• reynolds sayısı bir esinti, bir şırıltı veya bir püfürtü durumunda akımın nasıl bir akım olduğunu bildiren çok önemli bir göstergedir. akışkan bünyesindeki "akmaya devam et!" kuvvetlerinin, sıvının kıvamından * kaynaklanan "akmaya diren!" kuvvetlerine oranını ifade eder. bu sayı büyükse anlarız ki ortada bir çağıltı hatta foşurtu söz konusu, yok küçükse o zaman anlarız ki fısır fısır böyle sızıntı gibi saman altından yürüyen bir akımla karşı karşıyayız.

    hep unutuyorum formülü de şu
    re=ro*v*d/mü
    ro: yoğunluk
    v: hız
    d: borunun çapı
    mü: viskozite
    (birimlerin birbirini götürmesi lâzım)

    borularda;
    re<2100 laminer,
    2100<re<4000 geçiş,
    re>4000 türbülanslı akım olarak bilinir.
    re=10.000 geçiş akımının sonu değil türbülansın gözü oluyor.
  • atalet kuvvetlerinin viskozluk kaynaklı kuvvetlere oranıdır.

    şöyle açıklamak belki de mümkündür: bir adam koşarak koridorda bir köşeden geçiyor olsun. o anı gözümüzde canlandıralım. işte o anda birisinin ona "gel" dediğini var sayalım. doğal olarak koşucu bir anda yön değiştiremeyecektir, çünkü momentumu yüksektir (yoğunluk x hız). viskozluğu da, bu örneğe mahsus olarak duvara yapışma arzusu olarak tanımlayalım, işte reynolds sayısı düştükçe yani viskozluk arttıkça, yani amca duvar tarafından çekildikçe, köşeyi aniden dönebilir olacaktır. işte reynolds sayısının basitleştirilmiş anlatımı budur. reynolds sayınız düşükse, duvara yapışık gidersiniz, tabakalı akım olur. reynolds sayınız artarsa, köşeyi alamaz, ayrılırsınız, koparsınız, savrulursunuz, çalkantılara* sebep olursunuz.

    (bkz: çalkantı)
  • osborne reynolds tarafindan deneysel olarak bulunmus sayidir. bir akiskanin karakterini (laminer veya turbulansli) gosterir.
    boru icerisindeki akimlar icin re > 2000 ise akim turbulanslidir. burada, 2000 kritik reynolds sayisi adini alir. acik kanal akimlarinda kritik reynolds sayisi 500'dur.
  • yokuş aşağı bir varil yuvarladığınızı düşünün. yokuşun yüzeyi teflon olursa varil yalpalamadan iner. asfalt olursa hafif yalpalar. stabilize olursa yalpalamanın yanı sıra taklalar atar.
    reynolds denen amca bu varilin ne zaman yalpalayacağının bulunmasının önünü açmış.
    önünü açmış ne demek oluyor: bu sayıyla pek bir şey yapamazsınız demek oluyor. yapmak için darcy ve moody ilişkisini araştırın derim.

    tabi ortada varil falan yok. varil sıvı, asfalt da çelik boru oluyor.
  • canım. durup durup aklıma geliyorsun.

    (ro*v*d)/mü
    laminant mı acaba türbülent mü
    hesaplamaya çalıştın durdun da
    buldun mu şu akışkan sorusunun çözümünü

    t:yoğunluk, borudaki akışkanın hızı ve boru yarıçapı değerlerinin çarpımının yine borudaki akışkanın vizkositesine oranı. birimsizdir. f değerini (friction factor yani sürtünme katsayısı) bularak sol y ekseninde f değerine karşılık re değerini gösteren (f vs re), sağ ekseninde de relative roughness (bağıl pürüzlülük) değerine karşılık f değerini gösteren (e/d vs f) üç eksenli moody diagramı kullanılabilinir.

    (bkz: moody diyagramı)
  • sürtünmeden kaynaklı kayıpları mı hesaplamak istiyorsun küçük çekirge, o zaman önce sana sunduğum testi geçmelisin sayısı. akışın türüne karar verdikten sonra ingiliz birim sistemine söverek adeta bir yosemite sam edasıyla soruları çözmeye gidiyorum. sinirli ve agresif.
  • nre=dvd/µ..geankoplisin transport process of unit operations kitabında hemen hemen her konuda kullanacagınız akışkanın anlık akma durumunu belirleyen sayı..
    density*volume*diameter/viscosity
  • formülü (yoğunluk)x(ortalama hız)x(alan)/vizkozitedir.
  • ilk kez 1851’de george gabriel stokes tarafından ortaya atılmıştır. daha sonra osbourne reynolds tarafından 1883’de araştırılmış, geliştirilmiş ve literatüre dahil edilmiştir. böylece, adı reynolds sayısı olmuştur.
  • akışın rejimini belirlemeye yarar. deneysel olarak elde edilen veriler ile oluşturulan karmaşık denklemler, kritik reynold sayısından büyük ve küçük olma durumuna göre kategorize edilir çoğunlukla, çünkü akışın rejimi aynıyken elde edilen veriler birbirine uygun gelmektedir genelde.
hesabın var mı? giriş yap