• su altındaki mercan tepeciklerinin genel adı...karaip adalarını felan gösterirken aralarında köpekbalıklarının gezdiği turkuaz denizlerin dibindeki koyuluklardır....fecii gemi batırırlar,sörfçü yutarlar...ve hattaaa sörf dalgalarının da oluşması bunlar sayesindedir..ama dalgıçlar bunnara hastadır.hazine gibi bişiidir su altı yaşamı açısından.
  • (bkz: reef)
  • fethiye körfezinin en güzel dalış noktalarından biridir..
    10 m.den başlamaktadır..
    dalgalı oluşu nedeniyle daha çok sabah dalışları için tercih edilmektedir..
    (bkz: fethiye dalış noktaları)
  • sanilanin aksine osinografik degil, biyolojik bir yapidir. su altindaki her baskalasim resif olarak adlandirilamaz. cinsine göre sürü ya da koloni hayati yasayan canlilarin bir araya gelerek olusturduklari habitattir. üzerinde sosyal bir canli hayat barindirmayan tepecikler baskalama tarzina göre duvar ya da topuk gibi benzetmelerle adlandirilir.
  • resif candır. karada yağmur ormanı neyse, denizde resif odur.
  • mercan fosillerinden oluşan denizaltı yaşam kayalıkları olarak tanımlanabilir.
  • (bkz: resif kitap)
  • (bkz: cennet)
  • milyonlarca küçük mercanın zaman içerisinde üstüste yerleşmesi ile meydana gelmiş zengin yapı. bir türü olan bu sert mercanların yalnızca tropikal denizlerde görülebiliyor olmasının üç ana nedeninden bahsediliyor; temiz bir deniz, bol güneş ışığı ve sürekli sıcak su ısısı. bu üç etkenden birisi eksik olduğunda mercanın yaşama şansı ortadan kalkmaktaymış.
    bu ihtiyacın nedeni ise sert mercanların yaşam şeklinde yatıyor:
    "mercanı oluşturan ortaklık polip adındaki bir hayvan ile zooxanthellae adındaki bir bitki olan tek hücreli alg'den meydana gelir. tüm yeşil bitkiler gibi algler de güneş ışığıyla fotosentez yaparak su ve karbondioksiti, glikoz ve oksijen haline dönüştürürler. ortak yaşadıkları mercan polipleri de bu alglerden oksijen ve glikozu kullanarak kimyasal bir tepkime ile kireçtaşıoluşturular. böylece kendilerini koruyacak bir iskelet meydana getirerek algleri ile birlikte evleri olan o iskeletin içinde yaşamaya başlarlar. polipler de akıntılarla gelen besinleri dokungaçlarını dışarı çıkartarak avlar ve atık olarak dışarı çıkarttığı karbondioksidi ortakları olan alglere verirler. ve milyonlarca yılın sorunsuz ortaklığı böylece sürer."

    ayrıca sert mercanların poliplerinin dokungaç sayısı altı sayısının katlarıymış, yumuşak mercanların ise sekiz sayısının katları...

    kaynak: sualtının yıldızları- alptekin baloğlu
  • gemi demir alarak (bkz: vira) aniden döndürülürken kullanılan çapanın deniz tabanında takıldığı mercan benzeri bilimum deniz canlılarından oluşan doğal yapıdır.
hesabın var mı? giriş yap