• yahu biz priz geciktirici katkıya retarder diyoduk. sıcak havalarda betona geciktirici konulur ki beton sıcakta erkenden priz almasın ve biz de betonu elimize almayalım kalıba dökelim.

    meğer esas otobizlerden çıkan o karizmatik sesin kaynağıymış. zaten otobüsler genelde karizma doludur.
    perona yanaşırken tısss pısss toosss fosss sesler çıkarır
    kaptan şöferci zaten karizmanın kitabını yazmıştır
    zaten komple karizma dolu bir sektör retarder sayesinde altın çağını yaşıyor
  • genelde aracın aktarma organlarıı uzerindeki bir mile bağlana pervane ve bu pervanenin içinde bulunduğu kapalı bir kutudan oluşur.. eğer bu kutuya viskozitesi düşük bir akışkan (yağ) verilirse pervanelerle arasındaki sürtünme dolayısı ile ortaya çıkan ısı enerjisi yağa geçer ve böylece araç yavaşlar.. normal frene göre daha sarsıntısız ve konforlu bir yavaşlama şekli olduğundan yolcu otobüslerinde sık kullanılır.. genelde direksiyonun yanındaki sinyal kolu benzeri bir koldan kumanda edilir.. daha modern otobüslerde ise fren pedalının başlangış stroklarında devreye girecek şekilde ayarlanmıştır..
  • tekerlekli ve motorlu araç kullanamaya meraklı insanların iyi bir şöförün kullanımını gördüklerinde mutlaka binek arabalarında da olmasını isteyecekleri güzel frenleme sistemi..

    özellikle işi yalayıp yutup bitirmiş ve devamlı oturup direksiyon sallamaktan tanımlanamayan yuvarlak acaip bir göbek sahibi olmuş, bir yandan otobüs sürerken bir yandan geviş getirerek fındık fıstık kemiren, uykusu gelince klima veya teyp ayarı ile oynayan veya muavine sataşan kaşar şöförlerimiz bu teknolojinin kullanımını üst seviyelere dayandırarak 100 km boyunca freni hiç kullanmadan gitmek gibi denemelere girerler..

    yararlı güzel bir teknolojidir..severiz kendisini ..
  • hareket eden otobüsten duyduğumuz "vığğğnnnnnn" sesinin ve aynı andaki motor yığılmasının sebebi.
  • türkiye’de ve avrupa’da en yaygin olarak kullanilan retarder markalari “voith” ve “telma” olanlardir. voith marka olanlarda direksiyondaki retarder kolunun dort kademesi vardir. kolu birinci kademeye cektiginizde o andaki hizinizi sabitler. ornegin yokus asagi giderken normalde surekli hizlanmasi gereken araci belli bir hizda sabitler. kolu cekmeye devam ederseniz arac frenlemeye baslar.
  • şimdiye kadar yaptığım şehirler arası otobüs yolculuklarında özellikle orta ve arka kısımlarda seyahat ederken sesi yüzünden bir türlü uyuyamadığım için kendisine türlü türlü küfürler etsem de mantığını ve güvenilirliğini öğrendikten sonra en ön koltuktan şoförün ustalıkla sağ koldan kendisini bir orkestra şefi edasıyla kontrol etmesini hayranlıkla seyrettiğim fren sistemi.

    euro truck simulator 2'de de çokça faydasını görüyorum bunun. eskiden küfrettiğim o ses, şimdi değişik bir mutluluk veriyor. aracımı** huzurla yavaşlatıyor ve güvenle teslimatlarımı yapıyorum.*
  • kaptan şoför jargonunda şaft freni olarak adlandırılan anti vakum sistemine dayalı aktif emniyet mekanizması
  • teker freninin yeterli olmayacağı araçlar için geliştirilmiş bir frenleme sistemidir. şanzımandan frenleme etkisi yapar. retarderde şafta bağlı, özel kanatçıklı bir disk ve retardere sabitlenmiş diğer bir disk mevcuttur. aralarında retarder yağı vardır. bu iki disk birbirine zıt yönlerde çalışırlar. retarder kullanımdayken retardere sabitlenen disk, yağın akışını yavaşlatan bir kuvvet oluşturur ve şafta bağlı diskin dönüşünü engellemeye çalışır. bu da frenleme etkisi yaratır. oluşan sürtünme ısısını aracın soğutma sistemi giderir. bu nedenle soğutma sisteminin performansıyla retarderin performansı doğru orantılıdır. gereken yerlerde retarder kullanılmasıyla balata ve kampanaların ömrü uzar.

    ayrıca (bkz: intarder)

    otobüslerde bir de egzoz freni vardır. egzoz freni, -adı da üstünde- direkt egzoz borusuna bağlıdır. kapakçık egzoz dumanını engeller, motordan frenleme etkisi yapar. motor freni olarak da bilinir.
  • yagisli havalarda treyler bagli cekici araclarinda kullanilmasi tavsiye edilmez. frenleme sistemi cekiciyi yavaslattigi halde treylere gerekli frenlemeyi saglayamaz ve treylerin cekiciden ayrilmasina ve ciddi kazalar meydana gelmesine sebep olabilir.
    asiri egimli yollarda normal ayak freni ile retardera destek olunmalidir. uzun sureli kullanimlarda aracin hararet yapmasina sebep olabilir.
    (bkz: zf)
  • travego, o403 gibi araçlarda kullanılan model voith r115-e dir. aynı zamanda mitsubishi safir modelinde otomatik retarder özelliği de vardır. yokuş aşağı giderken eğime göre turuncu ve üzerinde paraşüt olan lamba yanar...otobüsün ereksiyon sesi olan vııııııuuuuuuuyyyyyyyyyyy sesini duyar ve huzura kavuşursunuz
hesabın var mı? giriş yap