• biocremation adıyla da bilinen alkalin hidrolizine dayalı bertaraf etme yöntemi. hani ölüleri krematoryumda yakıp külleri kalıyordu ya geriye; ha işte bu yeni yöntemde ölüleri yakmayıp bir takım sıvıların bulunduğu sıcak suda eritip insan vücudundaki doku ve hücrelerin kemiklerinden ayırıp mikromoloküler sıvılara dönüştürüyorlar. ortada bir yanma işlemi olmadığından zehirli gaz çıkışı da olmuyor ve cesetten kalanlar sadece birazcık kemik tozundan ibaret. yani bir nevi çevre dostu bir yok oluş. zaten o yüzden diğer adı bio-cremation.

    ayrıca bkz http://www.muratarslanoglu.com.tr/…anatoloji/?p=309
  • adını insan vücudunun yeniden doğması anlamında eski yunanca resoma kelimesinden alır. cesetlerin kostikle dolu resomator denilen paslanmaz çelik kaplarda yüksek basınçta ve 180 derecede bekletilmesi ileyapılır. üç, dört saat sonra elde edilen sıvı cenaze sahibine verilebileceği gibi mezarlık sulamasında da kullanılabilir veya lavaboya dökülerek kanalizasyona gönderilebilir. sistem bir iskoç şirketine ait, belçika da uygulanmaya başlanıyor, amerika'da da 6 eyalet hukuki alt yapılarını buna göre değiştiriyor.
  • benim anlamadığım, gömmeye göre de çevreye daha mı az zararlı?

    neden gömmüyorsunuz?

    yakmaya göre daha çevreci olabilir ama karbon ayak izi açısından tesisin işletme, ilaç ve makine üretim vs proseseslerinde de (gömmeye göer) ciddi bir fark oluyordur diye düşünüyorum
  • alkali hidroliz (aquamation), biyocremation, resomation, alevsiz kremasyon veya su kremasyonu olarak da adlandırılır. insan veya evcil hayvan cesetlerinin lye (sodyum ya da potasyum hidroksit) ve ısı kullanılarak eritilmesi için bir işlemdir. süreç, geleneksel gömülme veya yakılma seçeneklerine alternatif olarak pazarlanıyor...

    işlem alkali hidrolizbazlıdır: ceset su ve potasyum hidroksit karışımı ile doldurulan bir basınç kabına yerleştirilir ve 160 ° c (320 ° f) civarında bir sıcaklığa ısıtılır, ancak kaynamaya engel olan yüksek bir basınçta... ceset, yaklaşık dört ila altı saat süren bu işlemle kimyasal bileşenlerine etkili bir şekilde ayrılır. daha düşük bir sıcaklık ve basınç da kullanılabilir, ancak daha uzun bir süre gerektirir (98 °c (208 °f), 14 ila 16 saat.)
    işlemin başında, ph seviyesi yaklaşık 14 iken zamanla ph 11'e düşer, ancak son ph seviyesi toplam çalışma süresine ve cesetteki yağ miktarına bağlıdır.
    resomation işleminin sonunda, yeşil-kahverengi renkli sıvı (amino asitler, peptitler, şekerler ve tuzlar içeren) beyaz renkli toza dönüştürülür ve içerikte yumuşak, gözenekli beyaz kemik kalıntıları (kalsiyum fosfat) da vardır. "kül" olarak adlandırılan beyaz toz daha sonra merhumun yakınına verilir. cesetten elde edilen sıvı, sıhhi kanalizasyon sistemine gönderilerek yok edilir veya yeşil bitki alanında gübre olarak kullanılır.

    bu yöntem abd'nin 8 eyaletinde yasalaşmıştır. diğer eyaletler gerekli altyapı ve yasal düzenleme çalışması yapmaktadır. kanada'da, hollanda'da, avustralya'da, meksika'da vs. bu yöntem uygulanmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap