' binanın muhtelif yerlerinde hayatta kalmaya çalışan insanlar var. git, onları kurtar.`:https://www.youtube.com/watch?v=ronyzuut5j4`'' diyordu ama biz fersah fersah binayı gezmemize rağmen bir bok bulamıyorduk.( sherry, ada, şef iron ve gazeteci ben'i falan buluyorduk ama ne bileyim? insan farklı şeyler falan bekliyor. gerçi sene 1998 ne olacaktı anasını satayım?) remake versiyonunda ise kafadan iki kişiyi bulduk. tahminen ilk oyunda bahsi geçen konuyu, bu oyunda uygulama şansı bulabileceğiz ve hayatta kalmaya çalışan başka insanlarla da daha çok temasa geçeceğiz gibi geliyor bana.

    ek not: şöyle bir ekstra durum da var. resident evil outbreak file 2 oyununda başka bir karakterle r.p.d binasında bulunuyorduk.(yani tahminen kevin karakteridir bu kişi ama oyunu tek bir karakterle oynamak zorunda olmadığımız için kesin bir şey demedim.) oyunun bu kısmı leon ve claire gelmeden hemen önceki bölümü anlatır. burada marvin, diğer polisleri etrafına toplayarak, kaçış planı yapar. neyse sonuç itibariyle kurtulan herkes kaçar, marvin'de kendi seçimiyle, polis istasyonunda kalır. yani buradan çıkaracağımız sonuç ise şudur. kaçanlar haricinde polis istasyonunda bir tek marvin kalır. e videonun devamında ise kaçanların olduğu polis kamyoneti yolda giderken, ters istikametten sirenleri açık bir polis arabası geçer. (leon ve claire) bu durumda orijinal oyuna biraz tezatlık yaratıyor bence. neyse bu kadar detaya takılmayalım.

    7.) oyundaki mekanların görünüşü değişmiş. marvin ilk oyunda bize keycard veriyordu ve bilgisayar üzerinden kapıları açıyorduk. burada öyle bir şey yok. kapılar daha doğrusu kepenkler diyeyim kapalı bir vaziyette duruyor. yandaki panelden harst diye açıyoruz. (re 7 sistemi) bunun yanında mekana girdiğimiz zaman eski haline pek benzemediğini de hemen fark ediyoruz. haritadaki yerler değişmiş bir vaziyette, bazı odalar ekstradan eklenmiş. bazı bulmacaların şekli değişmiş. neyse işte nihayetinde remake, değişecek tabii ki.

    8.) fragmanda mr. x adlı tyrant karakterini gördük. orijinal oyundan farklı olarak tepesine bir şapka eklemişler. bir de finalde içinden bir yaratık çıkıyordu. william birkin'de olabilir, g yaratığı da olabilir. tam emin olamadım.

    9.) fragmanda şerifin polis binasında, bir zombiyi tutuklamaya çalıştığına da şahit olduk, çok şükür. bu da aslında ilk oyunda olmayan karakterleri de göreceğimize delalet.

    10.) orijinal oyunda zombilerden sağlı sollu koşarak kaçmak kolay iken (yani kolay derken, alışmakta gerekiyor tabi) bu oyunda yerleri o kadar dar ve karanlık yapmışlar ki kaçmaya çalışırken zombiler direk ağzınıza atlıyor. e bu da haliyle oynanışı bayağı bir zorlaştırıyor. bu durum da oyunun korku unsurlarını arttırıyor.

    11.) kapı açılma efekti yok. bodoslama kapıları açıp öbür odalara dalıyoruz ki, zombiler de arkamızdan bodoslama gelebiliyorlar. bu da oyunun gerilim ve korku unsurunu arttıran bir etmen.

    12.) fragmanın bir saniyesinde, cesetler görüyoruz ve yerde hunk da var. bu da oyunda bize hunkları görebileceğimizi gösteriyor.

    13.) claire, sherry ve ada karakterlerini bir saniye falan görüyoruz. oynanış videosu sadece leon da var. claire ise demonun sonunda gözüküyor. fragmanda genel olarak leon üzerinden yürüyor. bakalım oyunun claire kısmı nasıl olacak? ekstra bir senaryo mu olacak? yoksa oyun da zaman içinde hem leon hem de claire karakterine mi döneceğiz? o kısmı tam bilmiyorum. açıklamaları da hatırlamıyorum. kısfmet.

    14) ilk oyunda olmayan gunpowder itemi bu oyuna gelmiş. normalde gun powder resident evil 3 nemesis oyununda ilk defa karşımıza çıkıyordu.

    15.) ilk oyunda olmayan counter attack sistemi oyuna getirilmiş. resident evil 3 oyununda dodge sistemi vardı ama böyle bir sistem yoktu. neyse counter attack yapabilmeniz için öncelikle bıçak bulmanız lazım. sonrada bir zombinin sizi yakalaması lazım. neyse karşı atağı yaptıktan sonra bıçak zombinin üstünde kalıyor eğer zombiyi öldürürseniz bıçağı zombinin üstünden alabiliyorsunuz. resident evil 1 remake oyununda bıçakla karşı atağa geçmek vardı. bu oyuna da koymuşlar.

    16.) pencereler kırılabilir. orijinal oyunda da bu böyleydi ama orijinal oyunda biz bu sıkıntıyı etraftan sigorta bulup, mekanizmayı aktive ederek çözüyorduk. bu oyunda ise etraftan bulduğumuz odunlarla pencerelere barikat kuruyoruz.

    17.) değişik tipte hand gun mermileri buluyoruz.
    --- spoiler ---

    sonuç: normalde bu kadar küçük detaylarda boğulmam ama oyun demo halinde olduğu için elimden geldiğince bilgi vermek istedim. spoiler kısmını göze alıp okuyanlara şimdiden geçmiş olsun.
  • 29 dakikalık 4k oynanış demosu: (+18)

    https://www.youtube.com/watch?v=rphc2736kns&t

    videodan anlaşıldığı kadarıyla hangi uzva ateş ettiğiniz çok önemli. mesela bacaklara ateş etmek önceki resident evil oyunlarında çok faydalı değilken bunda uzuvları koptuğu için oldukça faydalı gözüküyor. aynı şekilde kollar da kopuyor ya da işlevsiz hale geliyor. neredeyse 1998 versiyonundan bile kanlı bir oyun.
  • fuarda birçok ip’ye oranla daha fazla heyecan yaratmıştır. bu oyun göstermiştir ki oyunun eski atmosferini bozmadan yeni kamera sistemi ile de eski tad yakalanabiliyor. gelen bilgilere göre eski oyundaki a/b senaryoları yerine tek senaryo olacak ve claire yada leon yine seçimimize bırakılacak.
hesabın var mı? giriş yap